יו”ר ועדת חוץ וביטחון, ח”כ יולי אדלשטיין, העניק היום (שני) ראיון ב’כנס ירושלים’ של קבוצת ‘בשבע’ לעיתונאי ניצן קידר, והתייחס לקידום חוק הגיוס, לצורך בהטבות למשרתים, לשירות במגזר הערבי, ולהקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת מחדלי ה-7 באוקטובר.
חמישה כוכבים: חופשת פסח שעוד לא הייתה אף פעם במגזר החרדי
ח”כ אדלשטיין עדכן על ההתקדמות בגיבוש חוק הגיוס, וציין כי ישנה מחויבות לשנות את המציאות: “אנחנו עובדים מאוד קשה על החוק הזה. היו עליות וירידות, אבל כרגע אני מרגיש שאנחנו בעלייה מבחינת המוכנות בצה”ל ובציבור. מפלס האופטימיות שלי עלה. יש סיכוי להעביר חוק גיוס אמיתי”.
לדבריו, “לפני כמה חודשים דיברנו על מקסימום 3,000 מתגייסים, כולל שירות לאומי, אבל המספרים כבר אחרים. צה”ל נערך ברצינות לקליטת המתגייסים, ואני מקווה שנצליח להקל ולו במעט על האחים שלנו שנמצאים תחת עומס נוראי”.
ח”כ אדלשטיין הדגיש כי למי שמתגייס לצה”ל מגיעות הטבות משמעותיות: “המדינה מעניקה לא מעט הטבות, ויש הסכמה רחבה בכנסת שצריך לראות קודם את המשרתים. אני לא מתפרנס משנאת חרדים, ולכן אני לא רוצה סנקציות עונשיות, אלא שמי שיתרום מזמנו ובריאותו למען המדינה – יקבל יותר. זה לא משנה אם הוא דרוזי, דתי או בדואי – השירות חייב להיות מתוגמל בהתאם.”
ח”כ אדלשטיין הדגיש שהחוק חייב להיות מאוזן ולקחת בחשבון את המציאות החברתית בישראל: “אני לא עובד מתוך שנאה – ואנחנו לא באים לכפות, אלא להביא פתרונות שיחזיקו לאורך זמן. אנחנו נמשיך לעבוד בשיח עם כל הגורמים, כולל רבנים, אנשי צבא ונבחרי ציבור. אני משוחח עם רבנים ומקשיב להם – אני יודע מה הם חושבים ומה הם אומרים. אנחנו נביא חוק שיתמודד עם האתגר, אבל גם יהיה בר-ביצוע, בשטח ובחברה הישראלית”.
על השאלה האם חוק הגיוס יחול גם על הציבור הערבי, השיב ח”כ אדלשטיין: “אני לא מדבר כרגע על גיוס של ערבים למודיעין או לחיל האוויר, אבל העיקרון של ‘לא שירתת – לא קיבלת’ חייב לחול על כולם. אם אתה ערבי ועשית שירות אזרחי או צבאי, צריך להעניק לך הטבות בהתאם”.
ח”כ אדלשטיין ציין כי הדיון לא עוסק רק בגיוס בני ישיבות, אלא בכלל המחסור בכוח אדם בצה”ל: “צה”ל חייב לוחמים! אנחנו לא מדברים רק על גיוס 250-300 חיילים, אלא על גיוס משמעותי. כרגע דנים על תיקון 26 – גיוס בני ישיבות. אבל יש עוד דברים רבים שצריך לשפר, ונעשה כמה צעדים משמעותיים שיביאו עוד חיילים לצבא ולמערכת הביטחון.”
על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, אמר אדלשטיין כי הנושא קריטי לחברה הישראלית ולכן חובה להיכנע לשמאל: “אמרתי במשך שנה שצריך להקים ועדת חקירה ממלכתית. גם משפחות החטופים וגם משפחות שכולות דורשות תשובות – ואנחנו מחויבים להן. לא מדובר בדיון פוליטי, אלא באחריות לאומית. יש לי הערות כלפי בג”ץ, וגם כלפי אנשים שפרשו לאחרונה מבית המשפט העליון, אבל אחרי שאמרנו את כל זה – הגענו למצב שאין גוף אחד בישראל שנמצא בקונצנזוס. ועדת חקירה ממלכתית זוכה להרבה תמיכה – יותר מכל גוף אחר, ולכן אנחנו חייבים לקדם אותה.
“אנחנו לא יכולים להשאיר את חקירת ה-7 באוקטובר בצד. חקירה כזו יכולה להביא למסקנות משמעותיות, וייתכן שגם יימצאו בה אשמים במחדל הנורא שהיה.”
בהתייחסו למצב הפוליטי בתוך מפלגת הליכוד, אמר אדלשטיין: “אני הרבה שנים בפוליטיקה, הכי ותיק בליכוד, ולכן אני מרשה לעצמי לומר דברים שאולי לא תמיד נוחים. הליכוד עובר תהליכים משמעותיים, אבל אני חושב שלפעמים אם היו מקשיבים יותר – ולא רצים ב-100 קמ”ש לכיוון הלא נכון – היינו במקום אחר. אם היו משקיעים יותר בתכנון ובחשיבה ארוכת טווח, הרבה דברים היו יכולים להיראות אחרת.”