ח”כ זוהר בווידוי מרגש: עברנו לידה שקטה ולא אופשר לנו להגיע ללוויה

הוועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי, דנה באי-השוויון בקבורת עוברים ותינוקות רכים בירושלים • אחוז הלידות השקטות בבירה עומד על כ-16% - מתוך 700 מקרים המתרחשים בישראל מידי שנה • ח"כ זוהר: "אם הייתי חוזר אחורה בזמן הייתי מעוניין להשתתף בהלוויה"
אריה ריבקינד
ד' כסלו התשע"ח / 22.11.2017 14:45

הוועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי, בראשות ח”כ מיקי זוהר, התכנסה היום (רביעי) לדיון בנושא בחינת אי-השוויון בקבורת עוברים ותינוקות רכים בירושלים.

בוועדה נחשף כי בירושלים, בה אחוז הלידות השקטות עומד על כ-16% – מתוך 700 מקרים המתרחשים בישראל מידי שנה, ובתחומה פועלות 13 חברות קדישא ושלושה בתי חולים גדולים – אין אפילו חברה-קדישא אחת שקוברת את העוברים והתינוקות הרכים בהתאם לנוהל הממשלתי הקיים בנושא.

הוועדה התכנסה בעקבות יוזמת ארגון ‘עתים’, הפועל להסדרת זכויות ההורים לערוך את הקבורה בקרבת מקום מגורי ההורים ולעמידה בנהלים שנקבעו.

יו”ר הוועדה ח”כ מיקי זוהר חשף בפני המשתתפים וידוי מרגש, לפיו גם משפחתו עברה לידה שקטה לפני מספר שנים.

זוהר סיפר על החוויה הטראומטית, על העדר המידע מצד הרשויות השונות שליוו את התהליך, והעדר האפשרות להשתתף בקבורת התינוק. “אם הייתי חוזר אחורה בזמן הייתי מעוניין להשתתף בלוויה”, אמר.

בהמשך הדיון הבהיר ח”כ זוהר כי אם הנושא לא ייפתר, בכוונתו לקדם חקיקה בנושא. “אני מבקש להבהיר כי אם השינוי לא יכנס לתוקף כבר באחד בינואר, אני מתחייב לדאוג ל-700 המשפחות השכולות ולחוקק בתוך חודש חוק פרטי שיסייע להם. על הוועדה הבין-משרדית שהוציאה את הנוהל ב-2014 להתכנס בשנית לדיוק הנהלים”.

 על פי הנהלים שנקבעו בשנת 2014, להורים עומדת הזכות להיות מעורבים בתיאום ההליך של הקבורה ולהיות נוכחים בזמן הקבורה. כמו כן, לפי הנהלים, על הקבורה להיעשות במקום נפרד ומאובחן, וכן יש לאפשר למשפחה להציב מצבה או לוחית זיכרון במקום, אם היא מעוניינת בכך.

הנוהל המשותף נקבע בידי משרד הבריאות והמשרד לשירותי דת, בעקבות פעילות של ‘עתים’. נכון להיום, פועלות בארץ 600 חברות קדישא ורק 74 מתוכן אימצו את הנוהל.

 בדיון הוצג פתרון מצד נציגי הביטוח לאומי שהסבירו כי אחת הסיבות לחוסר שיתוף הפעולה מצד החברות-קדיש נעוצה בעובדה כי עד עתה התקצוב הממשלתי עבור טיפול בקבורה של עובר היה רק עד 20% מהעלויות, והתחייבו כי יפעלו לשינוי המדיניות ולהשוואת התקצוב לזו של כלל הנפטרים ובכך לכסות 100% מהעלויות – שינוי שעתיד להיכנס לתוקף עד ה-01.01.2018.

 מיטב טסלר-שימל, ממרכז הסיוע של ארגון עתים, אמרה בדיון: “רק הבוקר קיבלתי שיחה מאם שילדה תינוקת בשערי צדק. במשך שבוע נלחמה התינוקת על חייה והבוקר נקבע מותה. לאם היה ברור שהיא תהיה שותפה ללוויה ואף ציינה שבני משפחתה מתכננים להגיע. לא ידעתי כיצד לומר לה שבירושלים, לצערי, אין אפשרות כזאת.

“מחובתנו לדאוג לכך שכל חברות הקדישא ובתי החולים יהיו מחויבים לפעול לפי הנהלים, להביא לידיעת ההורים את כל זכויותיהם, לאפשר להם להשתתף בטקס הלוויה, ליידע אותם על מקום קבורת ילדם ולאפשר להם העמיד מצבה במקום על חלקת הקבר”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות