סקר מגלה: הישראלים שמנים, לא עושים פעילות גופנית ולא נבדקים

סקר הבריאות הלאומי: כשני שלישים מהישראלים לא מבצעים פעילות גופנית • יותר ממחצית השיבו: חיים עם עודף משקל והשמנה • רק 40% בקבוצת הגיל 74-50 ביצעו בדיקות סינון לגילוי סרטן המעי הגס  • אחד מכל 5 ישראלים מעשן
תמי גיל
ה' אב התשפ"ב / 02.08.2022 12:49

המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות פרסם היום (שלישי) את סקר הבריאות הלאומי הרביעי, שנערך בין השנים 2020-2018.

מקדם שוויון תעסוקתי מגדרי? אתה יכול לקבל מענק! • הנה כל הפרטים

בסקר רואיינו טלפונית 4,135 תושבי ישראל בני 21 ומעלה. מחצית מהמשיבים לסקר היו גברים (2,040) ומחציתם נשים (2,095).

על פי הנתונים, כשני שלישים מהמרואיינים לא עמדו בהמלצות משרד הבריאות לביצוע פעילות גופנית, כש-29.8% מהיהודים ו-26.3% מהערבים עמדו בהמלצות.

המלצות משרד הבריאות לביצוע פעילות גופנית הן לעסוק בפעילות זו בעצימות בינונית, במשך לפחות 150 דקות מצטברות בשבוע או 75 דקות בשבוע בעצימות גבוהה.

בנוסף, יש לבצע פעילויות לחיזוק שרירי הגוף לפחות פעמיים בשבוע. ההערכה היא כי היעדר פעילות גופנית הוא הגורם העיקרי לכ-23% ממקרי סרטן הנשים והמעי הגס, כ-27% ממקרי הסוכרת וכ-30% ממקרי מחלת לב כלילית.

בנוסף, שיעור ההשמנה ועודף המשקל בישראל גבוה ביחס לעולם. על פי הסקר, 56% מהאוכלוסייה הכללית בעלי עודף משקל והשמנה. שיעור זה גבוה יותר בקרב ערבים (61.3%) בהשוואה ליהודים (54.8%). גברים ערבים הציגו את השיעור הגבוה ביותר (65.9%) של השמנה ועודף משקל.

על פי הסקר, שיעור ביצוע בדיקות לגילוי סרטן במעי הגס (דם סמוי בצואה) בקבוצת הגיל הזכאית לבדיקה (74-50) בשנה שקדמה לסקר עומד על 40% בלבד. שיעור זה היה גבוה יותר בקרב ערבים (50.1%) בהשוואה ליהודים (38%).

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל. מקור רוב הגידולים הוא בפוליפ שפיר שהופך לממאיר. גילוי מוקדם של המחלה משפר באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה וההישרדות ולכן ישנה חשיבות רבה לבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן.

על פי נתוני משרד הבריאות, בישראל מאובחנים מדי שנה כ-27,000 אנשים עם סרטן חודרני. נפטרים מדי שנה כ-12,000 אנשים ממחלת הסרטן ומשנת 1999 סרטן הוא סיבת המוות הראשונה בשכיחותה באוכלוסייה.

לפי הסקר, אחד מכל חמישה ישראלים מעשן. שיעור העישון בקרב ערבים היה גבוה יותר (24.4%) בהשוואה ליהודים (19.1%). שיעור העישון הגבוה ביותר הוא בקרב גברים ערבים (38.2%), פי 1.7 בהשוואה לגברים יהודים (22.6%).

הסקר בחן גם את הרגלי צריכת שירותי הבריאות בישראל: מגפת הקורונה המחישה את החשיבות והיתרונות בשירותי רפואה מרחוק, שעשויים לחולל שינוי לטובה באיכות ובנגישות של שירותי בריאות המסופקים למבוטחים תחת הגברת היעילות והורדת העלויות למערכת הבריאות.

על פי נתוני הסקר, השימוש בשרותי רפואה מרחוק היה גבוה יותר בקרב יהודים בהשוואה לערבים, כאשר 69.1% מהמרואיינים היהודים ו-44.5% מהמרואיינים הערבים נעזרו באינטרנט לקביעת תור (לרופא או לבדיקה). הנתונים דומים גם בפנייה בנושאים הנוגעים במנהלות (לדוגמה, התחייבויות כספיות של הקופה) וכן בבקשות לחידוש מרשמים לתרופות קבועות (39% יהודים ו- 19.2% ערבים).

נתונים אלו משלימים את התמונה לרחבה יותר בהמשך לנתונים שהוצגו בסקר דעת הציבור על רמת השירות במערכת הבריאות ותפקודה לשנים 2022-2021 של מכון ברוקדייל ומשרד הבריאות שנערך על רקע מגפת הקורונה.

66% ממבוטחי קופות החולים השתמשו באינטרנט בכדי לצפות במידע האישי שלהם, 55% מהם ביצעו פנייה דרך האתר או היישומון ו-44% ערכו ביקור טלפוני בווידיאו או בצ’אט עם גורמי מקצוע.

מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, פרופ’ ליטל קינן בוקר: “יעדי הסקר הם לספק מידע על מצב הבריאות של האוכלוסייה הבוגרת בישראל כבסיס לקביעת מדיניות וייעול הקצאת המשאבים בתחומי הבריאות. הסקר משמש לזיהוי מגמות, איתור מצבי בריאות מיוחדים ולהערכת הצלחת תכניות התערבות וקידום בריאות. הסקר מציג אומדן של שיעורי הימצאות מחלות ומצבים כרוניים על פי דיווח עצמי, ומסייע בהערכת השימוש בשירותי הבריאות ובחינת דפוסי התנהגויות בריאות.”

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות