ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ יולי יואל אדלשטיין, קיימה היום (חמישי) שני דיונים על חוק הגיוס.
מי זכאי להנחות חדשות בתחבורה הציבורית ואיך מעדכנים את הפרופיל?
בתום הדיונים אמר יו"ר הוועדה, ח"כ אדלשטיין: "סיימנו את שלב הדיונים בוועדה, עוברים לשלב כתיבת החוק על ידי הצוות המשפטי של ועדת החוץ והביטחון. אנחנו צריכים פתרון אמיתי, מקווה מאוד שיהיה בכוחנו להביא כזה."
הדיון הראשון עסק בסעיף 26 כא לחוק, הקובע כי לא יפגע מעמדם ושילובם של נשים בצה"ל, בשל שירותם של תלמידי ישיבות.
תא"ל שי טייב, ראש חטיבת תכנון ומנהל כח האדם בצה"ל, סקר בפני הוועדה את המצב כיום ממנו עולה, כי מספר הנשים הלוחמות בצה״ל עובר גידול דרמטי ועלה בעשור האחרון מ-500 לוחמות בסדיר ל-4,500 לוחמות.
בדיון עלה גם, כי צה״ל עושה גם מאמצים רבים לשלב נשים דתיות בלוחמה וכבר קיימת מחלקה מגדרית לנשים דתיות שרוצות להשתלב בלוחמה - וצה״ל יפתח עוד 3 מחלקות כאלה. שיעור הנשים הדתיות עלה מאחוז גיוס של כ-18% לכ-32%.
לפי הנתונים, נשים מהוות שליש ממשרתי הקבע בצה״ל, יחד עם זאת ככל שמטפסים בסולם הדרגות, כך שיעור הנשים יורד.
הדיון השני עסק במנגנוני הפיקוח, במסגרתו אמר תא"ל טייב כי ישנם שלושה כלים מרכזיים: הכלי הראשון הוא מעבר בנתב"ג; כלי שני - במידה והמשטרה עצרה את אותו בבחור בבדיקה אקראית; וכלי שלישי - במידה ומחליטים שיוצאים למבצע נגד משתמטים, אך אלה היו מצומצמים שנה וחצי האחרונות.
תא"ל טייב עדכן כי מתחילת חודש ינואר "עוכבו בנתב"ג 340 אנשים תחת הכותרת של צו 12 ומשתמט. מתוכם 52 אנשים שניסו לצאת מהמדינה תחת זה שהיה להם צו. מ-36 מתוך ה-52 נמנעה הטיסה והם עוכבו, מתוכם 23 התחיילו. למה רק 52? יכול להיות שיש בן אדם שעיכבנו ויש מצב שהפעלנו שיקול דעת אבל בסך הכל הכיוון הכללי אומר שאם אתה משתמט עוצרים אותך וגם אם אתה בצו 12, מה שנקרא, מפעילים שיקול דעת מול פוקד".