פרוש בנאום נוקב בכנסת: איך נבלום את איבוד הרוב היהודי בירושלים? עם החרדים!

אריה ריבקינד
28 במאי 2025   
צילום: 
ערוץ כנסת

שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, נאם היום (רביעי) כנציג הממשלה בישיבה המיוחדת של מליאת הכנסת לציון 'יום ירושלים' ולזכרם של יהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל.

היום! הגרלת הביניים של 'יד לאחים' על פרסים בשווי 150 אלף ש"ח • כנסו והשתתפו

בפתח דבריו אמר על ציון 600 ימים למלחמה: "בימים בהם אנו מציינים ומזכירים את הניסים שנעשו לנו במלחמת ששת הימים, שהסתיימו בניצחון מוחלט על אויבינו ובהחזרת הגישה של העם היהודי אל שריד בית מקדשנו הכותל המערבי, אנו מתפללים לה' ביתר שאת וביתר עוז שגם המלחמה הנוכחית, תסתיים בקרוב בניסים, עם שובם בשלום של אחינו ואחיותינו החטופים בשבי החמאס אל ביתם בשלום, ובניצחון מוחלט של כוחות הביטחון, בסייעתא דשמיא, על אויבי ישראל – בכל החזיתות".

שר ירושלים התייחס לאתגר ההגירה השלילית מהבירה ושאלת הרוב היהודי בעיר: "כשמדברים על אתגרי העיר ירושלים, אי אפשר שלא לדבר על האתגר הגדול ביותר בעיני. ההגירה השלילית. או אם נתבטא באופן פחות פוליטיקלי קוקרט - האם העיר ירושלים תישאר עם רוב יהודי לאורך זמן? בקצב הנוכחי, התשובה שלילית.

"לפני 58 שנים, בשנת תשכ"ז, 1967 למניינם, כאשר קיבלנו לידינו מחדש את מזרח ירושלים. היחס היה 72 אחוז יהודים בירושלים על כל חלקיה, ו-28 אחוז לא יהודים.

"היחס הזה הלך והשתנה עם השנים. הלך והתדרדר. בשנת תשפ"ב, 2022 למניינם, אחוז היהודים עמד על 60 אחוז. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו בשבוע שעבר, הנתון הזה כבר עומד על 57 אחוז וכולל גם מי שזהותו לא מוגדרת. כלומר, מספר היהודים בבירת ישראל הוא לא הרבה יותר ממחצית. הנתון הזה אמור להדיר שינה מעיני כולנו.

"כשאני הייתי חבר מועצה בעיריית ירושלים סיפרו לי שיש הגירה שלילית מהעיר, כי לצעירים חילוניים אין מספיק אתרי בילוי בירושלים בשבת. זה לא המצב היום. לצערי יש כאלו שאפילו מתגאים רחמנא ליצלן שבשבת קודש אתרי הבילוי בירושלים פתוחים.

"שלא לדבר על מה שקורה באמצע השבוע. אז, גם אם הדברים אולי לא לרוחי האישי, אבל גם משרדי שותף לפעילות הפנאי בירושלים במהלך ימות השבוע – מתוך החזון אותו קבעתי עם כניסתי לתפקיד, לפעול למען כלל תושבי ומבקרי העיר ירושלים. עם כי הדרך לשווין עוד ארוכה. עם זאת, ולמרות זאת, מאזן ההגירה השלילי עדיין מתדרדר לרעתנו.

"נשאלת השאלה, מה עושים? כיצד הופכים את הגלגל? לדעתי יש פתרון, שאולי חלקכם לא תאהבו לשמוע אותו, אבל הוא בהחלט טוב יותר מהמצב הנוכחי, ולטעמי הוא גם פתרון מצוין.

"הנתונים מדברים בעד עצמם. המשפחות החרדיות והדתיות בירושלים ברוכות בילדים בפער משמעותי מהמשפחות במגזר הכללי. ככל שיהיו יותר משפחות ברוכות ילדים בירושלים, נתמודד טוב יותר עם מאזן ההגירה, ואולי אף ננצח אותו.

"וכאן נשאלת השאלה שאותה שאלו לפני עשרות שנים בכיוון ההפוך. אולי אין בירושלים מספיק מקומות ראויים בהם החרדים והדתיים נוהגים להיות שם? אולי לא נותנים למגזר החרדי והדתי, שהוא הרבה יותר מרוב – בקרב היהודים, את המימון ואת האפשרויות של שעת קורת רוח לפני המקום ברוך הוא? אולי אין מספיק גינות משחקים לילדים בשכונות בהם החרדים והדתיים גרים? אולי יותר מידי ילדים לומדים במבנים לא מוסדרים?

"הדברים שאני מעלה כעת כאן, אמנם לא משתלבים עם האווירה החגיגית של יום ירושלים. אבל, דברים אלה צריכים להישמע ועל דברים כאלה צריך להתריע".

את דבריו סיים עם עדותו של גטו, אבי הילדה אדיסה, שנפטרה מאתיופיה בדרך לירושלים.

על כך הוסיף: "יהודים רבים נפטרו במשך כל השנים בדרכם לארץ הקודש, היום אנחנו מציינים את זכרם של אלפי חברי קהילת 'ביתא ישראל' שנפטרו בדרך הקשה. נזכור אותם לעד, מתוך תפילה כי נזכה בקרוב לראות בעיננו בשובך לציון ברחמים, בגאולה האמיתית והשלמה".

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram