עו”ד תומר בכר: “פוסט טראומה בעקבות תאונת דרכים מזכה בפיצוי”

משנה לשנה מספר התאונות בכבישי ישראל נמצא במגמת עלייה - ובעקבות זאת מצטרפים למעגל הנפגעים עשרות אלפי אנשים • בעוד אלו שנפגעים בגוף מכירים לרוב את זכאותם לפיצוי, רבים מאלו שסובלים מפוסט-טראומה ונזק נפשי אינם מודעים לזכויותיהם
עו"ד תומר בכר • תוכן שיווקי
י"ח שבט התשפ"ה / 16.02.2025 16:00

• באדיבות פורטל מה שמגיע, מאת: עורך דין תומר בכר

כיצד מזהים פוסט-טראומה בעקבות תאונת דרכים?

 פוסט-טראומה (או בשפה המקצועית: הפרעת דחק פוסט-טראומטית, PTSD) היא תסמונת המתרחשת לאחר חשיפה לאירועים טראומטיים ואשר עלולה להתפתח בעקבות מעורבות בתאונת דרכים.

אנשים הסובלים מפוסט-טראומה עקב תאונת דרכים חווים לרוב סימפטומים כגון: פלאשבקים מרגע התאונה, מצבי רוח רעים, חוסר שינה, התנהגות תוקפנית, סיוטים בלילה, דכאון, קושי לדבר על האירוע ועוד. לעיתים קרובות הם אף יימנעו מנהיגה ברכב בעצמם או אף כנוסעים, זאת מתוך ניסיון להימנע מחוויה דומה לתאונה.

חשוב לדעת כי פוסט-טראומה עלולה להתפתח בשלבים שונים לאחר מועד התאונה. יש שיסבלו מתופעה זו מיד לאחר התאונה ויש כאלו שהתסמינים יופיעו להם רק כמה שבועות ואף חודשים או שנים לאחר מכן. כמו כן, אין מתאם בין חומרת התאונה לבין התפתחות הפוסט טראומה – גם תאונות קלות עלולות להוביל להתפתחות התסמונת.

האם ניתן לקבל פיצויים עקב פוסט טראומה?

חוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים (חוק הפלת”ד) קובע כי כל אדם שניזוק ‘נזק גוף’ בתאונת דרכים יהיה זכאי לפיצוי. עם זאת, החוק מגדיר ‘נזק גוף’ בין היתר גם כ’ליקוי גופני, נפשי או שכלי’ ולכן תסמונת פוסט-טראומה מאפשרות קבלת פיצוי על פי תנאי החוק.

המיוחד בחוק הפלת”ד נעוץ בכך שהוא אינו נדרש לשאלת האחריות לגרימת תאונה על מנת לקבל פיצויים. כלומר, גם אם התאונה התרחשה באשמתו המלאה של הנפגע, הוא עדיין יהיה זכאי לקבל פיצויים על הנזק.

כמו כן, חשוב לציין כי הזכות לקבל פיצויים איננה מותנית בקיומה של פגיעה פיזית. גם אם אתם סובלים מפוסט-טראומה בלבד, ללא כל פגיעה גופנית, עדיין תהיו זכאים לפיצוי בעקבות הנזק הנפשי שנגרם לכם.

מי הכתובת הנכונה לתביעה?

הגורם כנגדו תוגש התביעה תלויה במעמדכם בעת התאונה – הולכי רגל, נוסעים או נהגים:

1. נהג –התביעה תוגש כנגד חברת הביטוח של הרכב בו הוא נוהג

2. הולך רגל –התביעה תוגש כנגד ביטוח החובה של הרכב הפוגע.

3. נוסע – התביעה תוגש כנגד חברת הביטוח של הרכב בו הוא נסע

במקרים מיוחדים, כמו תאונות ‘פגע וברח’ שבהם זהות הנהג איננה ידועה או של נהג ללא ביטוח ניתן להגיש תביעה לקרנית. ‘קרנית’ היא גוף מטעם המדינה שתפקידו להבטיח פיצוי על פי חוק הפלת”ד לנפגעים שאינם יכולים לתבוע את הביטוח המתאים.

מה גובה הפיצוי שתוכלו לקבל?

בית המשפט בוחן מספר מרכיבים בבואו לבחון את גובה הפיצוי. חשוב להדגיש שגובה הפיצוי יכול להשתנות מאדם לאדם בהתאם לעבודתו, גילו, מצבו המשפחתי ועוד. כמו כן, ישנה חשיבות לאחוזי הנכות הרפואית והתפקודית שייקבעו בעקבות הפוסט-טראומה.

לרוב, בית המשפט בוחן את הפיצוי דרך ‘ראשי נזק’ שונים, בהם:

• אובדן כושר השתכרות – במקרים בהם הנפגע אינו יכול לעבוד יותר

• כאב וסבל – כאבים פיזיים ונפשיים

• הוצאות רפואיות

• אובדן הנאות חיים

• עזרת צד ג’

כך, לדוגמה, בפס”ד פלוני נ’ התאגיד המנהל של המאגר לביטוח רכב חובה (“הפול”) בע”מ (ת”א (מחוזי מרכז) 11737-02-21) משנת 2024 פסק בית המשפט לטובתו של הנפגע בתאונת דרכים, עו”ד נשוי ואב לארבעה ילדים אשר סבל מפוסט-טראומה לצד פגיעות פיזיות נוספות, פיצוי בסך 1,300,000 תוך התחשבות בשכרו לפני התאונה, הצורך בעזרה רפואית בבית ועוד.

מה חשוב לעשות לפני שמגישים תביעה?

הגשת תביעה מוצלחת תלויה פעמים רבות בצעדים הראשונים שתנקטו מיד לאחר התאונה, רצוי לפעול על פי הכללים הבאים:

1. גשו לקבל טיפול רפואי ונפשי – מעבר לדאגה לבריאותכם הפיזית והנפשית, רק איש מקצוע (במקרה הזה רופא פסיכיאטר) יוכל לאבחן האם אתם אכן עונים להגדרה של פוסט-טראומה.

2. בקשו מהרופא לתעד במפורט את כל הממצאים – לעיתים חברות הביטוח ינסו לטעון שהנפגע סבל מפוסט-טראומה עוד לפני התאונה, לכן חשוב שהרופא ידגיש שהתסמונת התפתחה בעקבות ולאחר התאונה

3. שמרו את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים – סיכומי ביקור אצל רופאים, הערכות פסיכיאטריות, מרשמים רפואיים ועוד.

4. שמרו קבלות על הוצאות רפואיות כגון טיפולים נפשיים, פינוי לבית החולים, תרופות ועוד.

תקופת ההתיישנות: תוך כמה זמן צריך לפעול?

ככלל, תקופת ההתיישנות על תביעות נזיקין, ובהן כמובן גם תביעות בעקבות תאונת דרכים הינה שבע שנים. לכן, רצוי לא להתמהמה עם הגשת התביעה יותר מדי מחשש שתעבור תקופת ההתיישנות. מנגד, לעיתים הנזק הנפשי מתגלה רק לאחר זמן מה ולכן כדאי לחכות ולראות האם הוא מתפתח.

יחד עם זאת, מניסיוני, ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע גם לאחר יותר משבע שנים. כך לדוגמה אם הנפגע היה קטין בעת התאונה תקופת ההתיישנות תתחיל עבורו רק מגיל 18 והוא יוכל לתבוע עד גיל 25.

גם במקרים בהם הנזק הופיע במועד מאוחר יותר, או שהנפגע לא היה כשיר להגיש תביעה מבחינה נפשית, תקופת ההתיישנות תתחיל מאז. לכן, אני ממליץ לבחון כל מקרה לגופו על מנת לבדוק אם עדיין ניתן להגיש תביעה ובכל מקרה, להיוועץ עם עו”ד המתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים בהקדם האפשרי לאחר התאונה, כדי שלא לפספס חלילה זכויות כאלה ואחרות.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות