63 אחוזים: גוש הימין ימשיך לשלוט – גם בעוד 10 שנים

מסקר 'מדד העתיד' שיפורסם ב'כנס שדרות' עולה: 54% מהציבור היהודי תומך בנישואים אזרחיים, לעומת 24.2% שמתנגדים • 63% תומכים בהפעלתה של תחבורה ציבורית בשבתות באזורים חילוניים • 72% תומכים בהנהגת סופשבוע ארוך • ואיזה יום נוסף מועדף?
אריה ריבקינד
י"ז אדר התשע"ח / 04.03.2018 10:16

לקראת כנס שדרות שיתקיים מחר ומחרתיים במכללה האקדמית ספיר ובסינמטק שדרות – זו הפעם ה-15, והשנה בסימן ‘ישראל 2028’ – נערך לראשונה סקר ‘מדד העתיד’.

הסקר, שנערך על ידי מכון רותם-AR בהנהלתו של ד”ר אריה רותם, בחן את הערכות הציבור לגבי דמותה של מדינת ישראל בשנת 2028, בהתייחס למגוון נושאים ביטחוניים-פוליטיים וכלכליים-חברתיים.

בין הממצאים שעולים מהסקר: מרבית הציבור – 63% – מאמינים שגוש הימין ימשיך לשלוט במדינה גם בעוד 10 שנים, וכי ממדי השחיתות רק יגדלו, וכך גם המתחים בין מרבית קבוצות באוכלוסייה, כאשר במקביל אין אופטימיות רבה לגבי כינונו של הסכם שלום בינינו לבין הפלסטינים, וכן קיים חשש שאירן תשיג פצצה גרעינית.

אחוז היהודים שמעריכים שהימין ישלוט גדול יותר באופן מובהק לעומת אחוז הערבים – 66% בקרב יהודים לעומת 50% בקרב האוכלוסייה הערבית.

כמעט ממחצית הציבור הכללי – ערבים ויהודים – מעריך כי המתחים בין יהודים וערבים יתגברו, אולם דווקא באוכלוסייה הערבית יש טיפה יותר אופטימיות בנושא: 23% מהערבים לעומת 18% בלבד מיהודים חושבים שהמתחים בין שתי קבוצות האוכלוסייה דווקא ילכו ויפחתו.

עם זאת, הערבים משמעותית יותר פסימיים מהיהודים בהתייחס לגידול הצפוי בממדי השחיתות – 64% מהערבים מאמינים שהשחיתות תגדל לעומת 45% בלבד בקרב היהודים, כאשר בכל מקרה מרבית הציבור 48% – ערבים ויהודים יחדיו – מאמינים שהשחיתות רק תלך ותגדל.

60% מהציבור לא מאמין שיהיה הסכם קבע עם הרשות הפלסטינית גם בעוד 10 שנים, כאשר המשיבים היהודים יותר פסימיים מאלו הערביים באשר לסיכוי להסכם כזה: 63% החושבים שאין לכך סיכוי לעומת 45% בלבד בקרב ערבי ישראל.

ביחס לסיכוי של ישראל לכנן הסכם שלום עם עוד מדינות ערביות, הדעות בקרב הציבור הכללי יחסית חלוקות: 39% מאמינים שאין סיכוי להסכמי שלום כאלו לעומת 33% שחושבים שיש סבירות כזו.

אולם כשבוחנים זאת לפי משיבים יהודים ומשיבים ערבים – 45% מהערבים דווקא חושבים שעוד 10 שנים יהיו לישראל הסכמי שלום עם מדינות ערביות נוספות, לעומת רק 30% מהיהודים שמאמינים שזה יקרה.

מנגד, מעניין לגלות כי אחוז הערבים המעריכים כי המצב הביטחוני יורע גדול יותר באופן מובהק לעומת היהודים המעריכים שהמצב יורע – 35% מהערבים לעומת 20% מהיהודים.

כן עולה מן הסקר כי 53% מהציבור הכללי מאמין כי יחסי ישראל-ארה”ב ישתפרו, לעומת 10% בלבד שמאמינים כי היחסים יחמירו. כאשר ביחס ליחסי ישראל והאיחוד האירופי – 39% חושבים שהיחסים ישתפרו לעומת 27% שחושבים שהיחסים יורעו.

עוד ממצאים שעולים מהסקר: 53% מהישראלים מאמינים שאחוז העניים רק ילך ויגדל. עם זאת, 53% מהמשיבים דווקא גם מאמינים שרמת חייהם האישית תשתפר לעומת 14% בלבד שחושבים כי רמת חייהם תרד. יתר על כן: 48% מאמינים שהמצב הכלכלי של מדינת ישראל ילך וישתפר לעומת 23% בלבד שחושבים כי הוא יורע.

במגזר הערבי אחוז המעריכים שהמצב הכלכלי של ישראל ישתפר זהה לאחוז המעריכים כי הוא יורע, אולם באופן מעניין נראה כי דווקא הערבים אופטימיים יותר בקשר לעתיד מצבם הכלכלי האישי מאשר המצב הכלכלי של ישראל.

56% מהציבור מאמינים שיהיה יותר קשה לזוג צעיר להשיג דירה, ו-41% מאמינים שהפערים בין המרכז לפריפריה ילכו ויגדלו. אולם דווקא בנושאי התחבורה הציבורית והחינוך ישנה אופטימיות מסוימת, כאשר 64% מאמינים שמצב התחבורה הציבורית ישתפר ו-44% מאמינים שגם החינוך בארץ ילך וישתפר לעומת 27% שחושבים שהוא יורע.

כמו כן, יותר ממחצית הציבור, כ-55%, מאמינים שאחוז החרדים שישרתו בצה”ל יגדל בשנים הקרובות (שאלה שהופנתה רק לציבור היהודי, שכן היא פחות רלוונטית לציבור הערבי).

יש חילוקי דעות בקרב הציבור בשאלה איזו תרבות תהיה התרבות הדומיננטית בשנת 2028, כאשר 32% מעריכים כי זו תהיה התרבות המזרחית, לעומת 29% שחושבים שזו תהיה התרבות המערבית.

לפי הסקר, קיימת הסכמה גורפת שמעמד האישה ילך ויתחזק עד 2028 – רוב מוחלט של המשיבים 69% (יהודים וערבים כאחד) מעריכים כי מעמד האישה יתחזק. מבין כל הנושאים שנבדקו זהו הנושא שלגביו האופטימיות היא הגדולה ביותר בקרב כלל הציבור.

עוד בסקר:

54% מהציבור היהודי בישראל תומך בנישואים אזרחיים, לעומת רבע בלבד (24.2%) שמתנגדים לכך באופן פעיל.

72% תומכים בהנהגת סוף שבוע ארוך בישראל לעומת 8% שמתנגדים לעניין.

48% מהציבור הכללי יהודים וערבים כאחד מעדיפים שהסופ”ש הארוך ייפול על שישי-שבת לעומת 39% שמעדיפים שזה יהיה בשבת-ראשון. המשיבים היהודים חלוקים בדעתם מה עדיף “שישי-שבת” או “שבת-ראשון” – 45% לעומת 43%, בעוד שהמשיבים הערבים מגלים העדפה ברורה (63%) ל”שישי-שבת”.

63% תומכים בהפעלתה של תחבורה ציבורית בשבתות באזורים חילוניים לעומת 19% המתנגדים לכך, ו-49% מהציבור היהודי תומכים בקיום משחקי כדורגל בשבת לעומת 24% שמתנגדים לכך

הסקר נערך בקרב 624 משיבים יהודים וערבים (טעות דגימה 3.92+/-).

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות