יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה הגיב היום (שישי) לעימותים חריגים שנרשמו השבוע בין משפחות שכולות מ'מועצת אוקטובר' לבין אנשי 'משמר הכנסת' - שלא אפשרו להן להיכנס ליציע האורחים במשכן.
אוחנה אמר: "המשפחות השכולות שילמו את המחיר היקר ביותר למען העם, המדינה, והאפשרות שלנו לחיות כאן. מאז תחילת המלחמה פגשתי עשרות משפחות שכולות, הן בביקורי התנחומים והן בכנסת. בפני המשפחות השכולות כולן, אני מרכין ראשי, ובפני המשפחות השכולות שנפגעו השבוע בכנסת – מתנצל מעמקי נשמתי. זה אירוע שלא צריך היה לקרות, ואפשר למנוע את הישנותו עם רצון טוב משני הצדדים".
הוא הדגיש: "כל מי שנמצא בכנסת יודע שאין בין מוסדות השלטון במדינת ישראל מוסד שמכיל את הכאב, וגם את הכעס והזעם של המשפחות השכולות, כמו גם משפחות החטופים, יותר מהכנסת. התנהגויות שמעולם לא הורשו בבית הזה ומעולם לא התאפשרו, התקבלו בהכלה, בהבנה ולמעט מקרים בודדים וחריגים (גם לאווירת ההכלה יש קווים אדומים) לא היו הרחקות מהכנסת.
"יושבי ראש הוועדות, על דעת עצמם, מקצים זמן דיבור למשפחות גם אם הנושא העומד לדיון הוא שונה לחלוטין. הכנסת הקצתה שטח לפעילות המשפחות, ועוד הרבה משאבים שלא כאן המקום לפרט. אף אחת משתי הרשויות האחרות לא נהגה כך", הוסיף.
לדבריו "הסיבה למגבלת קהל ביציע – במיוחד בדיונים מיוחדים, רגישים וטעונים – היא בטיחותית: באחד הדיונים האלה, החלו שלושה אורחים לדפוק על הזכוכית המפרידה בין היציע למליאה, באופן שגרם לקצין הכנסת לחשוש משבירתה ונפילתה (מגובה רב) אל תוך אולם המליאה, דבר שעלול חלילה לגרום לאסון המוני.
"בעקבות אותו דיון נתבקשה חוו"ד מומחה שאישר שאכן קיימת סכנה כזאת ולכן הוחלט על מגבלת קהל. משמר הכנסת אינו מחזיק כוחות מאסיביים שיאפשרו לשלוט בעשרות אנשים המתפרצים כולם בצורה זו, כי ממילא (ע"פ חוק משכן הכנסת) הכנסת איננה מקום להפגנות. יצוין כי מגבלה זו אינה תקפה כשהמליאה ריקה ומגיעות קבוצות מבקרים, שאז הסכנה לא קיימת".
אוחנה ציין, כי "עוד טרם הדיון שהתקיים השבוע במליאה, עקב פניות שקיבלנו, התקיים דיון בראשותי, בהשתתפות מנכ"ל הכנסת, קצין הכנסת וגורמים נוספים, בשאלת החרגת המדיניות בנוגע לדיון. ההמלצה שניתנה, והתקבלה פה אחד על ידי כל המשתתפים, היתה שלילית.
"כך נוצר מצב שאנשי 'משמר הכנסת', שליבי תמיד איתם, נאלצו לעמוד בפני זעם המשפחות שביקשו להכנס בעשרות ליציע – ולא אפשרו זאת. לצערי, חלק מבני המשפחות דחפו פיזית את אנשי משמר הכנסת, שלפחות אחד מהם בילה את הלילה בחדר המיון עם זעזוע מוח וחבלה בעין. עקב האירוע החריג, ביקשתי מיידית ממנכ"ל הכנסת ומקצין הכנסת לגשת למקום ולהרגיע את הרוחות.
"לאחר מכן התאפשרה כניסתן של המשפחות ליציע תוך חריגה מהמגבלה האמורה, לצד תגבור היציע באנשי 'משמר הכנסת' למנוע את סכנת הלחץ על הזכוכית. בשורה התחתונה כל המשפחות שחפצו בכך נכחו ביציע עוד טרם נשאו שני האישים המרכזיים, ראש הממשלה וראש האופוזיציה את דבריהם, וצפו בדיון".
יו"ר הכנסת הבהיר כי ביקש לבדוק את האירוע ויישם את המסקנות וההמלצות שקיבל בנושא.
הוא ביקש להתייחס גם למי שניצלו את האירוע לניגוח הקואליציה והממשלה.
"בפני המשפחות שנפגעו אני מתנצל מעומק ליבי, ומזמין אותן להמשיך לבוא אל הכנסת. כצפוי, שורה לא קטנה של טרמפיסטים, אנשי יח"צ, תקשורת, פוליטיקה ומפגינים מקצועיים - כל פעם על נושא אחר עם קו אחד משותף מאז 1977, השאיפה להחליף את העם - קפצו על הכאב הזה כמוצאי שלל רב לעשיית הון, בתוספת שקרים, בדיות וכמיטב המסורת - סכסכנות ופלגנות. לאלה – אני בז".