הנתונים נחשפים: תינוקות ערבים מתים פי 2.7 יותר מאשר יהודים

לפי הנתונים שנחשפו בוועדת הבריאות, תמותת תינוקות במגזר הערבי היא פי 2.7 יותר מאשר במגזר היהודי • בחברה הבדואית הוא גבוה יותר - פי 2 מכלל החברה הערבית • ח"כ יאסר חוויג'ראת: שכיחות מחלות גנטיות גבוהה אצל ערבים בגלל שיעור גבוה של נישואי קרובים
תמי גיל
כ' שבט התשפ"ה / 18.02.2025 12:52

בדיון שהתקיים היום (שלישי) בוועדת הבריאות של הכנסת על מחלות גנטיות בחברה הערבית נחשף, כי תמותת תינוקות במגזר הערבי היא פי 2.7 יותר מאשר במגזר היהודי בישראל.

חמישה כוכבים: חופשת פסח שעוד לא הייתה אף פעם במגזר החרדי

לפי הנתונים, בין השנים 2023-2013 ניכרת מגמה של ירידה בשיעורי התמותה, אך עדיין השיעור לשנת 2023 עומד על 5.2 לכל 1000 לידות, לעומת 1.9 באוכלוסייה הכללית.

ממלא מקום יו”ר הוועדה, ח”כ יאסר חוויג’ראת טען בדיון,  כי שכיחות מחלות גנטיות גבוהה אצל ערבים מגיעה בגלל שיעור גבוה של נישואי קרובים, אי-היענות מספקת לבדיקות סקר ומחסומי שפה במרפאות גנטיות.

הוא סיפר על הפעילות להקמת מאגר למחלות גנטיות בישראל, וכי עתה נידון נושא פרטיות המידע וחיסיון רפואי למטופלים.

לאה גולדברגר, מנכ”לית עמותת סיסטיק פיברוזיס בישראל, אמרה כי בישראל חיים כ-700 ילדים ובוגרים עם סיסטיק פיברוזיס. למעלה מ-30% מהם משתייכים לחברה הערבית. במשפחות רבות יש יותר מילד או בוגר אחד חולה במחלה. זאת משום שקיימת חוסר-מודעות משמעותית בחברה הערבית בכל הנוגע לחשיבות של בדיקות גנטיות וחשיבות אבחון מוקדם, ובייחוד שכיום יש תרופות חדשות שיכולות לשפר את איכות החיים באופן משמעותי ולהאט החמרה והדרדרות של המחלה לאורך השנים.

מהנתונים עולה, כי בין השנים 2023-2013 ניכרת מגמה של ירידה בשיעורי תמותת התינוקות גם בחברה הערבית וגם בחברה היהודית.

יחד עם זאת, לא צומצמו הפערים במדד זה כפי שמתבטאים ביחסי השיעורים. שיעור תמותת תינוקות בחברה הערבית לשנת 2023 עומד על 5.2 לכל 1000 לידות לעומת השיעור באוכלוסייה הכללית שהוא 1.9 ונראה כי בקרב החברה הבדואית הוא גבוה יותר ועומד על סביב 11 לכל 1000 לידות – כלומר פי 2 מכלל החברה הערבית.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות