התנועה למדינה יהודית ודמוקרטית, ארגון חותם ופורום השבת הציבורית פנו לשר העבודה יואב בן־צור, בדרישה דחופה להגביר את האכיפה על העסקת עובדים בשבת.
לטענתם ראשי הארגונים, מדובר בתופעה רחבת היקף המתרחבת באין מפריע, ובאוזלת יד ממלכתית שפוגעת בזכויות העובדים ובערכי השבת הציבורית.
במכתב שנשלח ללשכת השר בן־צור, טוענים הארגונים כי משרד העבודה כשל בשנים האחרונות במילוי חובתו לאכוף את חוק שעות עבודה ומנוחה, בין השאר בשל כוח אדם פיקוחי מזערי - ארבעה פקחים בלבד הפועלים בשבתות בכל הארץ - וגם בשל מדיניות מקלה כלפי מפרי החוק.
הארגונים ציינו, כי בזמן מגפת הקורונה ובעיצומה של מלחמת 'חרבות ברזל', האכיפה הושבתה לחלוטין: "במקום לראות בחוק ערך סוציאלי וציוני שראוי להגן עליו גם בשעת חירום, משרד העבודה פשוט עצם עין".
לפי הנתונים שצורפו למכתב, כ־22% מהעובדים היהודים במשק - כ־760 אלף עובדים - דיווחו כי עבדו במהלך השבת בשנה האחרונה, רבים מהם בענפים כמו מסחר, שירותים, בילוי והיי־טק, שבהם אין היתר כללי להעסקה בשבת. מתוכם, כ־9.5% אף העידו כי עבדו מרחוק - בעיקר מהבית - במסגרת דרישות מרומזות של המעסיק.
עוד נחשף במכתב הארגונים, כי כ־40% מתושבי ישראל מבצעים קניות בשבת, מתוכם בעיר בתל אביב בלבד - 35% מהציבור מבקרים במרכזים מסחריים בשבת, כ־10% על בסיס חודשי.
עוד נחשף כי הפדיון של החנויות הפועלות בשבת גבוה בממוצע בכ־50% מיום חול – ולעיתים אף פי 2.5. כך לדוגמא, רשת 'ביג' מדווחת כי כ־25% מכלל פדיונה השבועי מגיע ממסחר בשבת.
הארגונים טוענים, כי הנתונים מעידים על הפרה המונית של החוק - לא רק של עסקים הפתוחים בשבת, אלא גם של מעסיקים המעסיקים בפועל עובדים יהודים, לעיתים ללא גמול נוסף וללא ימי מנוחה חלופיים.
במכתב מופיעה שורת המלצות למשרד העבודה, בהן: פיקוח טכנולוגי על תיעוד שעות עבודה בשבת, ביצוע חקירות ובדיקות רישומיות לאחר שבת, החמרת ענישה כלפי מפרים חוזרים, עד כדי העברה למסלול פלילי, פרסום שמות עסקים המפרים את החוק, וגיוס מידי של מפקחים חדשים והרחבת סמכויותיהם".
לדברי הארגונים, "השר יואב בן־צור מחזיק במפתחות – והוא זה שצריך להפעילם. בלי פעולות נחרצות מצד משרד העבודה, החוק יישאר אות מתה. אנו דורשים להחזיר את השבת למקומה כערך חברתי ולאומי, ולהבטיח שעובדי ישראל יזכו למנוחה המגיעה להם על פי חוק".