“מקווים לחורף טוב ולכינרת גבוהה ויפה” כך אומרים ‘אנשי הכינרת’ – דייגים וותיקים, בעלי מעגני סירות, וחוקרי האגם לכתבת ‘מעריב השבוע’.
המספרים של הכינרת אינם מעודדים, בלשון המעטה: חל משנות ה-80 נקבע כי הקו האדום יעמוד על מינוס 213 מ’. נכון להיום, אנו מתקרבים בצעדי ענק לאותו קו מאיים, ומפלס הכנרת עומד על מינוס 212.83 מ’. הכינרת מספקת בין רבע לשליש מן המים הטבעיים אותם צורכם כולנו.
לטענת הדייגים במקום מיעוט המשקעים אינו הבעייה היחידה, ולמצב הקשה אחראים גם הרשויות המקומיות: “משרדי הממשלה, ובהם רשות המים ומשרד החקלאות, מתייחסים לכנרת כמו אל בקבוק מים. קיבלנו נכס עולמי ונדיר, שידוע בכל העולם וקדוש גם לנוצרים, וחובה לשמור עליו. במדינה לא באמת יודעים מה קורה כאן. רק מי שחי את הכנרת רואה וכואב לו”.
הדייגים מתלוננים גם על נושא הדגים: “משרד החקלאות והועדה המשותפת לרשות המים מאכלסים את הבורי הזול, שלא מתפתח כראוי, ואת הבורי היקר מעבירים לבריכות הדגים. מפלים את הכנרת לרעה ופוגעים באיזון שלה”.
הדגים גם סובלים מהקורמונים – עופות טורפים המחסלים את אוכלוסיית הדגים בכינרת. לטענת הדייגים הקורמורן אוכל חצי קילו דגיגים ביום, ובמילים אחרות 400 טון דגיגים בשנה. הדייגים טוענים כי “משרד החקלאות נתן כסף לבריכות הדגים כדי שיוכלו להבריח את הקורמורנים באמצעים הנחוצים, אז הקורמורנים בורחים אלינו ואוכלים את האמנונים שלנו”.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: “אנו פועלים זה ארבע שנים לגירוש ולהטרדת להקות קורמורנים באגם הכנרת. השנה מתוכננת גם פעילות משותפת, הכוללת ניטור רציף ומקיף של פעילות עופות אלו באגם, לצד הפעלת קבלן לגירוש מיטבי באזורים הרגישים באגם.