למרות שהפסקת אש בין ישראל לאיראן הוכרזה כבר לפני שלושה ימים: כמעט שבוע חלף מאז נראה או נשמע בפומבי המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, בעוד איראן זקוקה לשיקום מההרס ומתמודדת עם משבר חסר תקדים.
מהן הדרכים שניתן לשוב? למי ניתנת עדיפות בהרשמה? • כל המידע על הדרך לחזור לארץ
לפי דיווח היום (חמישי) ב'ניו יורק טיימס', היעדרותו הציבורית של המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, מעוררת דאגה עמוקה בקרב הציבור והבכירים בטהראן - שכבר החלו במאבקי הכוח על עתידה של איראן.
במהלך שידור בטלוויזיה הממלכתית האיראנית, שאל המנחה את מהדי פזאלי, ראש משרד הארכיון של חמינאי, על מצבו של המנהיג העליון, והצביע על שטף הודעות מהצופים המודאגים.
פזאלי נמנע מתשובה ישירה, ואמר כי "כולנו צריכים להתפלל" וכי אנשי הביטחון מגינים על חמינאי היטב. "אם ירצה השם, עמנו יכול לחגוג את הניצחון לצד מנהיג".
דבריו לא הרגיעו את החששות, שכן חמינאי, לא פרסם הצהרות או הודעות מוקלטות, ונמצא ככל הנראה בבונקר תחת אבטחה כבדה מחשש להתנקשות.
מתוקף תפקידו כמנהיג העליון, לחמינאי יש את "המילה האחרונה" בכל ענייניה המדיניים המרכזיים של איראן. הוא מחזיק גם בתפקיד המפקד העליון של הכוחות המזוינים של איראן.
עם זאת, לא ברור כיצד הצליח חמינאי, אם בכלל, לאשר החלטות בנוגע למלחמה כשהוא מוגדר "מנותק קשר". בנו של מפקד במשמרות המהפכה ויועץ בכיר למנהיג העליון, חמזה ספאווי, אמר כי באיראן עדיין סבורים שישראל עשויה לחסל את חמינאי, אפילו במהלך הפפסקת האש. לכן, לדבריו, הוחלט "לאכוף פרוטוקולי ביטחון קיצוניים, בהם הגבלת התקשורת של חמינאי עם העולם החיצון.
מוחסן ח'ליפה, עורך העיתון 'ח'נמן', אמר כי היעדרותו גרמה לדאגה רבה בקרב תומכיו, והעלה אפשרות כי מותו של חמינאי יוביל לתהלוכת הלווייה "מפוארת והיסטורית". תומכים רבים הדגישו כי לא ירגישו בניצחון על ישראל עד שיראו או ישמעו מחמינאי.
במקביל, ארבעה בכירים המכירים את הדיונים המדיניים חשפו כי בהיעדרו של חמינאי, פוליטיקאים ומפקדים צבאיים יצרו בריתות ומתרחש מאבק על השליטה. הפלג המתון, בראשות הנשיא מסעוד פזשקיאן, דוחף לדיפלומטיה ולמשא ומתן עם ארצות הברית, כולל שיקום תוכנית הגרעין.
פזשקיאן, בתמיכת ראש הרשות השופטת ע'ולם-חוסיין מוחסני-אג'יי והרמטכ"ל החדש עבד אל-רחים מוסאווי, רואה במשבר הזדמנות לשינוי בממשל. בישיבת קבינט ביום רביעי, הוא אמר כי המלחמה והאחדות הלאומית יצרו הזדמנות לשינוי בהשקפות הממשל ובהתנהגות הפקידים.
מנגד, פלג שמרני בראשות סעיד ג'לילי, בתמיכת קיצונים בפרלמנט ומפקדים במשמרות המהפכה, מתח ביקורת חריפה על הפסקת האש ועל נכונותו של פזשקיאן למשא ומתן.
פואד איזאדי, פרשן המקורב לג'לילי, טען כי דברי הנשיא משדרים חוסר כשירות לניהול המדינה. בתגובה, עלי אחמדניה, ראש מחלקת התקשורת של הנשיא, גינה את השמרנים על החלשת האחדות הלאומית.
המומחית סנם ואקיל מצ'טהאם האוס ציינה כי היעדרותו של חמינאי מעידה על זהירות קיצונית של המנהיגות, והזהירה כי אם לא יופיע עד תחילת יולי, הדבר ייחשב סימן מדאיג ביותר.