שלמה הלברנס, מנהיג כת ‘לב טהור’, ברח מקנדה לגואטמלה.
הלברנס, שהורשע בעברו בחטיפה, ורבים מחסידיו, נמלטו מתביעות בגין התעללות בילדים בשני מחוזות קנדיים – אל כפר נידח בגואטמלה. תושבי הכפר בסן חואן לה לגונה, לא ידעו בתחילה איך להגיב כשהופיעו במקום המצטרפים החדשים, גברים במעילים שחורים ארוכים, נשים ונערות בגלימות כהות, למרות החום הטרופי.
• כת ‘לב טהור’: האם הילדים שנלכדו בדרך לגווטאמלה יועברו לישראל?
• בתו של אלברנס מ’לב טהור’ כותבת: רודפים אותנו על היותנו יהודים
הגעתם עוררה תהיות בקרב חלק מהמקומיים, שהופתעו מבגדיהם, מנהגיהם ושפת היידיש בה דיברו. “היו אפילו אנשים שהאמינו כי הנוכחות שלהם סימנה את ביאתו השנייה של המשיח”, אמר לורס סלבדור, עורך דין מקומי, המסייע במשרד המקומי לזכויות אדם.
למעשה, מה שנראה באזור שפת האגם כ-80 קילומטרים ממערב לבירה גואטמלה סיטי, כי קהילת ‘לב טהור’, שבחודשים האחרונים נדדה ממקום מושבה בקנדה – הגיעה אל מושבה האחרון.
כשהרשויות המקומיות בקנדה החלו לבחון את מעמדם האזרחי של בני הקהילה, ופקידי הסעד של אונטריו החלו לבקש צווי הגנה עבור ילדי הקהילה, החליטו בני הקהילה שאין להם עתיד בקנדה.
בשבוע שעבר ביקש הלברנס מבני הקהילה שיתפללו להצלחת הגעתו אל גואטמלה.
“אין עתיד לקהילה זו בקנדה”, אמר עורך הדין שטיפל בהגירתם אל קנדה ובתביעות ההגנה העוסקות בילדי הקהילה. עורך הדין הודף את הטענות שהילדים יהיו בסיכון גדול עוד יותר במדינה הענייה, הממוקמת במרכז אמריקה. “הילדים בסדר בגואטמלה. ישנם מיליוני ילדים בגואטמלה “, הוא אומר. “זה ברור שמדינה שהיא קצת פחות טובה מאשר בקנדה …. זה הרבה פחות טוב, אבל ילדים גרים שם”.
בקוויבק, גילתה חקירת פקידי הגנת הילד בשנה שעברה, כי ילדים הסובלים מזיהומים ועששת שיניים. לא התרחצו על בסיס קבוע, ומסכת לימודם לא עמדה בתנאי תכנית לימודים קנדית כלשהי. הם דיברו רק יידיש ולשון הקודש, ובנות נדרשות מגיל שלוש ללבוש צ’אדור, שרק חושף את פניהם. פקידי הגנת נוער גם אמרו לבית משפט, כי הקהילה הנהיגה נישואי שידוך עם בנות 14.
לפני כחצי שנה הורה בית המשפט המקומי על הוצאת 13 מילדי הקהילה והעברתם למשפחות אומנה, אלא שבית הדין הגבוה לצדק קבע כי הדבר לא היה בסמכות בית המשפט המקומי, ומאז רשויות הרווחה פעלו כשידיהם כבולות.
עורך הדין אמר כי הבחירה בגואטמלה כיעד הייתה של הרגע אחרון, אבל קבוצה חרדית דומה בשם ‘תורת חסד’ כבר הכתה שורשים בסן חואן לה לגונה.
באתרים שונים דווח על ארועי אנטישמיות במקום, אבל ב’תורת חסד’ דוחים את הטענות ומספרים כי מדובר בקבוצת בני נוער שתויים שיידו כמה אבנים.
“זו היא עיר של שלום ושלווה. כאן, אף אחד לא מקופח”, אמר רודולפו פרז, ראש עיריית סן חואן לה לגונה. הוא אמר שהעירייה, לבקשת הקהילה, ערכה רישום מדוקדק של בני הקהילה, כדי לצרפם כתושבי המקום, להגן עליהם ולהשוות את זכויותיהם.
במשרד ההגירה הגואטמלי אמרו, כי הם מודעים למשפחה אחת ב’לב טהור’ – אם ושישה ילדים שברחו מצו בית המשפט הקנדי – והשתקעו בסן חואן לה לגונה.
המשפחה התייצבה בפני שופט גואטמלי שהודיע כי הם יכולים להישאר במקום מאחר ולא הואשמו עדיין בשום פשע במדינת גואטמלה. “במונחים של החוק בגואטמלה, הם לא ביצעו כל עבירה. הם נמצאים כאן באופן חוקי, ניתן לחדש את אשרות תייר כל 90 יום”.