ועדת חריגים במחיר למשתכן: קריטריונים מרכזיים בהחלטת הועדה

יוני גרין
17 בפברואר 2025    אין תגובות
צילום: 
FREEPIK

היום, בשנה מבעבר, מחירי הדירות עלו משמעותית, כך שרכישת דירה הפכה לבלתי אפשרית לחלק גדול מהאוכלוסייה. כחלק מהרצון לעודד זוגות צעירים לרכוש דירה ולסייע להם, ישנן מספר תוכניות מימון שונות, ביניהן הגרלות של המחיר למשתכן.

אולם החיים דינמיים ומשפחות שעמדו בתנאי התוכנית בהתחלה נתקלים בקשיים שלא מאפשרים להם להמשיך להחזיק את הדירה. בדיוק בשביל מקרים כאלה, קיימת ועדת חריגים של המחיר למשתכן.

על מנת לסייע לכם להבין קצת יותר מה בדיוק בוחנת הוועדה ומתי הסיכוי שבקשתכם תתקבל - הוכנה הסקירה הבאה.

באדיבות אתר הפורומים המשפטיים

מה זה "המחיר למשתכן"?

המחיר למשתכן היא תוכנית שמאפשרת למשפחות צעירות לרכוש דירות במחירים נמוכים יותר לעומת המחירים הרגילים בשוק הנדל"ן.

במסגרת תוכנית זו, הרוכשים נדרשים לעמוד במספר תנאים נוקשים על מנת ליהנות ממחירי דירות נמוכים יותר כגון רמת שכר, תקופת צינון מוגדרת מראש ועוד.

במה דנה ועדת החריגים של המחיר למשתכן?

ועדת החריגים של המחיר למשתכן היא וועדה של משרד הבינוי ובשיכון, דנה במקרים בהם אנשים שעשויים להיות זכאים להשתתף בתוכנית אינם עומדים בתנאי הסף. הוועדה בוחנת כל מקרה לגופו ומחליטה האם לאפשר להם להשתתף על אף שחורגים מהתנאים.

וועדת חריגים דנה גם במקרים בהם אנשים שלוקחים חלק בתוכנית המחיר למשתכן חורגים כרגע מהתנאים של התוכנית, או מעוניינים לחרוג מהתנאים ולכן צריכים לקבל אישור. מדובר במקרים בהם המשתתפים בתוכנית מעוניינים למכור את הדירה, להתאים את הדירה לנכה, להעביר זכויות בדירה על פי ירושה או למכור את הזכויות בדירה.

לדוגמא, אחד התנאים הוא איסור על מכירת הדירה לתקופה קבועה מראש (של 7 או 5 שנים). במידה שזוג יהיה מעוניין למכור את הדירה בתקופת הזמן הזו, הוא יידרש להגיש בקשה לוועדת החריגים למכירת הדירה.

באילו מקרים יש סיכוי גבוה שהוועדה תאשר בקשה לביטול איסור מכירת דירה?

מהניסיון שלנו, מגיעים אל הוועדה בקשות רבות שמפרטות סיבות שונות ומגוונות להגשת הבקשה. בבחינת כלל הבקשות שהתקבלו, הצלחנו לזהות מגמה ולהצביע על המקרים שבהן יש סיכוי גבוה שהוועדה תאשר בקשה לביטול איסור מכירת דירה:

  1. גירושין או נישואין – במקרה של גירושין החזקת דירה משותפת הופכת להיות משימה בלתי אפשרית, ולכן בקשות למכירת הדירה עקב גירושין נוטות להתקבל לרוב. במקרה של נישואין, יכול להיווצר מצב שהאדם שמשתתף בתוכנית צריך למכור את הדירה.
  2. מוות או מחלה קשה – בכל אחד מהצבים האלו, החזקת דירה אינה אפשרית או חסרת היגיון. חשוב להבין שהבקשה צריכה להכיל תיעודים רפואיים בנוגע למחלה קשה והסברים מדוע המחלה מונעת מהאדם להמשיך להשתתף בתוכנית.
  3. פשיטת רגל – במקרה של פשיטת רגל , כאשר בני הזוג אינם יכולים להחזיק את הדירה יותר, הוועדה נוטה לאשר בקשה לביטול איסור מכירת הדירה.

המשותף לכלל הבקשות שמתקבלות הוא שבכולן מדובר במצב שבו החזקת דירה היא בלתי אפשרית.

מכאן נובע כי הקריטריונים המרכזיים שבוחנת ועדת החריגים של המחיר למשתכן הם מצב בריאותי, מצב משפחתי ומצב כלכלי.

אילו מסמכים חשוב לצרף לבקשה לוועדת החריגים?

מלבד טופס הגשת הבקשה שעליכם למלא באתר של משרד הבינוי והשיכון, ישנם מספר מסמכים שחשוב לצרף לבקשה על מנת להוכיח את מצבכם החריג.

סוג המסמכים משתנה ממקרה למקרה בהתאם לנסיבות בהן מוגשת הבקשה. כך למשל, במידה שנושא הבקשה הוא מכירת דירה עקב מצב כלכלי, עליכם לצרף עובר ושב, דוחות שנתיים של העסק (במידה שהנכם עצמאיים), דוח יתרות משכנתא, דוחות הוצאות חודשיות וכל מסמך נוסף שמוכיח מצב כלכלי המחייב למכור את הדירה.

בכל מקרה, אתם נדרשים לצרף לבקשה את חוזה רכישת הדירה, הסכם התקשרות, אישור מסירת הדירה ופרטים בסיסיים אחרים אודות הדירה והעסקה.

ועדת החריגים דחתה את הבקשה שלי – מה ניתן לעשות?

במידה שוועדת החריגים דחתה את בקשתכם, ניתן להגיש ערעור על תשובת הוועדה תוך 30 ימים מיום קבלת תשובת הוועדה.

חשוב להבין שלא קל לערער על תשובת הוועדה, וסיכוי הצלחת הערעור תלויים במידה רבה במקצועיות הטיעונים וניסוח הערעור. לכן, אנו ממליצים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי שייסע לכם בביסוס הטענות והגשת הערעור, וזאת על מנת להעלות את סיכויי הצלחתכם.

לסיכום, הדבר שיכריע את הכף בשאלה האם בקשתכם תתקבל או תידחה הוא אופן ניסוח וביסוס הטענות. אם הבקשה תנוסח באופן מרושל, גם אם הסיבה האמיתית היא מוצדקת וטובה – הבקשה תידחה.

במידה שאתם שוקלים להגיש בקשה לוועדת החריגים של המחיר למשתכן, אל תהססו לפנות אלינו ולהתייעץ בפורום נדל"ן . נשמח להשיב שם לשאלותיכם.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram