שבעה חברי ועדת חוץ וביטחון מהקואליציה שיגרו מכתב חסוי לרמטכ"ל אייל זמיר ומתחו ביקורת על מהלכי המלחמה המתוכננים בעזה - בטענה כי מבצע 'מרכבות גדעון' שאושר, חוזר על טעויות עבר.
קבלת סיוע בשכר דירה: מי יכול להגיש את הבקשה ואיך מגישים? • אינפורמטיבי
על המכתב חתומים חברי ועדת חוץ וביטחון: עמית הלוי, חנוך מלביצקי, אוהד טל, לימור סון הר-לך, דן אילוז, אריאל קלנר ומיכל וולדיגר.
לפי דיווח של שירית אביטן כהן בעיתון 'ישראל היום', במכתב עמדו חברי הכנסת על ארבעה מיסודות התוכנית, שבהם לטענתם נפלו פגמים שיסכנו את כוחות צה"ל שלא לצורך.
הח"כים כותבים כי ללא קביעה ברורה שהתוכנית מיועדת לשליטה בשטח ובאוכלוסיית עזה, לא ניתן יהיה להגיע להכרעת חמאס או לעמידה בכל אחד מיעדי הקבינט במלחמה.
הביקורת המרכזית של חברי הוועדה - שיידרשו לאשר גיוס מילואים לשם המבצע - נוגעת גם לאופן הכיבוש והשליטה של הכוחות בשטח. לטענתם, כניסת הכוחות לטיהור השטח מובילה פעם אחר פעם לנפילת חיילינו שלא לצורך, שכן מול לוחמת הגרילה של חמאס בשטח האורבני הצפוף יש להשיג את התכלית המבצעית באמצעות מצור בכל תא שטח עד לכניעת המחבלים שנותרו באזור שמכותר.
חברי הוועדה קובעים, כי רק לאחר שבועות של מצור אפקטיבי שיביא לכניעת המחבלים, יש להכניס כוחות לטיהור מלא.
חברי הכנסת טוענים, כי גם מדיניות 'הנקזים', שאינה הרמטית ומאפשרת מעבר אוכלוסייה ללא בידוק, שוב תאפשר בריחה של מחבלים בכסות האוכלוסייה.
חברי הכנסת דרשו מהרמטכ"ל זמיר לייצר תוכנית מבצעית מתוקנת לפני כניסת חיילי צה"ל לתוך הרצועה, תוך הבטחת היתרון לחיילים ועד להשגת הניצחון.
לחברי הכנסת יש ביקורת גם על שרי הקבינט שאישרו את התוכנית, אך לתחושת חלקם, האחריות המקצועית הישירה היא של הרמטכ"ל - ולכן פנו אליו בדרישה לשנות את התוכניות לפני הכנסת החיילים בכוחות גדולים.
העתקים נשלחו גם לחברי הקבינט, אך שם נראה כי יש קונצנזוס ביחס ליתרונות התוכנית שהציג זמיר.
משיחות עם חברי הוועדה לאחר שנחשפו לתוכנית, עולה כי בניגוד להודעות הלוחמניות של ראש הממשלה ושר הביטחון – גם התוכנית של זמיר רחוקה מלאפשר הפעם, אחרי שנה ושבעה חודשים, את סיום המלחמה בניצחון.