תחקיר של רשת השידור הציבורית הגרמנית MDR שפורסם היום (שלישי) על ידי דובי גיל הר ב'כאן חדשות', איתר תיק משטרתי על רב-המרצחים הנאצי יוזף מנגלה, שבעבר נחשב לאבוד.
המסמכים, שמקורם ככל הנראה בארכיון המשטרה הפדרלית הארגנטינאית, מכילים מידע נפיץ על מקום הימצאו של מנגלה לאחר מלחמת העולם השנייה - ומרחיבים על ממצאים קודמים על בריחתו והמצוד הבינלאומי שהתנהל כדי ללכוד אותו.
על פי MDR Investigativ, התיק נעלם מהארכיון בשנת 2002. המסמכים מראים כי יוזף מנגלה רצה להיכנס לרפובליקה הפדרלית של גרמניה בפברואר 1959. התיק מכיל בקשה תואמת לרשויות הארגנטינאיות, שלא תועדה קודם לכן.
ההיסטוריון וחוקר הנאצים בוגדן מוזיאל בחן עותקים של התיק ומעריך אותם כאותנטיים. "תיק זה מרחיב את הידע שלנו. הוא מראה שלכמה מדינות היה ככל הנראה מידע מדויק יותר ממה שחשבו בעבר...
"המעניין הוא שהוא הגיש בקשה לנסיעה הזו למערב גרמניה בפברואר 1959, תוך שימוש בשמו האמיתי. אנחנו יודעים שהיו שמועות כאלה, ואנחנו גם יודעים שאביו היה חולה ב-1959. זה מתאים. וכאן אושר שהוא התכוון לנסוע כיוזף מנגלה. זה מראה שהוא הרגיש בטוח. כאילו אמר, 'זהותי אמיתית, אני מרגיש בטוח, ואני אפילו נוסע לגרמניה לבקר את אבי".
מנגלה עבד כרופא במחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ והיה אחראי על תהליך הסלקציה, ושלח אל מותם מאות אלפים. מנגלה היה ידוע לשמצה בניסוייו על תאומים.
הוא הסתתר מיד לאחר המלחמה. כבר במאי 1945 הוא היה מבוקש על ידי בעלות הברית בגין רצח המוני. כמו פושעים נאצים רבים אחרים, הוא ניצל את הכאוס שלאחר המלחמה ונמלט לארגנטינה ב-1949.
מנגלה התגורר בנוחות בווילה באחת השכונות הטובות ביותר של בואנוס איירס, אולם בסוף שנות ה-50 נראה שקיבל טיפ שמישהו עוקב אחריו. בזמן שנמלט לפרגוואי ב-1959, אדולף אייכמן נשאר בבואנוס איירס, נלכד בידי המוסד הישראלי, והובא למשפט בארץ. יוזף מנגלה, לעומת זאת, הצליח להמשיך לחיות כאדם חופשי - תחילה בפרגוואי ומאוחר יותר בברזיל.
צוות MDR Investigativ הצליח להגיע אל תיק מסמכים שהיו בחזקת המשטרה הפדרלית הארגנטינית, והתגלגל לידי אספן ששמו לא פורסם. התיק נעלם לפני יותר מ-20 שנה, וצץ רק עכשיו.
פרופסור דניאל פיירשטין מהמרכז לחקר רצח עם בבואנוס איירס: "לפני חטיפתו של אייכמן, הגרמנים שלחו מידע לארגנטינה וביקשו את הסגרתו של מנגלה". אבל עד שהגיעו כוחות הביטחון הארגנטינאים, מנגלה כבר נמלט. "הוא אפילו הוזהר פעמיים", אומר פיירשטין.
יש חשד שהמידע הגיע מחוגי המשטרה עצמם, ונפתחה חקירה פנימית בנושא. "חקירה פנימית זו הייתה סודית והוסרה מהתיקים", הסביר.
על פי תחקיר MDR, מנגלה הרגיש די בטוח בעצמו עד סוף 1959 כשגרמניה הגישה בגינו בקשת הסגרה לארגנטינה. שלוש שנים קודם לכן, הוא הגיש בקשה לדרכון בשגרירות גרמניה תחת שמו האמיתי. משטרת ארגנטינה ידעה ככל הנראה את מקום הימצאו האמיתי, והתיק שהתגלה מעיד על כך שגם ידעה כבר בינואר 1960 כי נמלט לפרגוואי.
באותה השנה, מנגלה המשיך להימלט לברזיל. התיק מראה שכבר בשנת 1963, משטרת ברזיל ביקשה את כל הנתונים על מנגלה, כגון טביעות אצבעות ותמונות, ממשטרת ארגנטינה.
אבל מה ידעו הרשויות בגרמניה?
שירות הביון הזר BND ("המוסד" הגרמני) שיתף פעולה עם תומכיו של מנגלה ועד היום פרסם רק קבצים מוגבלים מאוד בנושא. בתגובה לבקשה, הצהיר שירות הביון הפדרלי: "לחוקרים ולנציגי התקשורת כבר הייתה גישה לקבצים על פושעי מלחמה עם קשרים נאציים בדרום אמריקה. לא נוכל לתת תשובה כללית לשאלה מתי ואילו קבצים יפורסמו".
מנגלה חי בברזיל תחת שם בדוי עד מותו בשנת 1979. קברו לא התגלה עד 1985. תיק המשטרה שהתגלה מחדש מעלה כעת שאלות חדשות לגבי האחריות המשותפת של ארגנטינה, ברזיל וגרמניה במרדף הכושל נגד אחד הפושעים האכזריים שידעה האנושות.