לאחר שראיין שבעה מועמדים: לשכת ראש הממשלה הודיעה הבוקר (שני) כי בנימין נתניהו החליט למנות את אלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, לתפקיד ראש השב"כ הבא.
לשכת ראש הממשלה:
"האלוף שרביט שירת 36 שנים בצה״ל, מהן 5 שנים כמפקד חיל הים. בתפקיד זה הוביל את בניית כח המגן הימי על המים הכלכליים וניהל מערכות מבצעיות מורכבות מול חמאס, חיזבאללה ואיראן.
השב״כ הוא ארגון עתיר זכויות, שעבר טלטלה קשה בשבעה באוקטובר. ראש הממשלה משוכנע שהאלוף שרביט הוא האדם המתאים להובלת השב״כ לדרך שתמשיך את המסורת המפוארת של הארגון".
מדובר בבחירה מפתיעה מאוד של נתניהו. שרביט הוא אדם נחרץ, שלא חושש להגיד את שעל לבו במקרה הצורך - אך מגיע לראשות השב"כ ללא כל ניסיון בארגון.
גורם ביטחוני אמר לחדשות 12: "אלי שרביט הוא אדם ישר וערכי, לא אחד שמתכופף בפני המולך. זו בחירה מפתיעה של ראש הממשלה, מכיוון שהאיש ישר כמו סרגל. הוא לא ינשק את הטבעת והוא יעדיף ללכת לפני שיתכופף. הוא יודע לעמוד בלחצים, והוא יכול לעשות שינוי חשוב ומשמעותי בשב"כ".
חבר הכנסת גדי אינזקוט הגיב למינוי: "מברך על מינויו של אלוף במיל׳ אלי שרביט, לראש שב"כ. אלי הוא מנהיג ומפקד בעל עמוד שדרה מקצועי וערכי אשר הצטיין בכל תפקידיו בצה"ל ומהיכרות רבת שנים, אני משוכנע שיקדם את הארגון על פי ייעודו ויהיה נאמן למדינת ישראל".
הפעם האחרונה שבה נבחר מפקד חיל הים לשעבר לתפקיד ראש השב"כ הייתה כשעמי איילון נבחר לתפקיד, לאחר רצח רבין.
האתגרים
שרביט ייכנס לתפקידו באחת התקופות הסוערות ביותר מבחינה ביטחונית, כאשר השב"כ ניצב בפני אתגרים משמעותיים הן מבחינת תפקודו והן מבחינת תדמיתו הציבורית, במיוחד לאחר מחדל ה-7 באוקטובר.
אחד האתגרים המרכזיים שיעמדו בפני שרביט יהיה שיקום השב"כ, שנמצא במשבר עמוק בעקבות כישלונו בזיהוי מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. אמון הציבור בארגון נפגע, ושרביט יידרש לפעול כדי להחזיר את מעמדו של השב"כ כגוף מודיעיני מרכזי ואפקטיבי. לשם כך, עליו להדגיש את מחויבות הארגון לביטחון המדינה תוך שמירה על עצמאותו המקצועית והימנעות מהשפעות פוליטיות.
לפי חדשות 12, משבר נוסף ששרביט יידרש להתמודד עימו הוא המורל הפנימי בארגון. הדחת ראש השב"כ, רונן בר, והמאבקים הפוליטיים סביב מינוי מחליפו יצרו תחושת חוסר יציבות בקרב אנשי הארגון. האתגר המרכזי כעת הוא לאחד את השורות, להחזיר את תחושת השליחות ולהבטיח שהדרג המקצועי לא יושפע משיקולים חיצוניים.
הזירה הביטחונית נמצאת בתהליך שינוי מתמיד, והשב"כ יצטרך לשדרג את יכולותיו כדי להתמודד עם איומים חדשים. הדגש יינתן לשיפור המעקב אחר התארגנויות טרור, תוך הפקת לקחים מהכישלון המודיעיני באוקטובר האחרון.
אתגר נוסף שיעמוד לפתחו של שרביט הוא הגדרת מערכת היחסים בין השב"כ לדרג המדיני. הארגון נדרש לפעול במקצועיות וללא התערבות פוליטית, אך בו בזמן לשמור על תיאום הדוק עם מקבלי ההחלטות כדי להבטיח תגובה מהירה ויעילה לאיומים המתפתחים. לאחר אי האמון הכבד ששרר בין רונן בר לנתניהו, יצטרך שרביט לשפר את השיח עם הדרג המדיני ולפתח מערכת יחסים אמינה.
רפורמות
כחלק מהפקת הלקחים ממחדל ה-7 באוקטובר, שרביט יצטרך להחליט אם לבצע שינויים מבניים ורפורמות מהותיות בתוך הארגון. מדובר בהחלטה משמעותית שעשויה להשפיע על אופיו של השב"כ לשנים הבאות. בנוסף, צפויה לו משימה מורכבת בשימור שיתוף הפעולה ההדוק עם צה"ל, קשר שהוכיח את עצמו במהלך מלחמת "חרבות ברזל" עם הצלחות מבצעיות משמעותיות.
שרביט מגיע לתפקיד ברגע קריטי, עם אחריות כבדה על כתפיו. הצלחתו בשיקום השב"כ ובהתאמתו למציאות הביטחונית המשתנה תקבע במידה רבה את מוכנות ישראל להתמודד עם האתגרים הביטחוניים של העתיד.
בדצמבר 2022, לאחר שסיים את תפקידו, התייחס בריאיון לכאן רשת ב' להסכם הגבולות הימיים עם לבנון, שנחתם בזמן ממשלת בנט-לפיד. "ההסכם משקף היטב את האינטרסים הישראליים", טען שרביט. "אני מברך שיש הסכם מול לבנון. ההיגיון המסדר היה שבקו הגבול שמתחבר לראש הנקרה לא נוותר כלל. שם אסור היה לוותר ואפילו לא על מטר אחד".
במרץ 2023, בזמן קידום חקיקת הרפורמה המשפטית שהיה במוקד הסערה לפני 7 באוקטובר, יצא שרביט להפגין בקפלן יחד עם קבוצת החובלים - מתוך הבעת דאגה לעתיד המדינה.