פסיפס מרשים בן 1600 שנה התגלה בחפירה בביתו של הגביר של יבנה

לדברי הארכיאולוגים, יתכן שהפסיפס המרהיב שימש כרצפת בית מגורים מפואר, שהיה שייך לשכונת אמידים ששכנה בסמוך לאזור התעשיה • "לתדהמת כולנו, נתגלה שטיח צבעוני של רצפת פסיפס, שעוטר בדגמים גאומטריים"
שלמה בן חיים
י"ד אייר התשפ"א / 26.04.2021 11:32

פסיפס מרהיב בן כ-1600 שנה שהתגלה בחפירות ארכיאולוגיות ביבנה, יועתק ויוצג לקהל הרחב בהיכל התרבות בעיר, ביוזמה משותפת של עיריית יבנה, רשות העתיקות ורשות מקרקעי ישראל.

בשנים האחרונות מנהלת רשות העתיקות חפירה ארכיאולוגית רחבת היקף מדרום-מזרח לתל יבנה, במסגרת פרויקט של רשות מקרקעי ישראל להרחבת העיר.

בחפירה, בניהולם של ד”ר אלי הדד, ליאת נדב-זיו וד”ר ג’ון זליגמן, נחשף אזור תעשייה רחב ידיים, שהיה פעיל לאורך מאות שנים.

לדברי הארכיאולוגים, זו הפעם הראשונה שביבנה נחשפה רצפה שכזו, והשתמרותה מעולה. “יתכן שהרצפה הייתה חלק מבית מגורים מפואר, שהיה שייך לשכונת אמידים ששכנה בסמוך לאזור התעשיה”, הם מעריכים.

רצפת הפסיפס הצבעונית, מתוארכת לתקופה הביזנטית (המאות ה-5-4 לספירה),  מעוטרת בדגמים גאומטריים וצבעוניים, והנה בעלת מסגרת מלבנית שחורה.

“בתחילה לא הבחנו כלל כי מדובר ברצפה צבעונית”, מספרים ד”ר אלי הדד וד”ר חגית טורגה. “חשבנו כי מדובר ברצפת פסיפס לבנה פשוטה של עוד מתקן תעשייתי. אבל נקודות שחורות שבצבצו מהפסיפס, רמזו לנו כי הוא צבעוני, ויש להסיר את שכבת הפטינה הלבנבנה שהצטברה עליו במשך השנים.

“מנהל השימור נכנס לעבודת ניקיון של הפסיפס באמצעות חומצה מיוחדת, ולתדהמת כולנו, נתגלה שטיח צבעוני של רצפת פסיפס, שעוטר בדגמים גאומטריים”.

לאחר תיעוד של הפסיפס בשטח, שרטוטו וצילומו, הפסיפס הוצא והועבר באופן זמני לסדנת הפסיפסים של רשות העתיקות במוזיאון רוקפלר, בו עבר טיפול ושימור בעזרת מומחי מנהל השימור של הרשות.

כשאשתי שבה מחופשת לידה, גילינו מה המעסיק שלה לא יכול לעשות

“קיבלתי הודעה ממס הכנסה שאני אקבל החזר בסך 1,750 שקלים”

נוסעים באוטובוס להילולא במירון? כל הפרטים שאתם חייבים לדעת

מה מברכים על שוקולד לבן עם שברי עוגיות? ומה על חטיף טעמי?

תחלואת הקורונה בירידה, אבל אתם זוכרים מה עדיין צריך?

בשיתוף פעולה בין רשות העתיקות לעיריית יבנה, הפועלת להנגיש את הארכיאולוגיה לתושבים, ובסיוע רשות מקרקעי ישראל, נמצא מקום ראוי להעתקתו של הפסיפס – ברחבה הסמוכה להיכל התרבות של יבנה.

בימים אלה, עובדת העירייה על הכנת התשתית בה יונח הפסיפס, לרווחת תושבי יבנה והציבור הרחב.

עבודות השימור של הפסיפס והצבתו במקומו החדש יתבצעו לפי טכנולוגיה עתיקה, ויעשה שימוש בחומרים דומים בהם השתמשו בעת העתיקה. במהלך העבודה, יהיה האתר פתוח לקהל הרחב, כך שכולם יוכלו ליהנות ולראות את תהליך עבודות השימור והצגת הפסיפס.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות