שר האוצר וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני, בצלאל סמוטריץ', התייחס היום (רביעי) בחריפות למדיניות הממשלה בכל הנוגע לסיוע האזרחי לרצועת עזה, טען כי היא מסכנת את מטרות הלחימה - ואיים ביציאה מהממשלה, אם לא ימומשו התנאים.
סמוטריץ': "ניהול המאמץ האזרחי בעזה באופן שבו הוא לא מגיע לידי חמאס היה ונשאר המרכיב הקריטי ביותר להכרעת חמאס וניצחון במלחמה. זה חלק בלתי נפרד מהמאמץ המלחמתי והוא חשוב הרבה יותר מעוד אוגדה ועוד מאמץ אש. בלי שנפנים וניישם את זה לא נוכל לנצח".
סמוטריץ' ציין כי הנחיה מפורשת בנושא התקבלה בדרישתו בהחלטת קבינט לפני אישור עסקת החטופים האחרונה. הוא הדגיש: "אין לי שום טענות לרמטכ"ל. הביקורת שלי היא על ראש הממשלה שלא אוכף את מימוש מדיניות הדרג המדיני על צה"ל".
השר הוסיף: "הכנסת סיוע לוגיסטי שמגיע לחמאס זה צעד שאני לא אהיה שותף לו. נקודה! המשך דשדוש צבאי והכנסת סיוע הומניטרי לחמאס כשחטופינו שם - לא אופציה".
לדבריו, האחריות העליונה מונחת לפתחו של ראש הממשלה: "פתיחת מערכה להכרעת החמאס, כיבוש עזה והחלת ממשל צבאי זמני עד לפתרון אחר, השבת החטופים והתנעת תוכנית טראמפ – או שלממשלה הזו אין זכות קיום".
בדיוני הקבינט אמש על הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה הצהיר שר הביטחון ישראל כ"ץ: "לא ייכנס יותר סיוע צבאי כמו שהיה, שמחזק את החמאס. הסיוע יחולק על ידי חיילי צה"ל או חברות אמריקניות".
הרמטכ"ל אייל זמיר השיב לו: "חיילי צה"ל לא יחלקו סיוע הומניטרי, ולא נרעיב את הרצועה".
דבריו עוררו זעם בקרב חלק מהשרים שתהו במה שונה עמדתו מעמדת הרמטכ"ל הקודם הרצי הלוי - שעל עמדתו לגבי הסיוע מתח זמיר עצמו ביקורת.
סמוטריץ' הגיב במלים קשות: "צה"ל לא בוחר את המשימות שלו, ומי שלא יודע לעמוד במשימות - יכול ללכת הביתה. אתם מבצעים פקודות. אם אתם אומרים שאין ביכולתכם לבצע, אפשר להחליף אתכם".
זמיר ענה: "אני חושב שאתה טועה ולא מסכים איתך".
ראש הממשלה סיכם את הדיון ואמר שהחלטה בנושא תתקבל בישיבת קבינט נוספת שתיערך מחר.
גורם מדיני הגיב לאחר הדיווחים: "לא התקבלה שום החלטה על הכנסת סיוע הומניטרי לעזה. הדרג המדיני הנחה את מערכת הביטחון וצה"ל לשלול מהחמאס את השליטה בסיוע ההומניטרי בכל מצב שעשוי להתפתח".