היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה, העומדת בפני הדחה - שיגרה היום (שני) מכתב תקיף לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר על חשש להתערבות פוליטית פסולה בעיכוב קידומה של קצינת משטרה.
במכתב מתריע המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, ד"ר גיל לימון, על התערבות השר בקידום הקצינה רפ"ק רינת סבן, עוזרת של ראש אגף החקירות והמודיעין, ניצב בועז בלט, שהייתה אמורה להיות מקודמת לדרגת סנ"צ.
לפי המכתב, עיכוב הקידום נובע, לכאורה, ממעורבותה של הקצינה בעדות בתיקים הנוגעים לראש הממשלה וליועצו הקרוב. היא הייתה מעורבת בחקירות תיקי האלפים ושימשה כעדה במשפטו של נתניהו.
במכתב צוין, כי מדובר בשימוש פסול בסמכות השלטונית באופן העלול להרתיע קצינים המעידים בהליכים פליליים.
עוד נכתב כי החלטות בנוגע לקידום קציני משטרה צריכות להתבסס על שיקולים מקצועיים בלבד, ולא על רקע מעורבותם בהליכי חקירה נגד בכירים בממשלה.
לטענת המשנה ליועצת המשפטית, התנהלות כזו עלולה לשבש הליכים פליליים ולהפר את העקרונות שנקבעו על ידי בית המשפט העליון.
בנוסף הודגש כי כבר הוחלט להעניק לקצינה את הדרגה לאחר שהשלימה את ההכשרה הנדרשת, וכי אין עילה משפטית לעיכוב הקידום.
במכתב נאמר: "לא זו בלבד שאינו ראוי - אלא שהוא גם מהווה חריגה מסמכותך, התערבות פוליטית פסולה בהליכים פליליים, ואגב זאת גם הפרה בוטה של העקרונות להם התחייבת בפני בית המשפט העליון".
עוד נכתב כי בן גביר עצמו אישר את קידומה של סבן לדרגת סנ"צ, "כפי שעולה מהמסמכים אשר התקבלו אצלנו, אישרת בחתימתך את מינויה של רפ"ק סבן לדרגת סנ"צ, לפיכך, אין כל עילה משפטית לאי השלמתו של הליך הענקת הדרגה".
לפי דיווח בערוץ 14, בן גביר הגיב לדרישת היועמ"שית זמן קצר לאחר פרסום המכתב - והטיח: "היועצת המשפטית מנסה לגבות ממני תג מחיר על ההצבעה שלי להדחתה, אני אומר לגלי בהרב מיארה – לא תפחידי אותי".
בהמשך הגיב השר ליועצת המשפטית לממשלה: "התחזק החשש להתערבות פוליטית פסולה מצידך בסמכות מינוי קצינים במשטרה, המוקנית על פי חוק לשר לביטחון לאומי, תוך ניסיון להרתיע את הדרג הנבחר מלממש את סמכותו החוקית".
הוא הדגיש: "השר לביטחון לאומי הוא לא חותמת גומי, וחתימתו על מינוי קציני משטרה היא לא רק 'הליך פורמלי' - השר לביטחון לאומי חייב לוודא כי המינויים המתבצעים הם מינויים מקצועיים בלבד, שאינם נגועים בשיקול פוליטי - במיוחד כאשר השיקול הפוליטי מגיע מגורמים המתחזים להיות 'בלתי תלויים' בפרקליטות".
בשבוע שעבר התייחס בן גביר להתנהלותה בעבר של סבן, דרש הבהרות מהמשטרה בעקבות קידומה וציין כי בשורת הליכים משפטיים היא ענתה מספר פעמים "לא זוכרת", באופן שהתפרש כניסיון להגן על מפקדיה והמעורבים בחקירות.
לדבריו, "התנהלותה התמוהה של הקצינה כפי שמשתקף ממספר הליכים משפטיים - משורת הליכים עולה לכאורה תמונה מטרידה של קושי בזיכרון".
השר דרש לבדוק כיצד המידע האמור לא הוצג בפניו בטרם התקבלה ההחלטה על קידומה של סבן, והאם המידע היה ידוע לחברי הסגל הפיקודי הבכיר ולמפכ"ל טרם ההמלצה.
"אם המידע היה ידוע מדוע לא הוזכר ומדוע לא זכה למענה כלשהו, ואם לא היה ידוע - מדובר בתקלה שממילא דורשת בירור".
עוד ביקש לבחון: "מדוע לראש אח"מ יש שני עוזרים אישיים, אחד בדרגת סנ"צ, והשנייה, הקצינה, בדרגת רפ"ק ומועמדת לסנ"צ, ואילו ליתר הניצבים במשטרה למעט הסמפכ"ל, יש עוזר אחד בדרגת רפ"ק".