שותפי הסוד למבצע באיראן נערכו לאפשרות שמספר עצום של בתים ייהרסו, שהמדינה לא תהיה מסוגלת לתת מענה מהיר ואיכותי לתושבים. לכן, הוחלט כי מי שיקבע אילו בתים אינם ראויים למגורים ויהיה זכאי לשהות במלונות יהיו הרשויות המקומיות.
הצטרפו לערוץ הוואטספ של המחוז החרדי במשרד החינוך: כך תקבלו את כל העדכונים
מאז תחילת המלחמה נחתו טילים בליסטיים בלב הערים, כולל פגיעות ישירות בבנייני מגורים בתל אביב, חולון, בת ים, רחובות, ראשון לציון, פתח תקווה, באר שבע, טמרה, נס ציונה, חיפה ועוד. לעיתים כמה פעמים באותה העיר.
גם בעיר בני ברק הייתה פגיעה ישירה אחת. הטיל שנורה לעיר לא פגע במבנה מגורים, אלא במוסד חינוך ריק. למרות זאת, בני ברק ניצבה במקום הראשון במספר הדיירים שפונו לבתי מלון.
מהתחקיר שפרסם אמש עמרי מניב במהדורה המרכזית של חדשות 12 עלה, כי 2,000 מתושבי בני ברק פונו מביתם למלונות - למרות, שכאמור, בעיר פגע רק טיל אחד.
מהתחקיר עלה, כי שבוע לאחר פגיעת הטיל, 1,139 תושבי בני ברק היו במלונות - 1 מתוך 6 תושבים שפונו בישראל. יומיים חלפו, אף טיל נוסף לא פגע בעיר, אבל במהלכם פונו 900 תושבים חדשים מהעיר למלון, תשעה ימים אחרי הפגיעה.
סך הכול פונו יותר מ-2,000 תושבי בני ברק למלונות - 1 מתוך 5 מהמפונים.
רשות החירום הלאומית - רח"ל, שפועלת תחת משרד הביטחון, הגדירה מתי הנזק מצדיק פינוי יקר למלון על חשבון המדינה. לפי הקריטריונים, במקרים שבהם יש נזקים לשלד המבנה, היסודות והקירות התומכים או נזקים חמורים לבית עצמו, הבית אינו ראוי למגורים.
במסמך הקריטריונים הודגש: אם מדובר בנזק הדף כגון חלונות, דלתות וסדקים, לא יאושר פינוי לדיור חלופי, והרשות המקומית תתקן - אלא אם ההרס רב ומותיר את הבית פרוץ.
האחריות לקבוע מי עומד בקריטריונים מוטלת על אגף ההנדסה ברשות המקומית.
מצוידים במצלמה נסתרת ובעדויות השכנים מבני ברק, יצא צוות חדשות 12 למלונות בטבריה, שאליהם נשלחו המפונים, כדי להבין אם כל מי שנשלח לשם אכן נאלץ לעזוב בית שלא ניתן לגור בו.
אחת מהשוהות במלון הודתה בפנינו: "אלה שפינו אותם זה אנשים שבטעות הגיעו לפה, זאת אומרת או ש'קימבנו', או שהשכנים שלהם רצו גם להתפנות, זה לא אנשים שבאמת נפגעו".
צוות התחקירנים עבר ממלון למלון. לצד אלה שסיפרו על נזקים, היו לא מעט שהודו שביתם כלל לא נפגע. סיפור שחזר שוב ושוב הוא על אנשים שאיש לא הגיע לביתם, והם נשלחו למלונות על בסיס תמונות ששלחו. לעיתים, כך על פי העדויות, בכלל לא מהבית שלהם.
התחקירנים שמעו במלונות הפינוי על דיירים שגילו שהשכנים נשלחו למלון - והגיעו גם. אחרים שסתם רצו להתרחק מההתרעות הרבות במרכז. כולם קיבלו אישור מהעירייה למלון בצפון.
בשיחה שקיימו עם ל', תושבת בני ברק שגרה סמוך למקום נפילת הטיל, היא סיפרה: "יש אנשים שהסתננו, יש גם כאלה שקיבלו פינוי למלונות סתם. הם לא גרים באזור, פשוט הצטרפו למשפחות".
תופעה נוספת: בני משפחה של תושבי בני ברק, שגרים במקומות שונים ברחבי הארץ, אבל לא רצו לפספס הזדמנות לשהות במלון.
בשיחה שניהלו התחקירנים עם תושבת אשדוד ששוהה במלון, היא הודתה: "שאלו את העירייה (-של בני ברק), ואמרו שבסדר. אני גרה בקומה רביעית בלי מעלית, יש שם חופשי אזעקות, אני לא יכולה כל פעם לעלות ולרדת".
ההתנהלות מעוררת התהיות של עיריית בני ברק לא מסתכמת רק במספר המפונים, אלא גם בזהות כמה מהמלונות שאליהם ראש העירייה, חנוך זייברט, החליט לשלוח מאות מהתושבים שלו. מלונות בלי מרחב מוגן או מיגון כלשהו.
כאשר הגיעו נציגים מפיקוד העורף לבדוק התגלה כי חלק מהמלונות אינם מכילים מיגון תקני. על מלון ציפורי בטבריה כתבו כי "אין במלון חללים העונים להגדרה מיגון תקני". על מלון מיתרים בעיר כתבו כי "אין במלון מענה מיגון תקני".
בפיקוד העורף קבעו שהמלון מסכן את חייהם ביום חמישי לפני שבועיים. את ראש עיריית בני ברק זה לא ריגש, הוא השאיר את התושבים שלו ללון שם באותו הלילה, גם בסוף השבוע, גם לאחר מכן.
יעקב וידר, חבר מועצת בני ברק אמר לחדשות 12: "לוקחים אנשים שחטפו טיל על הראש. הרס את עולמם, לוקחים אותם למלון בלי מיגון. יש פה תושבים שסבלו סבל רב במלחמה הזו ובמקום שהעירייה תסייע, היא מסכנת אותם".
כאשר חדשות 12 פנה אל בפיקוד העורף, משרדי הפנים והתיירות וברשות החירום הלאומית - רח"ל, שאחראית על פעילות הרשויות, הם זרקו את האחריות הלאה לרשויות המקומיות.
תגובת עיריית בני ברק: "העירייה מיפתה כ-300 דירות שנפגעו מנפילת הטיל, בהן של משפחות ברוכות ילדים, והדיירים פונו בהתאם להחלטת מהנדס העיר. חלק מהמשפחות שבחרו תחילה להתאכסן אצל קרובים שינו את בחירתן כעבור שבוע ועברו למלון. העירייה לא מכירה מקרים שבהם תושבים שביתם לא נפגע פונו למלון, אם יתגלו כאלה הם יטופלו בחומרה".