שר המורשת: “לא באים ב-3 חודשים לשנות תרבות חינוך של מגזר שלם”

שר המורשת הרב עמיחי אליהו התייחס ב-103FM למשבר בין בן גביר לנתניהו: "יש מתח" • על האלימות בחברה הערבית: "זו תרבות שהמגזר הערבי צריך לעקור"
חרדים 10
י"ז אייר התשפ"ג / 08.05.2023 13:43

שר המורשת, הרב עמיחי אליהו, שוחח היום (שני) עם ענת דוידוב וניסים משעל ב-103FM והתייחס למשבר בין השר לביטחון לאומי וראש הממשלה.

“צריך לפתור את כל הבעיה של הביטחון, שאנחנו מתריעים עליה בעוצמה יהודית. זה שמחזירים גופות של מחבלים כשמקביל יש לנו חיילים שנמצאים בעזה זו אמירה בעייתית. גם לצד של הפנים שאנחנו מראים כלפי ההורים ששלחו את הילדים, וגם כלפי המחבלים”, אמר.

“אתמול ליד הבית שלי, כמה ק”מ, היה מטען. הסיטואציה הביטחונית הזו היא סיטואציה שצריך לשנות אותה. להחזיר את כוח ההרתעה של צה”ל, זה מה שאנחנו מבקשים. זה אומר שאנחנו לא נסתובב לא ביהודה ושומרון ולא בירושלים ולא במקומות אחרים כשהאזרחים מפחדים. מחזירים את חבר הפרלמנט הירדני שהכניס נשקים. אתה מחפש מבחן שהוא מבחן שנורא קל לבדוק אותו ביום יום – פשוט להחזיר את הביטחון.

“אני לא מחפש לא דם. לא עושים את זה בזה שלוקחים בן אדם שהכניס לפה נשקים ומחזירים אותו לירדן”.

לדבריו, ” זה לא הגיוני, אנחנו לא יכולים להיות כל כך רופסים. זה מה שאנחנו אומרים לנתניהו – איך תוכיח לנו? לאזרחי ישראל שצה”ל יבנה את כוח ההרתעה שלו? את המבחנים האלה שישב ראש הממשלה יחד עם איתמר ויבנה אותם. אני לא חושב שיש נתק, יש מתח. יש גם לפעמים בין בני זוג מתח, לא תמיד שמים את הגירושין על השולחן”.

על הרצח הלילה של חנאן אבו ח’יט, צעירה מחיפה, הוא טען כי זה לא כישלון. “את חושבת שבשלושה חודשים אנשים לומדים לקחת נשק ולהיות אלימים? זה נשמע לך הגיוני? כשאנחנו מחנכים דור, מי רוצח? מי מחנך לרצוח? ברור שזו לא תוצאה של שלושה חודשים, יש שם תהליך של שבר גדול בחברה הערבית ואמרתי את זה גם בפעם הקודמת – אנחנו באים ואומרים, חברים, בתוך החברה הערבית תחנכו את הילדים שלכם לכבד את שלטון החוק.

“אנחנו מבינים היטב שאף אחד לא מחנך ציבור, גדול ככל שיהיה, הוא לא מחלק להם נשקים, הוא לא חינך אותם לאלימות בשלושה חודשים. זה תהליך של שנים. אין פה האשמה, יש פה הבנה של תהליכים. זו האחריות, זו בדיוק האחריות – להבין שאנחנו לא באים בשלושה חודשים לשנות תרבות חינוכית של מגזר שלם. זו בדיוק ההבנה”.

הוא הוסיף: “נורא פשוט, כשאתה מגיע היום למגזר והמגזר הזה בתקופה הזו מרגיש עוד יותר חוסר נאמנות למדינת ישראל, לחוקים, בוודאי שהאלימות שם עולה – זו אחריות של כולם יחד. גם בתקשורת, גם בפוליטיקה וגם מגזרית, אי אפשר לטעון שתוך שלושה חודשים, הרי יש מספיק שכל להבין שאף אחד לא הולך ורוצח מהיום למחר.

“זו תרבות שהמגזר הערבי צריך לעקור, היא לא טובה לו, לילדים שלו, לחיים שלו. למה אצלי בבית אם ילד בן 9 יחזיק נשק אני אכעס עליו ובחברה הערבית ילד בן 9 יכול לירות בנשק? זה נשמע לכם הגיוני? אני לא אומר שהתרבות הערבית היא תרבות של לרצוח, יש פה בעיה שהיא מתחילה בבעיה לאומית אבל הופכת לחינוכית. כיוון שחלק גדול המגזר הערבי לא מרגיש נאמנות למדינה זה מתורגם אצלו לחוסר נאמנות לשלטון החוק.

“זה לא קשור לגזע, יש פה חוסר הזדהות עם מדינת ישראל. זו תרבות חינוכית שנובעת מהמתח הלאומי שקיים בין החברה הערבית ליהודית, והוא מתורגם בסופו של דבר לחוסר נאמנות לשלטון החוק שמתורגם לאלימות”.

לדבריו, “לא רק שיש תוכנית עבודה, בן גביר נפגש עם ראשי רשויות, הוא פועל בסוגייה הזו, אכפת לו. מחכים שיגיע תקציב, נתחיל להשקיע בזה. אנחנו מחוייבים לדאוג להם בתור ממשלה, הם אזרחי מדינת ישראל. איתמר בונה היום המון תוכניות. זה ברור שאנחנו לא התחלנו לחלק נשקים לערבים, להפך אנחנו רוצים לקחת אותם משם. אנחנו לא עודדנו אלימות בחברה הערבית”.

על הסקרים שכלי התקשורת מפרסמים בכל שבוע, כאילו אנו לפני בחירות, אמר: “הסקרים הם חלק מהקמפיין. אנחנו מכירים את הציבור, את הרוח, גם ביום הזיכרון אמרו שכל באר שבע תעמוד על הרגליים ובסופו של דבר רוב המשפחות היו יחד עם איתמר”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות