ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר הערב (ראשון) בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני להכניס סיוע הומניטרי לרצועת עזה, בהתאם להחלטות קודמות ולתיאומים עם גורמים בינלאומיים.
ההחלטה התקבלה חרף התנגדות של שרים בקבינט. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרש לבצע הצבעה בנושא – ונדחה על ידי נתניהו. במהלך הדיון, יצא ראש המל"ל צחי הנגבי נגד השר בן גביר - ואמר לו: "אתה ממריד".
כזכור, סמוטריץ' ושרים נוספים איימו כי אם יגיע חלק מהסיוע לידי חמאס הממשלה תתפרק.
על פי גורמים שנכחו בדיון, הסיוע ההומניטרי יוזרם לכל חלקי הרצועה, ולא יוגבל לחלוקה רק במוקדים מוסדרים. זאת, בניגוד לעמדתם של מספר שרים שראו בכך טעות חמורה מבחינה אסטרטגית ומבצעית.
נתניהו טוען כי ההחלטה אושרה בהמלצת צה"ל. בהודעת לשכת ראש הממשלה נאמר: "בהמלצת צה"ל, ומתוך הצורך המבצעי לאפשר את הרחבת הלחימה העצימה להכרעת החמאס, ישראל תכניס כמות בסיסית של מזון לאוכלוסייה על-מנת לוודא שלא יתפתח משבר של רעב ברצועת עזה. משבר כזה יסכן את המשך פעולת "מרכבות גדעון" להכרעת החמאס.
"ישראל תפעל לשלול את היכולות של חמאס להשתלט על חלוקת הסיוע ההומניטרי כדי להבטיח שהסיוע לא יגיע למחבלי החמאס".
הפרשן הפוליטי עמית סגל לגלג: "כל-כך מעניין - איך תפעל ישראל למנוע מהחמאס השתלטות? כמו שעשתה עד היום? לחשים? תפילות? נסיונות שכנוע מילוליים?"
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב על ההחלטה: "כל סיוע הומניטרי שיכנס לרצועה, בוודאי לכל חלקיה, יתדלק את החמאס ויעניק לו חמצן, בזמן שחטופינו נמקים במנהרות. ראש הממשלה עושה טעות קשה במהלך הזה, שאין לו בכלל רוב. את חמאס חייבים רק לכתוש, ולא להעניק לו במקביל חמצן למחייתו".
.לפי התוכנית, החברות האמריקניות יוכלו לחלק את הסיוע באזור הסטרילי שנקבע – בסביבות ה-24 לחודש כאשר הוויכוח בקבינט נסוב על זמן הביניים עד אז ולאחר שהמזון ייגמר.
לפי דווח ב'כאן חדשות', ההחלטה להכניס את הסיוע באופן מיידי התקבלה עקב הלחץ המדיני שהופעל על ישראל, בין היתר על ידי ארה"ב ואירופה.
המזון והתרופות יועברו דרך ארגונים בינלאומיים, ולא באמצעות חיילי צה"ל או החברה האמריקנית, שתחל לפעול, כאמור, רק החל משבת.
היום התייחס לנושא השליח האמריקני סטיב וויטקוף בריאיון ברשת ABC - ואמר: "טראמפ הוא נשיא הומניטרי. כולנו מודאגים מהתנאים בעזה". לטענתו, אין חוסר הסכמה בין נתניהו לטראמפ באשר לנושא זה. "השאלה היא לוגיסטית", אמר השליח. "האופן שבו מביאים את הרכבים".
וויטקוף תיאר כיצד ייראה המנגנון של חלוקת האוכל: "יהיו מטבחים ניידים. הישראלים אותתו לנו שהם ירשו להרבה יותר משאיות להיכנס, אבל זה מסובך לוגיסטית והתנאים בשטח מסוכנים. אנחנו לא רוצים לראות משבר הומניטרי ולא ניתן לזה לקרות תחת המשמרת של הנשיא טראמפ".