נחשף: הטרדה במוסדות להשכלה גבוהה – 80% מהקורבנות הן נשים

המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה חושף: נתונים קשים על הטרדות במוסדות להשכלה גבוהה ועל-תיכוניים לשנת תשפ"ג • השרה מאי גולן: "הנתונים העולים מהדו"ח מחייבים אותנו להמשיך ולהגביר את המאמצים ליצירת סביבה בטוחה"
חרדים 10
כ"ז שבט התשפ"ה / 24.02.2025 23:50

האם האקדמיה בטוחה לנשים? דו”ח חדש של הרשות לקידום מעמד האישה במשרד לשוויון חברתי חושף נתונים קשים על הטרדות במוסדות להשכלה גבוהה ועל-תיכוניים לשנת תשפ”ג (2022-2023).

הדו”ח המתפרסם הוא חלק מהעשייה של הרשות לקידום מעמד האישה בתופעת האלימות כנגד נשים.

בחודש נובמבר האחרון הרשות לקידום מעמד האישה השיקה קמפיין מיוחד בנושא האלימות כלפי נשים ברשתות החברתיות. עוד באותו חודש, העלתה הרשות לקידום מעמד האישה יחד עם הלמ”ס את המחוון (דשבורד) אלימות מגדרית. פעילויות המצטרפות לשלל העשייה המציבה את הרשות לקידום מעמד האישה בחוד החנית של העשייה למען הנשים בישראל.

ברשות לקידום מעמד האישה מציינים, כי הרשות פועלת בשלושה תחומים עיקריים בנושא מניעת הטרדות במל”ג ובעל תיכונים: הראשון, פרסום דו”ח שנתי המאגד את כלל הנתונים שהוגשו על ידי כלל המוסדות. תוך שיח ישיר על מנת לסייע בהכנת הדו”ח והגשתו. זו השנה החמישית שהרשות מפרסמת את הדו”ח השנתי.

פעולה נוספת אותה מבצעת הרשות הוא ניהול צוות שותפים המורכב מהמועצה להשכלה גבוה-מל”ג, משרד החינוך, מה”ט-המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ומדע, הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי בכנסת ומשרד התרבות והספורט.

התחום השלישי הינו הפעלת תכנית הכשרה ייעודית ביחד עם השותפים לממונות ולממונים על הטרדות במוסדות במטרה להקנות כלים, לעלות למודעות ולמגר את תופעת הטרדות מיניות במוסדות להשכלה גבוהה ועל תיכוניים.

לכתיבת הדו”ח היו שותפים המועצה להשכלה גבוה-מל”ג, משרד החינוך, מה”ט-המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ומדע, הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי בכנסת ומשרד התרבות והספורט.

הדו”ח מצביע על נתונים חשובים בטיפול בתופעת ההטרדות: בעוד ש-82.5% מהמוסדות הגישו דיווח כנדרש, 37 מוסדות לא הגישו דיווח כלל. מתוך 345 פניות שהתקבלו, 80% הוגשו על ידי נשים, כאשר 87% מהנילונים הם גברים.

כל המוסדות שדיווחו כי מינו אחראיות למניעת הטרדה, אך ישנם מוסדות שבהם האחראיות עברו הכשרה לא מספקת.

80% מהתלונות הוגשו על ידי נשים, 10% על ידי גברים, ו-10% ללא ציון זהות מגדרית. 258 מהפניות הוגשו על ידי סטודנטים וסטודנטיות.

אמצעי הטיפול הבולטים כללו בירור פרטים נוספים, שיחות הבהרה, הדרכות ואזהרות:

74 תלונות נקבעו כלא-הטרדה, ב-77 מקרים ננקטו צעדי משמעת ו-4 תלונות הועברו לטיפול משטרתי.

לצד זאת, מציינים ברשות לקידום מעמד האישה, כי חל שיפור בטיפול בהטרדות כנגד נשים במוסדות להשכלה הגבוה בישראל, כאשר מעיון בדו”ח הקודם שפורסם לשנת תשפ”ב (2022-2021) עולה שמספר התלונות עמד על 447 תלונות. ואילו בדו”ח שהתפרסם עתה מספר התלונות עומד על 345 תלונות. מדובר בירידה של כ-23% בכמות התלונות מהתקופה המקבילה.

השרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, ח”כ מאי גולן אמרה: “הנתונים העולים מהדו”ח מחייבים אותנו להמשיך ולהגביר את המאמצים ליצירת סביבה בטוחה ושוויונית במוסדות להשכלה גבוהה ועל-תיכוניים. בנוסף, עלינו להבטיח כי האחראיות למניעת הטרדה מינית מקבלות הכשרה מקיפה וכי התלונות מטופלות ביעילות וללא מורא.”

מנכ”לית הרשות לקידום מעמד האישה, מירב שטרן: “הירידה של 23% במספר התלונות מעידה על התקדמות מסוימת, אך העובדה ש-80% מהקורבנות הן נשים מחדדת את הצורך בהמשך פעילות אינטנסיבית. הרשות לקידום מעמד האישה פועלת במספר מישורים – החל מהכשרת האחראיות למניעת הטרדה מינית, דרך שיתופי פעולה עם המוסדות האקדמיים ועד פרסום דוח שנתי”.

סמנכ”לית הרשות לקידום מעמד האישה, אושרה פרידמן: “העובדה שחלק מהאחראיות למניעת הטרדה מינית טרם עברו הכשרה מספקת, לצד המוסדות שלא הגישו דיווח כלל, מצביעה על פערים משמעותיים שדורשים טיפול מידי. המטרה שלנו היא לא רק לעמוד בדרישות החוק, אלא ליצור שינוי אמיתי בשטח.”

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות