ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש הלילה (שלישי) בבית הלבן עם הנשיא טראמפ, על רקע הניסיונות לסיים את המלחמה בעזה ולהגיע להסכמות על עסקת חטופים.
הצטרפו לערוץ הוואטספ של המחוז החרדי במשרד החינוך: כך תקבלו את כל העדכונים
גורם מדיני בכיר שוחח הלילה לאחר הפגישה עם משלחת העיתונאים הישראלית.
נתניהו קיים אתמול פגישה מעמיקה עם שליח הנשיא למזרח התיכון סטיב וויטקוף, שנמשכה כשעתיים ועסקה בפירוט רב במו"מ על עסקת החטופים ובעזה. לאחר מכן התקיימה פגישה ממושכת של נתניהו עם מזכיר המדינה מרקו רוביו, שנמשכה אף היא למעלה משעתיים - ובסך הכול כ-5 שעות של שיחות הכנה שקדמו לפגישה המרכזית עם הנשיא טראמפ.
הגורם הבכיר אמר: "הפגישות הללו נועדו להכין את הפגישה עם טראמפ לפרטי פרטים, תוך מיקוד בהחלטות הנשיאותיות הנדרשות. הנשיא טראמפ אף ביקש להזמין את רעיית ראש הממשלה ובנו לפגישה אישית במאר-א-לאגו בפלורידה".
בנושא עסקת החטופים, הגורם ציין: "יש תיאום מוחלט בין נתניהו לטראמפ. אנחנו לא מגזימים - מדובר בהבנה מלאה. אנחנו מתואמים לגמרי בנושא עסקת החטופים, ומקווים לפריצת דרך. הפערים מצטמצמים. קיווינו שייקח כמה ימים, אולי זה ייקח מעט יותר".
כמו כן, במידת הצורך תהיה פגישה נוספת בביקור הזה.
על האיראנים, הגורם מדגיש: "השגנו הישגים משמעותיים, וכעת אנו שואפים לחזק אותם: א. סגירת מתקני ההעשרה. ב. הוצאת חומר גרעיני מהמדינה. רמת התיאום בין ישראל לארה"ב היא חסרת תקדים. האמון ההדדי עם טראמפ נבנה לאורך זמן, והוא פעל כפי שאף נשיא אמריקני לא פעל. לעומת נשיאים שהטילו אמברגו על ישראל - טראמפ התגייס למאבק לצדנו".
הוא הוסיף: "עד שלא ייפתחו הפרוטוקולים, העיתונאים לא יבינו בכמה לוקשים האכילו אותם לגבי מערכת היחסים עם טראמפ ועם הממשל. השיחות עם טראמפ מתנהלות באופן הכי ידידותי שאפשר לתאר, כולל התבדחויות לא מעטות".
הגורם ציין עוד, כי "בנושא איראן, ישראל לא ביקשה אישור לפעול - לא בעבר ולא כעת. מדובר במערכת יחסים אחרת. ביידן הטיל וטו על כניסתנו לרפיח - טראמפ פועל אחרת: הוא מבין את צרכיה הקיומיים של ישראל, גם מבלי לקבל אישור. אנו נבצע - עם או בלי אישור, אפילו אם תישמע התנגדות. אין צורך באור ירוק, יש הבנה אמיתית ושיתוף פעולה שלא היה כמותו.
"שלושה ימים לפני התקיפה הייתה אולי השיחה הכי טובה בין ראש ממשלה ישראלי לנשיא אמריקני – והתקשורת דיווחה על שיחה קשה ומתוחה".
על מתווה וויטקוף לעסקת החטופים אמר הגורם: "העסקה חלקית מפני שחמאס לא נענה לתנאים להסכם סופי. אם לא תושג הסכמה תוך 60 יום - איננו יודעים מה יקרה. מדובר בארגון שמבקש ערבויות שלא תהיה לחימה, אך אין שום ביטחון שלא יחזור על זוועות 7 באוקטובר. תמיד האמנו שאפשר להביא את החטופים בלחץ מדיני וצבאי משולב".
על הסיוע ההומניטרי: "איננו מפרטים את כל הפעולות, אך אנו נוקטים צעדים כדי להסיר מחמאס את היכולת לחלק את הסיוע. קרן GHF עושה עבודה חשובה, אך יש לקחים שצריך להפיק".
על המחלוקות בקבינט: "יש לי ויכוחים עם הרמטכ"ל ועם שרים, אך זה לא אומר שלא צריכה להיות ביקורת. צריך לדעת להעביר ביקורת בצורה עניינית וראויה, גם כשנשמעת ביקורת קשה".
ביחס לתוכנית ההגירה מרצון לעזתים, אמר הגורם: "ישנם גורמים שטוענים שארה"ב לא נקטה בפעולות מספקות כדי לגייס מדינות קולטות. אך התוכנית חיה, וטראמפ מגלה בה עניין. דרוש תיאום אופרטיבי כיצד להשיג את היעדים, וזה נידון בשיחות עם וויטקוף, רוביו וטראמפ".
באשר לסיום הלחימה בעזה: "תמונת הסיום של המלחמה בעזה - אין חמאס. הכרעת חמאס ופירוז הרצועה הם תנאי סף. חמאס הניח את נשקו, אנשים נכנעו, מנהיגים הוגלו. זו תמונת הסיום. לא דובר עדיין אם זו תהיה הגלייה מסיבית או סמלית. יהיה שם גורם פלסטיני - אך לא הרשות הפלסטינית, שהיא גוף פסול. אבל בחמולות אולי פתחאווים כן. ייתכן ניהול אזרחי זמני מצד ישראל. איננו נרתעים מכך, אך מדובר בצעד זמני בלבד. חמאס יפורק מנשקו והרצועה תפורז. כוח אחר ישתלט על הרצועה. כבר עכשיו יש שם פלסטינים שעושים את זה, אבל השליטה הביטחונית תישאר של צה"ל".
הגורם הבכיר התייחס גם להתפתחויות בלבנון וסוריה: "איראן שלטה בסוריה ובלבנון דרך חיזבאללה - זה נשבר. בלבנון נבחר נשיא שלא היה נבחר בעבר, לאחר סיכול משלוחי תמיכה מאיראן. בסוריה, אין כיום צבא סורי פעיל - גם לא צבא איראני. בשלב זה לא ניכנס להערכת מצב מעמיקה לגבי סוריה, זה אתגר מורכב".
הגורם נשאל על עמדת טראמפ לגבי משפט נתניהו: "טראמפ העלה את הנושא מעצמו. הוא מרגיש על בשרו את הרדיפה המשפטית. אמר שהוא עמד ב-187 סעיפי אישום. הוא הזדהה. משפט נתניהו לא קורס - הוא קרס. כולם מבינים זאת, לכן אינו מסוקר. ביקשנו לשדר אותו בשידור חי, אך הבקשה לא נענתה".
על הנורמליזציה עם סעודיה: "לפני 7 באוקטובר היינו קרובים להסכם. המלחמה בלמה זאת זמנית - אך נחדש את המאמצים. סעודיה דרשה מדינה פלסטינית - אך אנו מתנגדים לכך. אין לפלסטינים יכולת לנהל עצמם, ולכן לא תקום מדינה פלסטינית".
לסיכום אמר הגורם: "יש הזדמנות נדירה לשנות את מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית. טראמפ פועל למען הרחבת ההרתעה שלנו ומשנה את האופן שבו ישראל נתפסת בעולם. אנו פועלים כדי להשיג עסקה - לא רק רוצים אותה. זה ההבדל".