במבצע חשאי ומורכב של המוסד, בשיתוף שירות מודיעין אסטרטגי, הובא לישראל הארכיון הסורי הרשמי על אלי כהן הי"ד – לוחם המוסד האגדי שהוצא להורג בכיכר אלמרג'ה שבדמשק ב-18 במאי 1965.
המבצע התבצע בסמוך לציון 60 שנה להוצאתו להורג של כהן, ונחשב לאחת הפעולות הרגישות שבוצעו בשנים האחרונות. החומרים הובאו לאחר שהוחזקו במשך עשרות שנים בידי כוחות הביטחון הסוריים בתנאי סודיות קפדניים.
בפגישה שהתקיימה היום (ראשון) בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המוסד דדי ברנע, הוצגו לאלמנתו, נדיה כהן, פריטים מקוריים מתכולת הארכיון.
בין היתר הוצגו צוואתו המקורית של כהן, שנכתבה שעות לפני מותו, לצד חפצים אישיים שהוחרמו מביתו לאחר מעצרו.
הארכיון כולל כ-2,500 פריטים ובהם מסמכים, הקלטות, תמונות, מכתבים אישיים ויומנים. רבים מהפריטים נחשפים לציבור לראשונה, ומהווים תיעוד מפורט לפעילותו של כהן ולחקירתו בידי המודיעין הסורי.
בין הממצאים ניתן למצוא את מפתחות דירתו של כהן בדמשק, מסמכי זהות מזויפים בהם השתמש, וכן תצלומים רבים מתקופת פעילותו המודיעינית, כולל תיעוד שלו עם בכירים בצבא ובממשל הסורי.
יומנים שנתפסו מביתו כללו תיעוד של משימות שקיבל מהמוסד, ובהן מעקבים ואיסוף מודיעין על בסיסים צבאיים סוריים.
נתניהו וראש המוסד עם נדיה כהן. צילום: עומר מירון. סאונד: בן פרץ/ לע״מ
בין המסמכים אותר גם העתק מקורי של גזר הדין, הכולל את החלטת בית המשפט בדמשק לאפשר לראש הקהילה היהודית, הרב ניסים אנדבו ז"ל, ללוות את כהן על פי המסורת היהודית.
מבין התיקים הרבים שאותרו בארכיון, נמצא גם תיק עב כרס כתום שכותרתו 'נדיה כהן'. מעיון בתיק עולה, כי שירות המודיעין הסורי סקר את כלל הפעילות שהגברת כהן קידמה למען שחרור בעלה מהכלא הסורי, לרבות המכתבים הרבים ששלחה למנהיגים בעולם, ולנשיא סוריה בקריאה לשחרורו.
הבאת החומרים ההיסטוריים הינה תוצר של מאמץ של עשרות שנים של גורמי המודיעין, המבצעים והטכנולוגיה במוסד לאיתור כל פיסת מידע אודות אלי כהן הי"ד בניסיון לשפוך אור על גורלו ומקום קבורתו.
במהלך השנים, פעל המוסד יחד עם שותפים בקהילת המודיעין והביטחון בארץ ובעולם ומימש עשרות פעילויות ומבצעים, כולל במדינות אויב.
נתניהו אמר: "אלי כהן הוא אגדה. במבחן הזמן הוא מתגלה כסוכן המודיעין הגדול ביותר בתולדות המדינה, שגבורתו ופעילותו תרמו לניצחון ההיסטורי במלחמת ששת הימים. ארכיון אלי כהן שהובא במאמץ מיוחד יחנך דורות, ומבטא את מחויבותינו הבלתי-נלאית להחזיר ארצה את כל נעדרינו, שבויינו וחטופינו".
ברנע הוסיף: "הבאת הארכיון הינה הישג משמעותי בעל ערך ערכי ומוסרי מהמעלה הראשונה, וצעד נוסף בקידום החקירה לאיתור מקום קבורתו של האיש שלנו בדמשק. משימה חשובה זו עומדת לנגד עינינו, ואנו מחויבים להמשיך ולעשות ככל יכולתנו על מנת לממשה. נמשיך לפעול לאיתורם והשבתם של כל הנעדרים, החללים, והחטופים – החיים לשיקום והחללים למנוחת עולמים בקבר ישראל".