לאחר 30 שנים של כמעט: בשורה משמעותית לחולי סרטן ריאות אגרסיבי

חרדים 10
30 ביוני 2025   
תמונת אילוסטרציה
צילום: 
באדיבות

בכנס ASCO, מהכנסים הרפואיים הבולטים בעולם האונקולוגיה – פורסמו תוצאות חיוביות משלב III של מחקר קליני בבני אדם, שבחן את יעילות התרופה IMDELLTRA בקרב מטופלים עם סרטן ריאות מסוג Small Cell חוזר או עמיד לטיפול – אחת מצורות הסרטן האגרסיביות והקטלניות ביותר.

סרטן ריאות מסוג Small Cell (SCLC) הוא אחד מסוגי הסרטן האגרסיביים והקטלניים ביותר. הוא מהווה כ-15% ממקרי סרטן הריאות, ומאופיין בקצב גדילה מהיר ונטייה גבוהה להתפשטות מוקדמת לאיברים אחרים.

החולים מאובחנים לרוב בשלב מתקדם של המחלה, כאשר כבר קיימות גרורות באיברים חיוניים, דבר שמקשה מאוד על אפשרויות הטיפול. המטופלים סובלים מתסמינים חמורים כגון שיעול כרוני, קוצר נשימה, כאבים בחזה, עייפות קיצונית וירידה חדה במשקל – תסמינים המשפיעים קשות על איכות חייהם.

עד כה, החולים קיבלו בעיקר טיפולים כימותרפיים, אשר אמנם מספקים תגובה ראשונית אך לרוב אינם מצליחים להאריך את חיי המטופלים באופן משמעותי. לאור זאת, עלה צורך דחוף בגישות טיפול חדשניות, ממוקדות ויעילות יותר.

IMDELLTRA היא תרופה חדשנית, המכוונת נגד חלבון בשם DLL3 אשר מתבטא על פני תאי הסרטן מסוג זה. התרופה מגייסת את מערכת החיסון של המטופל – באמצעות תאי T – כדי לתקוף את תאי הגידול. מנגנון זה מאפשר טיפול ממוקד עם פחות פגיעה ברקמות בריאות.

במחקר קליני שלב 3 (DeLLphi-304) בהשתתפות 509 חולים עם SCLC בשלב מתקדם, שמחלתם התקדמה לאחר טיפול כימותרפי מבוסס פלטינום, IMDELLTRA הפחיתה את הסיכון לתמותה ב-40% בהשוואה לכימותרפיה סטנדרטית. החציון של ההישרדות הכללית היה 13.6 חודשים בקבוצת IMDELLTRA לעומת 8.3 חודשים בקבוצת הביקורת. וההבדל מובהק סטטיסטי.

הטיפול ב-IMDELLTRA הוביל לשיפור בתסמינים נשימתיים כמו קוצר נשימה ושיעול, בהשוואה לכימותרפיה. בנוסף, שיעור תופעות הלוואי החמורות (דרגה 3 ומעלה) היה נמוך יותר: 27% בקבוצת ה- IMDELLTRA לעומת 62% בקבוצת הכימותרפיה. תסמונת שחרור ציטוקינים ,(CRS) תופעת לוואי ידועה של תרופות מסוג זה, הייתה ברוב המקרים בדרגה קלה וניתנת לניהול.

תוצאות המחקר מחזקות את אישור ה-FDA המואץ שניתן ל-IMDELLTRA-במאי 2024, ומציעות אופק טיפולי חדש לחולים עם SCLC מתקדם, מחלה הידועה באגרסיביות שלה ובמיעוט אפשרויות הטיפול לאחר קו ראשון.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram