המסעדנים מזהירים: מנת שווארמה הולכת לעלות 90 ש"ח – וזו הסיבה

חרדים 10
|
י"ז אדר התשפ"ה / 17.03.2025 17:38
הוועדה המיוחדת לעובדים זרים של הכנסת דנה בייבוא עובדים לענף המסעדות • המסעדנים מזהירים כי האגרות הגבוהות יובילו לעלייה של 20%-30% במחירי המזון במסעדות

הוועדה המיוחדת לעובדים זרים, בראשות ח"כ אתי חוה עטיה מהליכוד, קיימה היום (שני) דיון מעקב על הבאת עובדים זרים לענף המסעדות.

הדיון עסק בעיקר במכסת העובדים שהובטחה לענף ובקשיים שמלווים את קליטתם.

טרם המלחמה הועסקו בענף המסעדות כ-2,000 עובדים פלסטינים ברישיון. בחודש ביוני 2024 אושרה מכסה זהה של עובדים זרים, עם חתימת הסכם בילטראלי מול סרי לנקה.

עם זאת, נכון להיום, העובדים טרם הגיעו לישראל, מה שמוביל למחסור חמור בכוח אדם בענף.

משרד הכלכלה פרסם 'קול קורא' למסעדנים להגיש בקשות להעסקת עובדים זרים, תוך מתן עדיפות לעסקים שהעסיקו עובדים פלסטינים לפני המלחמה. עם זאת, מסעדנים רבים טוענים כי העלויות הגבוהות הנלוות – בהן אגרות ממשלתיות, מגורים והוצאות נוספות – הופכות את העסקת העובדים לבלתי כדאית.

בדיון הוצגו נתונים על היקף הביקוש לעובדים זרים במסעדות.

לפי משרד הכלכלה, הוגשו 3,469 בקשות מ-426 מעסיקים, אך 70 מהם נדחו בשל אי עמידה בתנאי הסף. ברשות האוכלוסין וההגירה ציינו כי תהליך הבדיקה נמצא בעיצומו, וכי ייתכן שניתן יהיה לדחות את מועד תשלום האגרה למעסיקים שיתקשו לעמוד בכך.

נציג משרד האוצר הדגיש, כי אין כוונה להפחית את האגרות בענף המסעדות, זאת בשונה מענף הבניין, שבו כבר הוחלט על הקלות מסוימות. לטענתו, האגרות אינן מהוות חסם משמעותי, אך נבחנת אפשרות להפחתת עלויות בתחומים נוספים.

מנגד, מסעדנים טוענים כי האגרות יובילו לעלייה של 20%-30% במחירי המזון במסעדות, מה שעשוי להכביד על ציבור הצרכנים.

אילן זגדון, מייסד פורום המסעדות, אמר בדיון: "לי אין 100 אלף שקלים מיותרים כדי להפקיד אותם לצורך הבאת עובדים זרים שיעסקו בנושא המסעדנות. בעקבות האגרות על הבאת העובדים הזרים, מחירי האוכל במסעדות יעלו. שווארמה הולכת לעלות 90 שקלים למנה ואת החשבון הזה אני אגיש לשר האוצר.

"האגרה על הבאת עובדים תתגלגל לצרכנים והמחירים במסעדות יעלו. לפני המלחמה כמעט עשרת אלפים עובדים פלסטיניים עבדו בתחום המסעדנות. המחירים במסעדות צפויים לעלות בין 20% ל- 30% בעקבות האגרות על העובדים הזרים. עלויות האגרה יובילו לכך שרק מסעדנים עשירים יוכלו להחזיק את הראש מעל המים".

יו"ר הוועדה, ח"כ אתי עטייה, דרשה ממשרד האוצר ומוועדת המנכ"לים לזרז את השיחות על הסרת חסמים ולהביא להפחתת האגרות בהקדם.

בנוסף, ביקשה ממשרדי הממשלה לעדכן את הוועדה באופן שוטף בנוגע להתקדמות הבאת העובדים ובדיקת בקשות המעסיקים.