לא נחשב תפילה: יהודים יוכלו לקרוא ‘עם ישראל חי’ על הר הבית
בית המשפט קבע היום (שני) כי יהודים רשאים לקרוא “עם ישראל חי” בזמן ביקור בהר הבית, וכי הדבר לא נחשב לתפילה – האסורה ליהודים באתר הקדוש.
את הפסיקה נתן שופט בית משפט השלום בירושלים מרדכי בורשטיין, כאשר קיבל חלקית את תביעתו של עו”ד איתמר בן גביר, והכריע כי עיכובו – לאחר שקרא “עם ישראל חי”, בהר הבית – אינו חוקי.
השופט קבע עוד, כי עו”ד בן גביר זכאי לפיצוי מהמשטרה.
בחוש תשרי תשע”ו נכנס עו”ד בן גביר להר הבית, לאחר המתנה של שעה וחצי בתור, שהיה נפרד ליהודים ולתיירים.
עם כניסתו החלו אנשי הווקף לקרוא לעברו ולעבר קבוצת יהודים שהלכה איתו “אללה הוא אכבר”. בתגובה קרא לעברם בן גביר: “עם ישראל חי”.
הקצין ניצן דואניס שעמד סמוך לבן גביר עיכב אותו לחקירה, וטען כי בקריאתו הוא הפר את החוק. בן גביר עוכב לשלוש שעות.
מאוחר יותר הגיש תביעה נגד הווקף ונגד משטרת ישראל בטענה כי הופלה בכניסה להר הבית וכי עוכב עיכוב לא חוקי על ידי הקצין.
לפני כשנה וחצי ניתן פסק דין נגד הווקף, שלא הגיש כתב הגנה, והארגון חוייב לשלם לעו”ד בן גביר סכום של חמישים אלף ש”ח – אך התביעה נגד משטרת ישראל נמשכה.
היום פרסם השופט בורשטיין את פסק דינו וקיבל את התביעה: “בחינת התנהלות התובע מעלה שלא היה מקום לעכבו וכי העיכוב היה שלא כדין. התובע היה זכאי לפנות לאנשי המשטרה ולהתלונן נגד אנשי הווקף. תוך כדי סיור ולאחריו נשמעו קריאות ‘אללה הוא אכבר’ ואין כל פסול באמירת האימרה ‘עם ישראל חי ‘ואין בכך עבירה”.
השופט הוסיף גם, כי עורך דין בן גביר לא הוזהר טרם עיכובו, וכי בכל מקרה לא הייתה עילה לעיכוב, ודאי כאשר “אחת המבקרות המוסלמיות קיללה יהודי בשפה הערבית ואמרה לו ‘לך מכאן יא כלב’, וכאשר פנה יהודי לבקש את פרטיה, סירבו השוטרים לקבל את הפרטים ואף לא טרחו לעכב את האישה”.
יחד עם זאת, באשר לטענה על אפליה בכניסה להר הבית ותור נפרד ליהודים ולתיירים, למרות שהדברים הוכחו בסרטון, דחה השופט את תביעתו של עו”ד בן גביר בגין אפליה, וקבע כי אכן לא ניתן להתעלם מכך שבעמדת הבידוק נראה כי במשך דקות ארוכות אין כניסה של יהודים למתחם הר הבית, וכי האיזור הבידוק חסום בצורה בלתי הולמת על ידי המאבטח שהוצב במקום – אך עם זאת, לא הוכחה שרירותיות בהפעלת שיקול הדעת והתעמרות בקהל המבקרים היהודים.
השופט חייב את המשטרה בתשלום פיצוי על סך של ששת אלפים ש”ח לעורך דין בן גביר, וכן הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין על סך של אלפיים ש”ח.
עו”ד בן גביר הגיב על פסק הדין: “בית המשפט נתן מתנה לעם ישראל לקראת יום העצמאות ה-70 למדינה, אולם אני סבור שלא היה מקום לדחות את תביעתי בעניין האפליה בכניסה להר הבית, במיוחד לאחר שהשופט צפה בקלטת המתעדת התנהלות המשטרה. אני גם סבור שהגיעה השעה שבתי המשפט יקבעו שמותר ליהודים להתפלל בהר הבית, בדיוק כפי שמוסלמים מתפללים שם. לא ייתכן שתהיה אפליה פסולה דווקא במקום הכי חשוב לעם ישראל”.
תגובות
אין תגובות