המילים שאנו מוציאים מפינו משנות מציאות
ראש השנה, לצד עושר התכנים העמוקים הכלולים בו, מפנה את תשומת ליבנו לכוח הטמון במילים שאנו מוציאים מפינו.
בימים שלפני ראש השנה אנו מאחלים זה לזה איחולי שנה טובה. הדבר אינו נעשה לשם נימוס בלבד, אלא מתוך אמונה בכוחן של מילות ברכה שאדם מברך את רעהו.
גם החג עצמו משופע במילים המסמלות שפע וברכה, החל בתפוח הטבול בדבש, שבאכילתו אנו מבקשים “שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה”, דרך שאר סימני הברכה, וכלה בשפע מילות התפילה המקיפות את כל משאלות ליבנו.
חשיבותן של המילים באה לידי ביטוי גם בהלכה הקובעת כי יש להקפיד בימים הנוראים על הגייה נכונה של מילות התפילה, כדי שלא יישמעו במשמעות שאינה חיובית.
כך, למשל, יש להקפיד לומר “זכרנו לְחַיִים” ולא “לַחַיִים”, כדי שהמילה לא תישמע כ’לַא חיים’.
מלאכים מצפים
ספרי החסידות מדגישים את הצורך להימנע בראש השנה מדיבורי חולין, ולהרבות באמירת מילים של תורה ותפילה. זאת על-פי המבואר בקבלה כי המילים שלנו בונות את ‘ספירת המלכות’ העליונה, שממנה אנו מקבלים את השפע של השנה כולה. הנה עוד המחשה לכוחן של מילים.
אחד הרגעים המרגשים בליל ראש השנה הוא בתום התפילה, כאשר המתפללים בבית הכנסת מברכים איש את רעהו בברכת “לשנה טובה תיכתב ותיחתם” (והנשים “לשנה טובה תיכתבי ותיחתמי”).
בחסידות נאמר כי “מאות מלאכים מצפים בראש השנה שיהודי ידבר בשבחו של חברו, שכן יודעים הם עד כמה מתאווה הקב”ה לשבחם של ישראל”.
לעיתים אנו נוטים להמעיט מכוחן של המילים. המעשים נתפסים בעינינו כבעלי חשיבות ממשית, ואילו המילים נחשבות כאמירה סתמית, שאינה מותירה חותם על המציאות.
אין הדבר כך.
המילים שאנו מוציאים מפינו משפיעות על המציאות. מילים טובות וחיוביות יוצרות מציאות חיובית, וכך להפך.
כשאדם משמיע מילים טובות על זולתו, הוא עושה טוב לא רק לאותו אדם, אלא גם לעצמו. הוא מקיף את עצמו בכוח החיובי של המילים הטובות. אילו היו לנו הכלים לראות את השפעתן של המילים, היינו רואים אותה אפילו בקירות ביתנו. בית שבין כתליו נשמעות מילים חיוביות וטובות שורה בו רוח טובה.
למען הבריאות הנפשית
ראש השנה הוא זמן מתאים לחשוב על כוחן של המילים שאנו אומרים, כותבים ומשגרים לחלל.
רבות מדובר בעת האחרונה על הידרדרות השיח. על שהמילים נעשות יותר ויותר בוטות. אין בזה לתרום דבר לא לנושאי השיחה ולא לעצמנו. סגנון כזה גורם לנו לחיות בתוך סביבה רוויה באנרגייה שלילית.
סגנון מכובד, שפה נקייה, מילים טובות, לימוד זכות על הזולת – אלה יתרמו לא רק לרמת השיח הציבורי, אלא גם לבריאות הנפשית והפיזית של כולנו.
הבה נקבל עלינו להיזהר יותר בשנה החדשה במילים. לבחור יותר ויותר מילים טובות וחיוביות. ושתהיה לנו שנה טובה ומתוקה, הן בחיים האישיים הן בחיים הציבוריים.
תגובות
אין תגובות