מרגי: לבדוק התופעה הפסולה של העסקת קרובי משפחה בסמינרים

יו"ר ועדת החינוך: "התקנות ונהלי הרישום מאפשרים למנהלי הסמינרים להתעלם מהחלטות משרד החינוך" • דרש לקבל את רשימת מוסדות החינוך שעוכב להם תשלום בשל אפליה • צביקה כהן "ראשי הסמינרים פושעים. מקבלים חלק מהבנות ואלו שקוראים להן ׳ביטון׳ או ׳מזרחי׳ לא מתקבלות"
אריה ריבקינד
ג' תשרי התשע"ז / 05.10.2016 14:50

ועדת החינוך של הכנסת, בראשות ח”כ יעקב מרגי, קיימה הבוקר (רביעי) דיון על אפלייתם של תלמידים ותלמידות שטרם החלו את השנת הלימודים תשע”ז. הדיון התמקד בתלמידות חרדיות שאינן משובצות בסמינרים החרדיים.

יו”ר הוועדה אמר בתחילת הדיון כי לפני החג רשימת התלמידות החרדיות שאינן משובצות, שהוכנה בלשכתו בעקבות פניות של הורים ובני משפחה של התלמידות, מנתה כ-40 תלמידות.

“יש הורים שלא מקובלות עליהם החלטת ועדת הערר, אבל החלק העיקרי של הבנות שלא לומדות הוא בשל סירוב של המוסד החינוכי לקבלן”, אמר מרגי. “אני רוצה לנצל את הדיון הזה ולהשיג תוצאות. הבטחתי שיחוקק חוק והמציאות לא תישאר כך, ושכל תלמידה ותלמיד ידעו היכן הם משובצים כבר בתחילת החופש הגדול. הרישום למסגרת החרדיות הוא לא החצר האחורית של משרד החינוך. משרד החינוך הפקיר עד היום את היישום לבעלי עניין במגזר החרדי”.

מנהל המחוז החרדי במשרד החינוך, איציק זהבי, סקר בפני הוועדה את פתיחת שנת הלימודים תשע״ז – והסביר: “האחריות על השיבוץ היא על רשות המקומית. עד כה שישה מוסדות סירבו לקבל את הבנות ובעקבות סירובם הם קיבלו הודעה על הפסקת התקציבים המועברים אליהם – שניים בירושלים, שניים בבית שמש, אחד במודיעין עלית ואחד בטבריה.

“אנחנו יודעים שהרשויות מתמודדות עם קושי אדיר שמקורו במספר תלמידות בכיתות – למעלה מ-50 תלמידות בכיתה. נמשיך במדיניות ששר החינוך התווה ושיו”ר ועדת החינוך היה שותף בכיר לה, והיא שלא ניתן להפלות תלמידות על בסיס גזעי.

“הסנקציות שיוטלו על המוסדות המפלים הם עצירת תקציבים, שלילת העסקה של מנהל ובמקרה קיצון אף סגירת המוסד החינוכי”.

עוד אמר כי המחוז ימשיך בעבודתו: “לא יעלה על הדעת שבנות לא ידעו את הרישום שלהם לפני ה-30 ביולי”.

עו”ד לירון ספרד מהלשכה המשפטית במשרד החינוך אמר כי למשרד החינוך כלים להטיל סנקציות על המוסדות המפלים. עוד אמר כי מוסד חינוכי צריך להיות שקוף בהליכי קבלת ההחלטות שלו: “אנחנו מכירים באוטונומיה לחינוך מגזרי. המוסד אמור לתת להורים תשובה מפורטת מה מנע את הקבלה של אותה תלמידה. הבעיה נוצרת שאין שקיפות מלאה להורי התלמידה לגבי מה שמונע מהמוסד לקבלה. אנחנו דורשים לפרט את הקריטריונים להתאמה. תחושת האפליה מתחילה כשלא אומרים לתלמידה מדוע היא לא התקבלה”.

עו”ד יואב ללום טען בדיון, כי ועדת הערר במשרד החינוך לא מקיימת את הנהלים של עצמה ודיוניה מתבצעים בשלב מאוחר מדי כשהלימודים כבר בפתח. “להורים שפונים לוועדת הערר יש תחושות קשות למול ועדת הערר”.

סגן ראש העיר ירושלים, צביקה כהן, תקף בדיון את ראשי הסמינרים המפלים ואמר: “ראשי הסמינרים פושעים. מקבלים חלק מהבנות ואלו שקוראים להן ׳ביטון׳ או ׳מזרחי׳ לא מתקבלות. לרשות המקומית יש סמכויות כי אנחנו מול הציבור, אבל אין לנו גיבוי ממשרד החינוך. בנות יושבות חודש בבית ואנחנו צריכים פתרונות ממשרד החינוך. אני משבץ את הבנות מתוקף סמכותי אבל הן לא נכנסות למוסדות״.

יו”ר הוועדה ח”כ יעקב מרגי אמר כי הרשויות המקומיות לא מבצעות עבודתן ולכן על הריבון לקחת את ההנהגה לידיו. “משרד החינוך צריך לשבת לרשות המקומית על הזנב. המילה זנב מתאימה כאן, כי הרשויות המקומיות עושות מעשה כלב, מעשה קוף”.

בתום הדיון הקריא יו”ר הוועדה מרגי את מסקנות הוועדה:

• הוועדה רואה בחומרה שב-05.10.16, עדיין למעלה מ-40 תלמידות חרדיות אינן נמצאות בשום מסגרת חינוכית.

• הוועדה רואה בחומרה את אי הופעתם לישיבה היום של נציגים מעיריות מודיעין עילת ובני ברק.

• הוועדה קובעת שהתקנות ונהלי הרישום הנוכחיים של משרד החינוך מאפשרים למנהלי הסמינרים להתעלם ולסרב להחלטות המשרד והרשויות המקומיות בכל הנוגע לרישום תלמידות לסמינרים. הדבר גורם לתקלות רבות. יש לשנות את התקנות ונהלי הרישום בצורה שתפתור את כלל הבעיות בנדון.

• בגבעת זאב אין סמינר לבנות חרדיות. הוועדה מבקשת ממשרד החינוך לקבוע, מהו מקום הרישום של תלמידות הגרות בגבעת זאב ומבקשות להמשיך את לימודיהן בסמינרים.

• הוועדה מבקשת ממשרד החינוך להעביר לה את מסקנות המשרד לנושא הפעלת הקבס”ים (קציני ביקור סדיר) בסמינרים החרדים.

• הוועדה מבקשת ממשרד החינוך לבחון את כל הכלים והסנקציות שיש לו נגד הסמינרים ומנהלי הסמינרים המסרבים לרשום תלמידות, למרות הוראת המשרד והרשות המקומית.

• הוועדה מבקשת ממשרד החינוך לקבל את רשימת המוסדות שבפועל עוכב להם תשלום.

• עד 31.10.16, מבקשת הוועדה מהמשרד להעביר לה רשימה על כל התלמידות שטרם שובצו – מה המשרד מתכוון לעשות בנושא של כל אחת מהן, היכן תשובץ ואם המוסד החינוכי אליו תשובץ יסרב לקבלה, מה מתכוון המשרד לעשות כנגד המוסד. בהקדם האפשרי הוועדה מבקשת לקבל תשובה בנושא התלמידה שהוצג בוועדה.

• הוועדה מבקשת ממשרד החינוך לוודא שבכל מוסד ערכות הקבלה זהות לכל התלמידות בכל מוסד. כן מבקשת הוועדה ממשרד החינוך למצוא דרך לוודא אימות של תוצאות מבחני הקבלה במוסדות אלה.

• עוד לפני יום כיפור, מבקשת הוועדה ממשרד החינוך להעביר לה את התוצאות כל מבחני הקבלה של סמינר “אלקיים”.

• הוועדה מבקשת ממשרד החינוך ביקורת על כל הסמינרים החרדים בנושא העסקת קרובי משפחה, ואם יימצאו מקרים כאלה, מה בדעת המשרד לעשות כנגד תופעה פסולה זו.

לדיון הגיעו גם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים שאינם שולחים את ילדיהם למוסדות החינוך בשל חשש לבריאותם ולאחר מכן התקיים גם דיון רחב בעניינם.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות