בדוח הביקורת על השלטון המקומי שהתפרסם אחר הצהריים (שלישי) מתייחס מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, לסוגיית פעילות השירות הפסיכולוגי-חינוכי - ומציג נתונים דרמטיים לפיהם אחוזים נכרים מבני המגזר החרדי לא מודעים לשירותים הניתנים ברשות המקומית בה הם מתגוררים.
מהדוח עולה, כי 30.1% מההורים בחברה היהודית לילדים בני 3 עד 18 אינם מכירים את השירותים הניתנים בשירות פסיכולוגי חינוכי, ברשות המקומית שאליה הם משתייכים. מדובר בהורים שאצל אחד מילדיהם התעוררו קשיים רגשיים, חברתיים או לימודיים במהלך חמש השנים שקדמו לאוגוסט-ספטמבר 2023.
לפי הנתונים, כ-54% מההורים לילדים עם קשיים בחברה החרדית, אינם מכירים את השירותים הפסיכולוגיים החינוכיים. כמו כן, כ-62.3% מההורים לילדים עם קשיים בחברה הערבית אינם מכירים את השירותים ברשות המקומית אליה הם משתייכים.
עוד נכתב בדוח כי, שיעור ההורים לבני 3 עד 18 שדיווחו על קשיים רגשיים אצל ילדיהם מכלל ההורים שדיווחו על קשיים אצל אחד מילדיהם, כפי שעלה בסקר הורים שהפיץ משרד מבקר המדינה, הוא 72%. מדובר בהורים שאצל אחד מילדיהם התעוררו קשיים רגשיים, חברתיים או לימודיים במהלך חמש השנים שקדמו לאוגוסט-ספטמבר 2023.
עוד מצא המבקר, כי חוזר מנכ"ל משרד חינוך אינו מתייחס לחינוך המוכש"ר (המוכר שאינו רשמי) מבחינת הקצאת המשאבים לשירות הפסיכולוגי-חינוכי, אף על פי שמדיניות המשרד היא להקצות משאבים לחינוך המוכש"ר בדומה לחינוך הרשמי.
מסקר כלל ארצי בקרב מנהלי השירות הפסיכולוגי-חינוכי עלה כי רק כ-57% ממוסדות החינוך במסגרת החינוך המוכש"ר לבני 15-5 מקבלים שירות ברמה א' מהשפ"חים, לעומת כ-91% ממוסדות החינוך בחינוך הרשמי. שירות ברמה א' כולל נוכחות סדירה של פסיכולוג במוסד החינוכי.
משמע שתלמידים רבים וצוותי חינוך בחינוך המוכש"ר אינם מקבלים שירותים כמו ייעוץ, הדרכה וליווי למסגרות החינוך, הערכות פסיכולוגיות והתערבויות פסיכולוגיות טיפוליות לילדים עם צרכים מיוחדים או בסיכון גבוה.
מבקר המדינה אנגלמן אמר: "מלחמת חרבות ברזל ממחישה את חשיבות השירות הפסיכולוגי-חינוכי, בפרט בעת חירום. העובדה כי הורים רבים לילדים עם קשיים כלל לא פנו לקבלת שירות - רובם כי פשוט לא הכירו - מחייבת את הרשויות המקומיות להגביר את הפצת המידע לציבור ואת השירות החשוב הזה.
"משרד החינוך קבע את התקינה של השרות הפסיכולוגי-חינוכי לפני 35 שנה והיא עומדת על פסיכולוג אחד לאלף תלמידים בכיתות - ב' - י"ב. כתוצאה מכך זמן המתנה - 55 ימים בממוצע למפגש ראשוני - בלתי מתקבל על הדעת. על משרד החינוך להתאים את היקפי כוח האדם המועסקים בשפ"חים לצרכים העולים מהשטח, לקבוע סטנדרטים לסביבה הפיזית והדיגיטלית שבה פועלים הפסיכולוגים החינוכיים, תוך שימת דגש מיוחד על פיתוח מערכות מידע מסונכרנות ומתואמות שיאפשרו לקבל תמונת מצב אמינה על מצב השירות בארץ", כתב המבקר.