המכון למדיניות העם היהודי JPPI מפרסם ניתוח מקיף ופורץ דרך על לימודי ישראל בזירה האקדמית האמריקנית, פרי עטה של החוקרת ד"ר שרה יעל הירשהורן, המצביע על מצבה העגום של ישראל בזירה האקדמית האמריקנית.
הרכוש שלכם נפגע בפעולת איבה או מלחמה? כך תגישו תביעה מקוונת בקלות
הדו"ח המיוחד קובע, כי תחום לימודי ישראל נמצא במשבר עמוק, ועלול להיעלם לחלוטין ממפת ההשכלה הגבוהה בארה"ב - אם לא יינקטו צעדים דרמטיים להצלחתו.
זאת, בעוד שברקע הדברים מחריפה והולכת מגמת הדה-לגיטימציה של ישראל והציונות, לנוכח לחצים פוליטיים מתנועות שונות המקדמות חרם, כאשר כל עיסוק בישראל עלול להצית מחאה וויכוחים.
מעבר לכך, תכניות אקדמיות רבות אימצו מסגרות חשיבה של לימודי אתניות, תיאוריות פוסט-קולוניאליסטיות, ומודלים של גיוון שיויון והכלה - הקשרים שבהם מוזכרת הציונות כמפעל קולוניאליסטי.
על פי הדו"ח, האוניברסיטאות האמריקניות הופכות פחות ופחות סובלנית כלפי מורכבויות הזהות היהודית והישראלית. במקרים רבים, עצם העיסוק בישראל נתפס כ"בעייתי" או אפילו "פרובוקטיבי", גם כאשר מדובר במחקר אובייקטיבי ומאוזן.
התחום שאמור לשמש גשר בין ישראל לקהילות היהודיות ולזירה האינטלקטואלית בארה"ב - הפך לשנוי במחלוקת.
לפי הדו"ח, הזהות היהודית והמבט הרב-שכבתי על ישראל נדחקים לשוליים לטובת פרשנויות חד-ממדיות, תוך דה-לגיטימציה של הציונות ונוכחות יהודית-ישראלית בקמפוס.
חוקרים, סטודנטים ומרצים שמבקשים לעסוק בלימודי ישראל, נאלצים להיאבק על זכותם הבסיסית לעסוק בנושא, שכבר איננו חלק טבעי מלימודי יהדות או המזה"ת.
אחת ההשלכות החמורות היא שצעירים יהודים רבים, המבקשים להתחבר לזהותם באמצעות מסגרת אינטלקטואלית, מוצאים את עצמם ללא מענה.
לימודי ישראל, שהיו יכולים לשמש מרחב ללמידה, לדיון ולחיבור עם שורשים היסטוריים ותרבותיים, נדמים כיום בעיני רבים כתחום מוקצה.
אחת המסקנות המרכזיות בניתוח היא שללא התארגנות מחדש של התחום, תוך יצירת חיבורים חוץ-אקדמיים, הגדרה מחודשת של מטרותיו, והרחבת קהלי היעד מעבר לגבולות הקמפוס המסורתי - לימודי ישראל עלולים להפוך לנחלת העבר.
לפיכך, הניתוח מציג גם שורת המלצות להתמודדות עם המשבר, ובראשן: יציאה מהקמפוס, הקמת מסגרות אלטרנטיביות ללימודי ישראל מחוץ למערך האקדמי המסורתי, שותפויות עם מכוני מדיניות, מרכזים יהודיים, בתי מדרש מודרניים ותוכניות חינוכיות בלתי פורמליות.
הדו"ח מציע לפתח תכנים והכשרות גם עבור קהלים שונים, באמצעות שיתופי פעולה עם גורמי מחקר, מוסדות חינוך, ארגונים יהודיים ומערכות ממשלתיות.
נשיא JPPI - המכון למדיניות העם היהודי, פרופ' ידידיה שטרן: "דווקא משום שישראל והסכסוך הישראלי-פלסטיני ממשיכים לעמוד בלב השיח הציבורי בפוליטיקה, בתקשורת, באקטיביזם ובדיפלומטיה, תרומתם של לימודי ישראל באקדמיה בארה"ב נחוצה כיום יותר מתמיד. זהו אתגר לכולנו, כדי שהשיח על ישראל יהיה מבוסס על עובדות והבנת המציאות, לא רק באקדמיה אלא גם בזירה הציבורית הרחבה. הישרדותו של תחום לימודי ישראל איננו עניין מגזרי. עלינו לוודא שישראל תישאר נושא ראוי ולגיטימי ללימוד ודיון, והדו"ח הזה הוא קריאת השכמה לכולנו".