חוק חדש של אמסלם: הפרקליטות לא תוכל לערער על עבירות שוחד
יו”ר הקואליציה, ח”כ דוד אמסלם, הניח הבוקר (רביעי) הצעת חוק חדשה ומפתיעה: הפרקליטות לא תוכל לערער על פסקי דין בעבירות פליליות שעונשן מתחת ל-10 שנים, בהן עבירות רכוש, שוחד, מרמה והפרת אמונים.
אמסלם מבקש להחיל את הצעת החוק על כל העבירות הפליליות, אך מבקש להחריג ממנה “מקרים מיוחדים או עבירות שעונשן 10 שנים או יותר” – בהם רצח, הריגה, אינוס, שוד, חטיפה וחבלה בכוונה מחמירה.
לפי ההצעה, זכות הערעור בעבירות אלה תישאר למורשע בלבד.
אמסלם הסביר את ההגיון העומד מאחורי הצעת החוק: “מדינה מוסרית לא צריכה לרדוף אזרח שקיבל עונש קל לטעמה. ניתן לראות בסיומו של הליך בערכאה הראשונה, לאחר שבית המשפט ‘אמר את דברו’ והגיע להכרעה שיפוטית – כשלב שממנו ואילך אין מדינה מקום להעמיד נאשם בסיכון כפול אלא במקרים חריגים ויוצאים מן הכלל”.
הוא הוסיף: “לפרקליטות יש אפשרות כלכלית בלתי מוגבלת לערער על פסקי דין. האזרח בדרך לגזר הדין מאבד את חבריו, משפחתו ולעתים גם את מקום עבודתו. ברוב המקרים אין הצדקה להטיל עליו גזר דין נוסף בדמות של ערעור. זכויות האדם זה לא דבר תאורטי אלא צריך לתרגם אותו הלכה למעשה”.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי במדינות רבות בעולם קיימות הגבלות על זכותה של המדינה לערער על פסקי דין.
“הגבלות משמעותיות על זכותה של המדינה-המאשימה לערער על פסק דין בהליכים פליליים קיימות במדינות רבות בעולם, ובהן בריטניה, קנדה, אוסטרליה, רבות ממדינות ארצות הברית ועוד”, נכתב.
עוד נאמר כי “למדינה, כמאשימה, מוקנית עצמה רבה אל מול הנאשם, הן במשאבים והן בסמכויות שמוקנות לה בדין. על פי מחקרים אמפיריים שנערכו בישראל ישנה שליטה של התביעה בהליך הפלילי וסיכוייה של המדינה להצליח בערעור פלילי גבוהים מאד, ולעומת זאת, סיכויי הנאשם להצליח בערעורו שתתקבל עמדתו הינם נמוכים באופן משמעותי ביותר”.
תגובות
אין תגובות