הראשל"צ הגר"י יוסף בקריאה לפנסיונרים: "הצטרפו ללימוד בכוללים שהוקמו עבורכם"

חרדים 10
8 ביולי 2025   
צילום: 
Chaim Goldberg/Flash90

תעסוקה תורנית לפנסיונרים: הראשון לציון הרב יצחק יוסף מפרסם קריאה מיוחדת לפנסיונרים - להצטרף ללימוד בכוללים מיוחדים שהוקמו במיוחד עבורם.

"הנני בקריאה נרגשת ובתחושת אחריות עמוקה לדור הנוכחי ולרווחת עם ישראל", כתב הרב יוסף, "הנני פונה אליכם - שלוחי הציבור ואנשי העשייה, בקריאה של לב ונפש לפעול למען אחד המיזמים החשובים והנחוצים ביותר בזמננו: פתיחת כוללי בוקר לפנסיונרים ברחבי הארץ.

"במציאות של ימינו", מוסיף הראשל"צ, "עשרות אלפי גברים יקרים, שעמלו כל חייהם ותרמו לבניין העם והארץ, מוצאים את עצמם עם פרישתם יושבים שעות רבות בחוסר מעש. זוהי שעת כושר מופלא - זמן פנוי שבו ניתן להשיב את האדם ללימוד ולחיבור מחודש לתורה הקדושה. הפוטנציאל קיים בכל עיר ובכל שכונה - והנני בטוח שהינכם, שלוחי הציבור המסורים, תדעו לזהות את מי שיכולים להוביל מהלך זה בקהילותכם".

הרב יוסף מוסיף ומפרט: "בעקבות בקשת הרבי מליובאוויטש, הוקם בסיועו של הנגיד הר"ר לב לבייב הי"ו, ארגון 'תפארת זקנים לוי יצחק', הפועל תחת 'כולל חב"ד', הארגון פעל בשנים האחרונות לפתיחת עשרות כוללים לפנסיונים, וכעת הארגון מפנה את משאביו לציבור הספרדי בני עדות המזרח, על מנת להחזיר עטרת יהדות ספרד ליושנה, והנני מבקש להביא בפניכם את המלצתנו החמה על ארגון 'תפארת זקנים לוי יצחק' - גוף העוסק בלהט ובאחריות, בהקמה, תמיכה וליווי של כוללים לפנסיונרים.

"הארגון מעניק סיוע כספי מכובד, ליווי מקצועי וחיזוק לכל יוזמה מקומית".

הראשל"צ מסיים את מכתבו: "הנני פונה אליכם בבקשה להירתם למשימה החשובה הזו - לאתר, לעודד ולסייע למי שירצה להקים כולל בוקר לקהל הפנסיונרים באזורכם, וליצור בכך מציאות חדשה, מחזקת ומלאת ערך. השכר הרוחני והחברתי - אין לו שיעור. וזכות הרבים תלוי גם במעשיכם".

השלכות על הבריאות

על פי נתונים רשמיים בישראל, יש כיום קצת יותר מחצי מיליון פנסיונרים גברים בישראל.

ד"ר יקיר קאופמן, מהאגף לרפואה כללית במשרד הבריאות, מומחה בנוירולוגיה התנהגותית ומינהל רפואי, ועוסק גם במניעה ראשונית ושניונית של דמנציה ואלצהיימר, אומר: "המחקרים מראים באופן מובהק שלפרישה מעבודה לחיים נעדרי תעסוקה משמעותית יש השלכות משמעותיות על הבריאות, על תוחלת החיים ועל הקוגניציה.

"זה לא פונקציה של גיל, אלא פונקציה של מציאות חיים. זה קורה משום שהאדם חדל מלעבוד. אנשים שיוצאים לפנסיה מוקדמת, הסיכוי לתחלואה ותמותה בקרבם גדל ביחס למי שלא; ומצד שני, מי שממשיכים לעבוד אחרי גיל הפרישה – נעדרים את התסמינים המייחדים את מי שפורשים, אף שהם באותה קבוצת גיל".

ד"ר קאופמן יוצא מגדרו כאשר הוא מדבר על הקריאה פורצת הדרך של הרבי מליובאוויטש להקמת כוללים לבני הגיל השלישי.

לדבריו, "מדובר בפיקוח נפש" של ממש, בפרויקט שהוא קודם כל פרויקט מציל חיים. כאשר אדם שפרש לגמלאות מכניס לסדר היום שלו לימוד בכולל למשך מספר שעות, יש בכך גם גירוי קוגניטיבי (לימוד תורה), גם אינטראקציה חברתית וגם פעילות בעלת משמעות עמוקה (תפילה ולימוד עניינים אמוניים). יש פה מיקוד מדהים בהתמודדות עם גורמי הסיכון החברתיים־הנפשיים – שהם גורמי סיכון חזקים מאוד".

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram