טבעת זהב של ילדה שחיה בירושלים בתקופת בית שני - נחשפה בעיר דוד

יוני גרין
21 במאי 2025   
צילום: 
אליהו ינאי עיר דוד

טבעת זהב משובצת אבן חן אדומה, בת כ-2,300 שנה, התגלתה בחפירות שמנהלות רשות העתיקות ואוניברסיטת תל אביב בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים, במימון עמותת אלע"ד.

אל תחמיץ: ההגרלה הגדולה על ספר התורה ופרסים בשווי 150,000 ש"ח

זוהי טבעת הזהב השנייה שנחשפת בתוך פחות משנה, מאותה החפירה ומאותה התקופה.

רבקה לנגלר, חופרת בעיר דוד שנכחה ברגעי חשיפת הטבעת, מספרת: "סיננו את העפר במסננת ליד החפירה, ופתאום בן, שעובד איתי, שולף טבעת זהב מתוך העפר. בהתחלה הוא היה בטוח שמדובר בפריט מודרני שנפל לאחת החופרות, אבל כשהסתכלתי על הטבעת, מיד הבנתי שזה משהו עתיק. קראנו לארכיאולוגים, כולם התקבצו סביבנו והתפעלו מהממצא המיוחד. זה היה מרגש מאד.

"כבר במבט ראשון היה ניתן לראות שהטבעת דומה מאד לזו שהתגלתה בחפירה לפני כמה חודשים, רק שזו אפילו קטנה יותר. כשהחזקתי את הטבעת ביד, הרגשתי חלק מההיסטוריה שלי. הרגשתי שאני יכולה ממש לגעת ולהתחבר לאנשים שחיו כאן בירושלים לפני אלפי שנים".

מנהלי החפירה: "שתי טבעות הזהב נחשפו בשכבה המתוארכת לסוף המאה ה-3 או תחילת המאה השנייה לפני הספירה, ביסודות מבנה רחב ממדים, שיש בו כדי להעיד על עושרם של יושביו.

"באותה שכבה בה התגלו הטבעות, נחשפו לאחרונה גם מספר עגילים מברונזה, ולפני כמה שנים אף התגלו באזור זה עגיל זהב מעוטר בדמות חיה בעלת קרניים וחרוז זהב מעוטר - כולם מתוארכים לתקופה ההלניסטית הקדומה".

צילום ועריכה: אמיל אלג'ם ואסף פרי, רשות העתיקות ועיר דוד

ד"ר מריון זינדל מרשות העתיקות, שניהלה את מחקר הטבעת: "העובדה ששתי הטבעות הקטנות ויתר התכשיטים התגלו מתחת לרצפות המבנה, מעלה את האפשרות שהם הוטמנו שם במכוון".

לדבריה, "אחת האפשרויות שנבחנת כעת, היא שהנחת התכשיטים ביסודות המבנה, התרחשה כחלק ממנהג ידוע מהתקופה ההלניסטית, במסגרתו נשים מאורסות היו מטמינות ביסודות הבית תכשיטים וחפצים אחרים מתקופת הילדות, כסמל למעבר מילדות לבגרות".

היא מציינת, כי "תכשיטים המשלבים זהב עם אבנים יקרות בצבעים עזים, כדוגמת אבן הגארנט - מוכרים לנו היטב מתקופה זו, בה האופנה הושפעה ממדינות המזרח כגון הודו ופרס. ההשפעות האופנתיות התאפשרו הודות לכיבושיו של אלכסנדר מוקדון, ולפתיחת ערוצי סחר עם אזורים אלו".

אפרת בוצר, ממנהלי החפירה: "זו פעם ראשונה שאנחנו מוצאים בירושלים מצבור כל כך גדול של תכשיטי זהב מאותה התקופה. העושר הזה מאד נדיר בכל שכבה ארכיאולוגית, והוא מעיד על עושרה של ירושלים ועל רמת החיים הגבוהה של תושבי העיר בתקופה זו".

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram