עם רוב של 67 תומכים מול מתנגד אחד, וחרם של האופוזיציה, אישרה הבוקר (חמישי) הכנסת את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שנחשב לאחד מחוקי הדגל של הרפורמה המשפטית.
זמן קצר לאחר אישור החוק, עתרו התנועה לאיכות השלטון ומפלגת יש עתיד לבג"ץ נגד החוק, בעוד חברי הקואליציה חוגגים.
שר המשפטים וסגן ראש הממשלה התייחס הבוקר (חמישי) לחוק שקידם לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים.
"עשינו הלילה היסטוריה", אמר לוין. "לאחר עשרות שנים בהן מערכת המשפט הייתה סגורה בפני ציבורים רבים, שונה הרכב הוועדה להרכב מאוזן ומייצג של כלל חלקי העם, בדרך שתבטיח מינויים מקצועיים וגיוון מלא של כלל הערכאות, כולל בית המשפט העליון".
הוא הוסיף: "זהו סוף לשיטת חבר מביא חבר, וסוף לפסילת מועמדים ראויים רק בשל השקפתם המשפטית השונה מהקו שהשליטו ראשי המערכת לאורך השנים. אני מודה לידידיי, שר החוץ גדעון סער, וליו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט ח"כ שמחה רוטמן, ולתא"ל במיל׳ דדי שמחי על השותפות הנאמנה והעבודה המקצועית שעשו לצורך גיבוש החוק והשלמת הליכי חקיקתו".
במסגרת השינוי, בחירת שופטים לכלל הערכאות תעשה רק בהסכמה רחבה וחוצת מחנות - קואליציה ואופוזיציה. יבוטל הווטו של השופטים על בחירת שופטים לבית המשפט העליון. נציגי לשכת עורכי הדין יוחלפו בעורכי דין נציגי ציבור.
החוק אושר לאחר למעלה משנתיים של דיון ציבורי חסר תקדים בהיקפו. התיקון נעשה תוך התחשבות בכלל הדעות שנשמעו בנושא. הוא יחול מהכנסת הבאה בהיותו פתרון ארוך טווח והוא יבטיח גיוון אמיתי של מערכת המשפט, ייצוגיות רחבה ומתן אפשרות למשפטנים מעולים שעד היום נמנע מינויים כשופטים.
שר החוץ גדעון סער בירך גם הוא: "מברך על העבודה המשותפת עם שר המשפטים יריב לוין שהובילה להסכמה. המתווה שאושר על ידי הכנסת מבטא שינוי אבולוציוני ומאוזן, שמבוסס על המסורת המשטרית שלנו. התנגדות דובוני הלא-לא של האופוזיציה למתווה לא נשענה ולו על טעם או נימוק אחד לרפואה.
"הרי הם כבר הסכימו למתווה הרצוג לפני שנתיים שכלל את ביטול זכות הוטו של שופטי בית המשפט העליון על בחירת שופטים לעליון, כמו גם להוצאת נציגי לשכת עורכי הדין מהועדה. התנגדותם כעת לחוק שכולל את העצמת כוחה של האופוזיציה בועדה היא דבר תמוה שבודאי אין לו אח ורע בעולם כולו".
הרכב הוועדה לפי החוק המתוקן:
אותו המספר - 9 חברים.
● נשיא בית המשפט העליון.
● שני שופטים נוספים של בית המשפט העליון.
● שר המשפטים.
● שר נוסף.
● 2 ח"כים (1 קואליציה, 1 אופוזיציה)
השינוי:
● 2 נציגי לשכת עורכי הדין יוחלפו ב-2 נציגי ציבור, כאשר אחד ימונה על ידי הקואליציה והאחר על ידי האופוזיציה.
השינויים הנוספים:
● בעוד עד היום ניתן היה להסתפק ברוב רגיל, החלטה של הוועדה למינוי לכלל הערכאות תתקבל ברוב של 5 מתוך ה-9. כאשר לצורך בחירה, חובה שיתמוך נציג מהקואליציה, נציג מהאופוזיציה ושופט.
● לצורך בחירת שופט לעליון
עד היום היה צריך רוב של 7 מה שנתן לשופטים וטו.
השינוי:
רוב של 5 כאמור, הכולל חבר שנבחר ע"י הקואליציה וחבר שנבחר ע"י האופוזיציה וללא חובת תמיכה של שופט. (בוטל הוטו של השופטים)
המנגנון הזה מחד לא יאפשר רוב חד צדדי ומצד שני ימנע רמיסה של האופוזיציה (גם אם הימין יהיה שם)
יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן הגיב: "אני גאה לבשר שהצעת חוק יסוד: השפיטה, שתסדיר את הרכב הוועדה לבחירת שופטים, עברה היום במליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית ותיכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.
"ההצעה שאישרנו היום היא צעד חשוב בהשבת האיזון בין הרשויות ובהחזרת כוח ההחלטה לציבור במדינת ישראל, היא מחזקת את אמון הציבור במערכת המשפט ומבטיחה הליך מינוי מאוזן ושקוף יותר. ההצעה שזכתה לכינוי "מתווה לוין-סער" מביאה שינוי משמעותי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים ולכללי ההכרעה בה".
בתגובה לאישור החוק אמרו ראש האופוזיציה יאיר לפיד, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר הדמוקרטים יאיר גולן: "בממשלה הבאה נדאג שהחוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים יבוטל ממשלת ישראל אישרה לפני זמן קצר חוק שמטרתו אחת – לוודא שהשופטים יהפכו להיות כפופים לרצון הפוליטיקאים.
"זה קורה כש-59 חטופים עדיין מוחזקים בעזה. במקום לרכז את כל המאמצים בהחזרתם ובאיחוי הקרעים בעם, הממשלה הזו חוזרת לעסוק בדיוק בחקיקה שפילגה את הציבור לפני השבעה באוקטובר. הממשלה לא למדה דבר מהאסון, היא ממשיכה לפגוע בחוסן הלאומי, להעמיק את השסע ולהתעלם מהמשימות האמיתיות שלה: ביטחון, כלכלה ואחדות".
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר: "העברת חוק שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, הינו חלק חשוב בהחזרת המושכות ולידי העם ונבחריו. זו משילות ודמוקרטיה. אני מחזק את ידי שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער שהובילו את המהלך הנצרך הזה. זו העת להמשיך ולהעביר את החוקים הנוספים של הרפורמה במערכת המשפט".
השר יצחק וסרלאוף ברך: "הלילה (והבוקר) שינינו את הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שהיא תהיה יותר מאוזנת, ותשקף את רצון הציבור. באופוזיציה ביד אחת קראו בימים האחרונים להגיע לפשרה ולשיח וביד השניה לא נתנו מקום לשום שיח כזה. יש עוד הרבה מה לתקן במערכת המשפט ואני אמשיך להתפלל "השיבה שופטינו כבראשונה" ולעשות פה את ההשתדלות הקטנה שלי כדי להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפט".