‘הצלת מזון’ אושר לקריאה שניה ושלישית • מקלב: מייצגים הרעבים
ועדת העבודה הרווחה והבריאות אישרה הבוקר (שני) פה אחד לקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק של ח”כ אורי מקלב וחברי כנסת נוספים לעידוד הצלת מזון בישראל.
עם תחילת הדיון הודיעה נציגת משרד המשפטים, כי הגיעו להבנות סביב סוגיית האחריות הפלילית לתורמים מול הארגונים – ובכך נסללה הדרך לאישור הצעת החוק.
ח”כ אורי מקלב, שיזם את החוק, הסביר את חשיבות החוק: “כשכל ילד שלישי סובל מעוני וממחסור במזון, עלינו לעשות מאמץ כדי להביא פתרון – ויש פתרונות. בעלי מסעדות בתי מלון וארגונים שלא רוצים לזרוק את המזון – מוכנים לתרום אותו. אין חולק על הצורך והחשיבות של החוק הזה, אנחנו לא מדברים פה על שאריות מזון שנזרקים לפח האשפה, אלא במזון איכותי שהיה נמכר בכסף מלא – ונשאר בסיום יום המכירות.
“מדובר בארגונים שעומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר. כל ארגון שמוביל מזון יש לו רגולציה והוא מחויב אליה, ישנו הבדל מהותי בין אדם שמוכר מזון ומחויב לרמה גבוהה של אחריות, לאחר שתורם מזון לאדם רעב ברחוב. אנחנו בנושא הזה רוצים לייצג את החלשים והרעבים, ישנה חשיבות גדולה לחוק הזה. אני שומע את ההתנגדות של המשרדים השונים, ואני תמה האם אנחנו חיים בדיקטטורה פקידותית או במדינה דמוקרטית בה מחליטים נציגי הציבור.
“אני מבין את הצורך בצד הפורמלי של הדברים, אבל גם בארה”ב, שהיא גדולה מאתנו, גם בנושא הבירוקרטי ידעו כי בנושא הזה צריכים להתגמש”.
מקלב הוסיף: “נציגת משרד המשפטים אמרה כי מעולם לא הוגשה תביעה של אורח על מזון מקולקל בבתי מלון וממילא לא של תורמים. זה סיכון תאורטי לחלוטין. אדם שאין לו מה לאכול הקושי שלו להגיש תביעה קל וחומר תביעה ייצוגית עצום”.
על פי נתונים אשר הוצגו בדיון בוועדה, למרות החקיקה הקיימת כיום, מדי יום מסתכנים בתי המלון בישראל בתביעות ותורמים 1,765 ארוחות חמות. אפשר להכפיל את הכמות, אם יוסר איום התביעה.
בנוסף הוצג כי מעל לשמונים אחוזים מהיצרנים הביעו רצון להצטרף להפניית מזון לתרומות, אך הם חוששים מתביעות.
מנכ”ל ארגון לקט ישראל, גידי כרוך, אשר פועל בנושא זמן רב – אמר בסיום הדיון: “החוק לעידוד תרומות מזון פותח פתח למאות ארגונים וחברות עסקיות שיש ברשותם מדי יום עודפי מזון טובים וראויים ושאינם לוקחים חלק בתרומות מזון כיום – בשל חוסר הוודאות לגבי ההגנה.
“על פי ההערכות, החוק ישלש את היקף תרומות המזון, וירחיב את הפעילות של הצלת מזון, וזו הזדמנות אדירה לתת מענה לחוסר הביטחון התזונתי ולצמצם פערים חברתיים בישראל. זו גם הזדמנות של ישראל להצטרף למדינות רבות אחרות שכבר הסדירו את הנושא בחוק, לטובת המאבק בבזבוז מזון”.
בסיום הדיון אישרה הוועדה פה אחת את הצעת החוק והיא תועלה לדיון במליאה לקראת אישרה הסופי בימים הקרובים.
תגובות
אין תגובות