ארכיאולוגים נגד מתווה הכותל: “כדי לספק מיעוט דתי נרמסת היסטוריה”

עתירה חדשה נגד מתווה הכותל: הפעם - מטעם הארכיאולוג הנודע פרופ' דן בהט, שדורש לבטל את הבמה שהוקמה באתר קשת רובינסון, הפוגעת בממצאים הארכיאולוגיים הנדירים • תוקף את רשות העתיקות שנכנעה להכתבות הדרג הפוליטי
חיים טוויל
ט"ז ניסן התשע"ח / 01.04.2018 11:30

ביום חמישי האחרון הוגשה עתירה לבית המשפט העליון נגד רשות העתיקות, אשר אישרה את הקמת במת התפילה באתר הארכיאולוגי קשת רובינסון הסמוכה לכותל המערבי.

העתירה הוגשה מטעם פרופ’ דן בהט, המיוצג על ידי עו”ד אמנון לורך, ענר חפץ, גיתית רמות-אדלר וחני רוטשטיין-כהן ממשרד יגאל ארנון ושות’.

פרופ’ בהט, לשעבר ארכיאולוג מחוז ירושלים, מחבר אטלס ירושלים וחתן פרס ירושלים לארכיאולוגיה, מתריע בעתירה כי במת התפילה שהוקמה באתר הארכיאולוגי קשת רובינסון הצמוד לכותל המערבי, פוגעת בממצאים הארכיאולוגיים שמהווים חלון הצצה להיסטוריה היהודית. על כן דורש בהט, כי הבמה תבוטל מידית.

בהט מאשים בעתירה את רשות העתיקות, שהתנגדה בעבר להפיכת האתר למקום תפילה, בכניעה ללחצים ולשיקולים פוליטיים.

“מעמדה של רשות העתיקות כרשות עצמאית ומנותקת מהממשל, כמעמדו של שומר סף, אשר תפקידו לעמוד כחוצץ בין שיקולים פוליטיים, ציבוריים או אחרים, לבין אלה הארכיאולוגיים-מדעיים-מקצועיים. למרות זאת, קיבלה הרשות החלטה בלתי סבירה בעליל, המבוססת על שיקולים פוליטיים-זרים תוך התעלמות מהשיקולים המקצועיים”, טוען בהט.

מתחם קשת רובינסון הוא גן ארכיאולוגי, המהווה אתר עתיקות מוכרז כדין, הנמצא למרגלות אחד משערי הכניסה החשובים להר הבית ונבנה בימי בית המקדש השני. הוא פרוס סביב יסודות המעלה לשער, חנויות הסוחרים שלצידם, והמקוואות של העולים לרגל מהמרשימים בעולם.

מאז נודע על הכוונה להכשיר רחבת תפילה בקשת רובינסון במסגרת ‘מתווה הכותל’, סוערת הקהילה הארכיאולוגית, ומתנגדת לכך בחריפות.

העתירה הנוכחית הינה שיאו של מאבק הארכיאולוגים אשר נמשך שנים נגד הבמה שהוקמה כפצע בליבו של האתר הארכיאולוגי המרשים.

“ארבעה סבבים של כרסום הפכו מקום שהתהדר בפאר לאתר בו העתיקות נרמסות תחת פלטות וברזלים… אין כל ספק מה יהיה סופו של האתר בסיום העבודות העצומות המתוכננות שאושרו, שכן בסיומן – גם אם כל הרצון הטוב יופעל, הוא ייחרב באופן סופי ומוחלט ועצם חשיפתו תהא לדיראון עולם”, נכתב בעתירה.

בהט תוקף בעתירה את רשות העתיקות, שלטענתו פעלה בחוסר סמכות ונמנעה מלבקש כינוס ועדת שרים, הנדרשת על פי חוק העתיקות לתת אישור מקדים לביצוע עבודות באתר.

לדבריו, רשות העתיקות נכנעה להכתבות הדרג הפוליטי בניגוד גמור לדין ולכללי המשפט המינהלי, ופעלה בניגוד לחוקי התכנון והבניה. בהט מצביע בעתירה על בעייתיות במכרזים השונים ובפטורים הזמניים שניתנו במהלך השנים בנוגע לבנייה באתר קשת רובינסון, אשר מעוררים תהיה באשר לתקינותם וניקיונם מאינטרסים זרים.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות