תיעוד נדיר: צבי ארץ ישראלי בעל 6 רגליים בשמורת נחל הבשור • צפו

בניגוד לציפיות, הצבי בעל זוג רגליים קדמיות שצמחו לו על הגב - בריא, חזק ויש בנחלתו שלוש צביות ועופרה מהסתיו הקודם • על פי הערכות, נותרו מהצבי הארץ-ישראלי רק כ-5,000 צבאים בטבע
שלמה בן חיים
כ"ט אדר ב' התשפ"ד / 08.04.2024 12:32

לצבי יש בעיה? לפני כשבועיים, הועבר על ידי ניר לייכטר, מילואימניק ש’עצר לקפה’ בנחל הבשור – לעמיר בלבן, איש החברה להגנת הטבע וצוות עמק הצבאים בירושלים, אתר טבע עירוני ששייך לעיריית ירושלים ומנוהל על ידי החברה להגנת הטבע – צילום של צבי ישראלי עם “משהו מוזר על הגב”.

מבירור שערך בלבן עם פקח רשות הטבע והגנים אליאב מסלטי, הסתבר שזהו צבי מוכר בעל זוג רגליים קדמיות שצמחו לצבי מהגב, והוא מיהר לשטח על מנת לנסות ולתעד את התופעה הנדירה.

בלבן מספר: “הצבי, שהתחיל את חייו באזור כיסופים כעופר בשנת 2021, שרד המלטה מורכבת ושרד כפרט צעיר, התמודד עם טורפים רבים שמסכנים עופרים צעירים, התבגר ברווקיה ובבגרותו הצליח לתפוס נחלה מרשימה בשמורת נחל הבשור, אחד המעוזים החשובים שנותרו לצבי הישראלי בנגב המערבי, בעיקר בתקופת המלחמה.

“בניגוד לציפיות, הצבי בריא, חזק ויש בנחלתו שלוש צביות ועופרה מהסתיו הקודם. הוא נצפה מארח את הנקבות בשדות הקצורים והרגליים הנוספות שעל גבו לא מהוות שום אתגר עבורו”.

בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי ריבוי אברים (פולימליה) היא תופעה מוכרת, אך נדירה מאד. מדובר בפגם גנטי, ככל הנראה תורשתי. הוא מוכר בבקר, עופות וזוחלים, וזו הפעם הראשונה שהוא מתועד בצבי ישראלי.

בלבן מוסיף: “צפיתי בו בעודו רועה בשדה קצור ומחכה לנקבות. הם היו חששנים מאוד ולא היה ניתן להתקרב, אבל לאט לאט הצלחתי לקצר טווח על מנת לתעד את הצבי המיוחד הזה. הם נעו במעלה השדה, רובצים ונחים בחום העדין של השמש העולה. הצבי הישראלי הוא חיית בר מוגנת על פי חוק וישראל היא המעוז האחרון של מין זה.

“האביב הוא שיא עונת המלטות ובשטח יש עופרים קטנים. במידה ונתקלתם בעופר מתחבא בשדה, הוא אינו יתום. בשבועות הראשונים הצביות מחביאות את העופרים מפני טורפים. התרחקו מיד מבלי להשאיר סימני ריח או שאריות כדי למנוע משיכת טורפים שיטרפו את העופר. רוב הסיכויים שהצביה צופה מרחוק ותגיע לטפל בעופר מדי כמה שעות”.

מצבו של הצבי הארץ-ישראלי אינו משמח, ועל פי הערכות נותרו רק כ-5,000 צבאים בלבד ממין זה בטבע. הסכנה העיקרית לחיי הצבאים בטבע היא בנייה והרס בתי גידול טבעיים וסלילת כבישים, שקוטעים את אזורי המחייה שלהם ומבודדים אותם מבני מינם.

לכן, החברה להגנת הטבע וגופים נוספים נלחמים כדי להציל כל שטח פתוח ומסדרון אקולוגי שעוד נותר ובמקביל, מנסים לטייב את התכנון כך שהפיתוח יכלול מעברים אקולוגיים משמעותיים. “העבודה עוד רבה וגם שטחים המוגדרים כשטחים פתוחים, בפועל חסומים על ידי גדרות, תשתיות ועוד. סכנות נוספות לחיי הצבאים הם ציידים לא חוקיים, שצדים אותם בעיקר לצורך סחר בבשרם, וריבוי קיצוני של כלבים משוטטים ותנים, שטורפים את הצבאים ועופריהם”, אומר בלבן.

 

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות