בג"ץ ראש השב"כ I השופט עמית: לדון בפיטורי בר בוועדה למינוי בכירים

חרדים 10
8 באפריל 2025    אין תגובות
צילום: 
Yonatan Sindel/FLASH90

שופטי בג"ץ דנים היום (שלישי) בעתירות שהוגשו נגד הדחת ראש השב"כ רונן בר.

חוזרים בשלום: כל מה שצריך לדעת על כללי הבטיחות בדרכים בחג הפסח • מקדם

בראש ההרכב שדן בתיק עומד נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית ואליו הצטרפו המשנה לנשיא השופט נעם סולברג והשופטת דפנה ברק-ארז.

בג"ץ יצטרך להחליט כיצד לנהוג בצו הביניים שהוציא והקפיא את הפיטורים עד להחלטה אחרת.

 עם פתיחת הדיון אנשים בקהל, בהם אב שכול, התפרצו בצעקות והדיון הופסק. המהומה נמשכה גם בהפסקה והשופטים החליטו - המשך הדיון ייערך ללא קהל באולם, והמתינו עד שמשמר בתי המשפט הוציא את כל הנוכחים מהאולם.

עדכונים שוטפים:

19:27 - השופטת ברק תהתה: יש אפשרות להמתין לסיום החקירה של קטרגייט לפני פיטורי בר?

השופטת ברק תהתה אם יש אפשרות להמתין לסיום החקירה של קטרגייט לפני פיטורי רונן בר.  ציון אמיר השיב: "המסר הוא מסוכן. ידע כל ראש שב"כ שאם הוא רוצה להישאר בתפקידו לנצח הוא יפתח בחקירה".

15:20 - השופט עמית: "לא יכולים לצאת, קוראים לנו בוגדים. בפעם הבאה נצטרך להגיע עם נשק"

יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא טען: "הכניסו צלם להיכל. ככה נראה המון מוסת. ככה נראה המון שמטיל אימה ומנסה להטיל אימה על בג"ץ".

השופט עמית השיב: "אלה אירועים שקורים כמה חודשים והצלחנו להכיל, אבל היום זה חמור מאוד. לא יכולים לצאת מהאולם, קוראים לנו בוגדים. בפעם הבאה נצטרך לצאת עם כלי נשק". השופטת ברק ארז הוסיפה: "זה אירוע שלא יכול לעבור על סדר היום".

13:30 - הדיון הוצא להפסקה עד 14:00

13:10 - נציג היועמ"שית בדיון: "ראש השב"כ מוכן להגיע לדיון באולם בדלתיים סגורות"

השופט סולברג: חסר לי את ראש השב"כ. אנחנו מגששים באפלה כי לא מבססים תשתית מדויקת של העובדות. אני רוצה לשאול אותו כמה שאלות. מתי הוא התכוון לסיים את תפקידו?

ענר הלמן, נציג היועמ"שית: ראש השב"כ ערוך להגיע לדיון ולענות על שאלות בדלתיים סגורות.

12:30 - השופט עמית מסמן את הכיוון: הפרשנות של היועמ"שית שיש צורך לחזור לוועדה למינויים בכירים נכונה יותר בעיניי

ינון סרטל, נציג הממשלה: אם הממשלה איבדה אמון בראש שב"כ אז היא יכולה לפטר.

עמית: הפוך גוטה. דווקא בגלל העצמאות והחשיבות של שבעת המופלאים (שבעת התפקידים שצריכים לעבור בוועדה למינוי בכירים), מדובר במצב שלא ניתן להמשיך אותו ודווקא בגלל שהממשלה נושאת באחריות ל-7 המשרות האלו.

סרטל: ההחלטה היא לא רק על סמך אי האמון, ולשיטתי די במה שקרה ב-7 באוקטובר כדי לאבד את האמון

ברק ארז: אבל זה לא מה שאמרה הממשלה.

12:20 - האב השכול שהוצא מהדיון ל'כאן חדשות': "בלתי נתפס שאדם שקיבל אחריות כראש שב"כ נאחז בקרנות המזבח"

יצחק בונצל שהוצא מהדיון בבג"ץ על הדחת רונן בר: "בלתי נתפס שאדם שקיבל אחריות כראש שב"כ נאחז בקרנות המזבח, במקום להרכין ראש ולהגיד אני לוקח את המעשים הטובים ואת הכישלון והולך הביתה"

11:55 - השופט עמית לנציג הממשלה: "אתה מהלך אימים על בית המשפט"

עו"ד ציון אמיר: רונן בר לא עתר. תבוא ותעמוד אחרי הדברים ובינתיים ביטחון ישראל יפגע. זה לא עוזר הנוחות. זה סמכות מוחלטת במובן המהותי שלה. הסוגיה הזאת היא לא שפיטה.

ברק ארז: בית המשפט הזה אמר שאין שיקול דעת מוחלט במשפט.

עמית: זה להלך אימים על בית המשפט! זה מה שאנחנו עושים כל יום כל היום.

ציון אמיר: המכתבים של ראש שב"כ הם כתם ומרידה ממש בחובתו. הוא מאשים את רה"מ באינטרסים אישיים, זה חוסר אמון מובהק, וזה מעלה שאסור לו להישאר דקה בתפקיד.

11:01 | ציון אמיר: להכריח את הממשלה להישאר עם ראש השב"כ זה כמו להכריח בעל להישאר עם אשתו

נציג הממשלה עורך הדין ציון אמיר: אתם רומזים לכך שהממשלה צריכה לקיים שימוע, שהוא יגיב לשימוע. התקיים דיון של שעות, הוא ויתר על זה.

השופטת ברק ארז: מתי הדברים הוצגו לרונן בר?

ציון אמיר: ניסו לקשור ולהגיד ניגוד עניינים מופרך. אני רואה בהישארותו של רונן בר בעת הזאת - סכנה לדמוקרטיה. זה יהיה פגיעה בסדרי משטר תקין של הדמוקרטיה במובן המעשי. להכריח את הממשלה להישאר עם ראש השב"כ זה כמו להכריח בעל להישאר עם אשתו.

10:59 | השופטת ברק ארז: "צריך לוודא שההחלטה התקבלה בהליך נכון"

השופטת דפנה ברק ארז: "עקרונות המשפט המינהלי. ראש השב"כ זה לא דומה לתפקיד אחר. ההחלטה צריכה להתבסס על תשתית עובדתית ואחר כך על הממשלה לקבל את ההחלטה בהליך נכון, בגלל שכולנו חרדים לביטחון. צריך לוודא שההחלטה התקבלה על בסיס תשתית ראייתית מתאימה".

10:45 - עמית: "הדיון עוסק בשאלה - האם ההליך היה תקין או לא?"

השופט עמית: "הדיון הוא לא פוליטי ולא דיון ב-7 באוקטובר. אנחנו עוסקים בשאלה מצומצמצת: האם הליך הפסקת הכהונה היה תקין או לא בעת שהתבצע? החוק היחיד שמדינה שכתוב עליו 'ממלכתי' הוא חוק שב"כ".

10:35 - הדיון הופסק שוב כדי שחברת הכנסת גוטליב תוצא מהאולם

מוטי קסטל: השופט עמית: יש לי תחושה שלא כולם מבינים את החוק אני אקרא את לשונו וזאת אזהרה. כל מי שנוכח באולם וזה כולל חברי כנסת…

ח"כ גוטליב: זה לא כולל חברי כנסת!

עמית: רשאי בית המשפט לצוות על הרחקתו של כל אדם…

גוטליב: אדוני, לא יפנה אליי באופן הזה. חבר כנסת חסין. שאדוני יתבייש לו שהוא מפר את החוק!

גוטליב: איזה סמכות יש לכם לדלתיים סגורות?

השופט: זה לא דיון בדלתיים סגורות, יש כאן שידור. אנחנו נצא עכשיו למספר דקות כדי לאפשר את הוצאתה של הח"כית מהאולם.

הח"כית הוצאה בכוח.

10:34 - נשיא העליון עמית קרא את ההחלטה: "מה שקרה כאן זה אירוע חמור"

נשיא העליון עמית קרא את ההחלטה להמשיך את הדיון ללא קהל: "לא ניתן להקל ראש במה שקרה כאן. זה אירוע חמור. בשום מקום בעולם זה לא קורה. מה שקרה כאן זה אירוע חמור. החוק והדמוקרטיה מחייבים שכל בית משפט יוכל לקיים דיון כהלכתו ללא מורא"

עו"ד איציק בם: אני מבקש למחות על גרירתו של מרשי יהושוע שני בכוח. הוא שילם מחיר מספיק גבוה כדי לנכוח בהצגה הזאת. מחיר שאף אחד מהנוכחים לא שילם.

10:34 - השר יריב לוין: הזעקות שנשמעו מהדהדות זעקתם של מיליונים, שזכויותיהם נרמסות

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין: הזעקות שנשמעות היום באולם בית המשפט העליון מהדהדות את זעקתם של מיליונים, שזכויותיהם נרמסות ושההכרעה הדמוקרטית שקיבלו בקלפי נלקחת מהם על ידי קומץ שופטים יהירים ומנותקים.

עשרות שנים הדבר נעשה בשקט, במראית עין של מכובדות, וכשקולות הביקורת הושתקו מיד. בשנתיים האחרונות, מאז שהנחתי על השולחן את הרפורמה המשפטית, האמת יוצאת לאור. לא ניתן עוד להשתיק את העם, המבקש ערב חג הפסח חירות אמיתית.

10:33 - האב השכול לאחר שגורש מאולם בג"ץ: יש מקום אחד במדינה שסגור בפנינו, וזהו בית המשפט

לאחר שגורש מאולם הדיונים, אמר יהושע שני, אביו של סרן אורי שני הי״ד, שנפל בעת הגנתו על מוצב כיסופים - את המילים הקשות הבאות: ״כפי שצפינו, בית המשפט אינו המקום שבו נקבל צדק. אנחנו, המשפחות השכולות מטבח השביעי באוקטובר, רלוונטיים לעתירה נגד ראש השב״כ יותר מכל עותר אחר. בכנסת לפחות שומעים אותנו - אבל מסתבר שיש מקום אחד במדינה שסגור בפנינו, וזהו בית המשפט.״

10:17 - הפרשן עמית סגל: כשמשדרים בחי כמו הכנסת, בסוף זה ייגמר בצעקות כמו בכנסת

הפרשן עמית סגל: השופטים החליטו שהדיון יתקיים ללא קהל. קודם לכן הביע השופט עמית פליאה על הקריאות. אין מה להתפלא: כשבג"ץ לוקח בהדרגה סמכויות חקיקה וחקיקת יסוד כמו הכנסת, כשמשדרים בחי כמו הכנסת, בסוף זה ייגמר בצעקות כמו בכנסת.

10:17 - ח"כ גוטליב מסרבת להתפנות מאולם בית המשפט

אמרה שאם יכנסו השופטים ויגידו לה לצאת, היא תנהל איתם דיון על זה.

10:05 - אנשי המשמר קראו לפנות את האולם, הוחלט שהדיון יתקיים ללא קהל

מאבטחי בית המשפט העליון הוציאו את הקהל מאולם הדיונים שבו דנו השופטים בעתירות נגד הדחת ראש השב"כ רונן בר. ראשי מערכת הביטחון לשעבר יוצאים מהדיון בליווי מאבטחים.

09:40 - בעקבות התפרצות נוספת של האב השכול - הנשיא עמית הוציא את הדיון להפסקה

בונצל: "ידיו מגועלות, איך אפשר לשמוע שבגלל שימוע אנחנו מתכנסים פה. אתם תשבו בליל הסדר…בית משפט עוסק בשימוע? האם פיטרו אותו עם שימוע. אנחנו בשעת מלחמה. ואתם באים להגן עליו בגלל שימוע. תקשיבו לנו ההורים השכולים, אנחנו בשלב מלחמה".

לאחר דיון בין השופטים, בזמן שהאב השכול יצחק בונצל התפרץ, אמר השופט סולברג: "הזעקה נשמעת, הכאב נוקב אצל כולם".

הנשיא עמית: "לאור מה שקורה באולם, אין בית משפט בעולם שיכול לקרות בו דבר כזה, בית המשפט יצא להפסקה ולאחר מכן נקבע סדרי דיון"

09:25 - נציג הממשלה בדברי פתיחה - סולברג ענה לו

עורך הדין ציון אמיר, המייצג את הממשלה, בדברי פתיחה: "יש סמכות למנות את ראש שב"כ והסמכות הזאת כוללת גם סמכות להפסיק כהונה. הסמכות הזאת באה לעולם על רקע חוסר אמון בולט ומתמשך שאי אפשר להמשיך ולעבוד עם ראש שירות כזה. כלל העתירות צבועות בצבע".

השופט סולברג: "הסמכות היא לא הדבר המרכזי, אלא ההליך"

עורך הדין אמיר: "אנחנו נדון בזמן מלחמה בדקדוקי שימוע?! ההחלטה חייבת דחיפות. זאת עתירה פוליטית, די לראות את רשימת העותרים. שומעים אותם בכל במה וערוץ".

09:20 - נשיא ביהמ"ש העליון עמית בתחילת הדיון: מדובר באירוע חסר תקדים

נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית: "מדובר באירוע חסר תקדים בתולדות המדינה. ננהל את הדיון כאילו ניתן צו על תנאי". השופט עמית העיר לחברת הכנסת טלי גוטליב שהפריעה.

08:58 - לפני תחילת הדיון: יצחק בונצל צעק על הבכירים לשעבר

יצחק בונצל, מראשי פורום גבורה, צעק על הבכירים לשעבר ובהם יורם כהן ותמיר פרדו: "ידיו מגואלות בדם, על זה אתם מגינים כי הוא חבר שלכם?". לאחר שהצעקות נמשכו, משמר בתי המשפט הוציאו בכוח את בונצל מהאולם.

08:56 - בכירים ביטחוניים לשעבר הגיעו לדיון

לבית המשפט העליון כבר הגיעו המפכ"ל לשעבר אלשיך, אלוף במיל' נועם תיבון, אלוף במיל' דן הראל ובכירים נוספים לשעבר במערכת הביטחון

בפתח הדיון ההורים השכולים איציק בונצל ויהושע שני מ'פורום הגבורה' זעקו באולם הדיונים "בושה", כשקהל גדול מצטרף אליהם והם מצביעים על בכירים לשעבר שהגיעו אל אולם הדיונים. לדיון הגיעו ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, אלוף (במיל') נעם תיבון וראש השב"כ לשעבר יורם כהן.

כשנכנסו השופטים נשמעו קריאות מהקהל לעברם: "אין לכם סמכות".

נשיא העליון השופט יצחק עמית אמר בפתח הדיון כי מדובר ב"אירוע חסר תקדים, הממשלה מחליטה לסיים כהונה של ראש השב"כ בטרם הסתיימה".

נשיא העליון פתח את הדיון: "אנחנו מבקשים לנהל דיון כהלכתו, ועל כן אבקש את המובן מאליו - מבחינת עורכי הדין שלא להתפרץ לדברים. אנחנו רוצים לנהל את הדיון כהלכתו עם קהל ואנו מקווים שיתאפשר לנו. אנחנו מבקשים ללא קריאות ביניים, כמובן שסמכות בית המשפט להרחיק כל אחד שמפריע לדיון".

ח"כ טלי גוטליב התפרצה לדבריו והשופט עמית ביקש ממנה שלא להפריע. גוטליב קראה: "מספיק להתנהג ככה לנבחרי ציבור",

עמית השיב: "באולם בית המשפט, מי שאחראי על ניהול הדיון ועליו האחריות זה השופט. זה לא משנה אם זה שופט שלום בקריית גת או שופט עליון. כל חסינות מדומה או אמיתית נעצרת בפתח אולם בית המשפט".

עורך הדין ציון אמיר, המייצג את הממשלה, בדברי פתיחה: "ההחלטה התקבלה פה אחד ומי שעומד בראשה - להגדיר את נושא הליבה: ביטחון המדינה ובכלל זה סמכות למנות את ראש שב"כ והסמכות הזאת כוללת גם סמכות להפסיק כהונה. הסמכות הזאת באה לעולם על רקע חוסר אמון בולט ומתמשך שאי אפשר להמשיך ולעבוד עם ראש שירות כזה - לא עם הממשלה ולא עם ראש הממשלה".

השופט סולברג: "הסמכות היא לא הדבר המרכזי, אלא ההליך". עורך הדין אמיר: "זו עתירה פוליטית, די לראות את כל רשימת העותרים. תקחו את זה בחשבון כבודכם כשאתם דנים בעתירה הזו". השופט סולברג: "אדוני לא טוען, אם הבנתי נכון, להיעדר זכות עמידה למי מהעותרים, אלא שכשנדון בטענותיהם נבחין בזה שזה צבוע פוליטית".

האב השכול, איציק בונצל, התפרץ בשלב זה וזעק נגד רונן בר: "בגללו אין לנו ילדים. בגללו הילדים שלנו שוכבים בהר הרצל. אדם שאחראי על הפשע הכי גדול במדינת ישראל. אתם תשבו בליל הסדר סביב השולחן והדם של הילדים שלנו זורם".

השופט עמית החליט לעצור את הדיון ולצאת להפסקה לאחר שלא הצליח להמשיך בו.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram