שטח שנמצא בבעלות עיריית רעננה גורר סערה – שהגיעה עד לפתחו של בית המשפט – סביב החלטת העירייה לדרוש פתיחת מסעדה הממוקמת במקום בשבתות ובחגי ישראל.
עיריית רעננה פרסמה לאחרונה מכרז להפעלת מסעדה במתחם הספורטק בשכונת נווה זמר. אלא שאחד התנאים לזכייה במכרז שונה באופן תקדימי, כאשר דרישת העירייה היא לפתוח את המסעדה בשבתות ובחגים.
בהתאם לכך, עלולה המסעדה לאבד את תעודת הכשרות שלה ויתרה מכך – לאבד את קהל הצרכנים שומר שבת וכשרות. בעלת הזיכיון להפעלת המסעדה בשבע השנים האחרונות עתרה אף היא לבית המשפט ודרשה לבטל את המכרז.
אלא שבינתיים חברה אחרת זכתה במכרז: רשת ‘עלמה’ מבית קפה לנדוור.
מחר (רביעי) ידון בית המשפט בעתירה שהגישו כ-20 מאורחי המסעדה דתיים וחילוניים. לטענתם, המסעדה שהייתה סגורה בשבתות ובחגי ישראל עד לפני שבועות אחדים שירתה נאמנה קהל סועדים גדול.
“אנחנו לא מבינים מדוע העירייה בחרה לסגור לציבור שומרי הכשרות את ההזדמנות לאכול במסעדה, המסעדה נמצאת במיקום מרכזי”, אומר אחד העותרים.
עותרת אחרת, אורית לוי, טענה כי הפיכת המסעדה ללא כשרה עשויה לפגוע בפרנסתן של משפחות רבות: “אנחנו יוצאים למאבק סביב הנושא הזה, זה פשוט בלתי נתפס, אנחנו חיים כאן בשלום דתיים וחילוניים ופתאום העירייה מגיעה ומחליטה לשנות כאן את הסדר הציבורי. מדוע העירייה לא פתוחה בשבת. אם מישהו רוצה לשלם ארנונה ביום שבת ב-10 בבוקר במשרדי העירייה זה אפשרי? אז מדוע היא מכריחה לפתוח מסעדה בשבת?”
עותרת נוספת טענה: “מדובר בכפייה חילונית, המסעדה שירתה גם דתיים וגם חילוניים במשך שנים ארוכות”.
בתצהיר שהגישה לבית המשפט טוענת בעלת הזיכיון בשבע השנים האחרונות ליאת פנחסוב, כי גם מלחמת חרבות ברזל פגעה בהכנסותיה וכעת עם שינוי המכרז נגזר עליה גזר דין כלכלי לא פשוט. “בכך שהעירייה שינתה את תנאי המכרז וחייבה לפתוח את המסעדה בשבת, וממילא ללא תעודת כשרות במהלך השבוע, נפגעה זכותי לגשת למכרז ובסיכויי לזכות”.
עורך הדין אורי פז, המייצג את העותרים: “מדובר במסעדה שהיא בבעלות עיריית רעננה, עליה נאסר להפעיל את עסקיה בשבת תוך פגיעה ביום המנוחה הלאומי, הקבוע בחוק יסוד הלאום ובפסיקת בג״ץ מאז קום המדינה ועד היום.
“אין גם שום צורך ציבורי בהפעלת מסעדת ׳סשה׳ בשבת. לראיה שבאזור נמצאות שורה של מסעדות פרטיות שבוחרות לסגור את שעריהן בשבת, ולמי שמעוניין – יש את בית הקפה ארקפה שממול – הפתוח בשבת.
“בנוסף, בעקבות פתיחת המסעדה בשבת, המועצה הדתית ברעננה שללה את תעודת הכשרות באמצע השבוע, דבר שמונע מציבור שומרי הכשרות, המסורתיים והדתיים, ליהנות מהמסעדה שבה נהגו להיפגש גם למפגשי שיח בין דתיים לחילונים ברעננה. אנו תקווה שבית המשפט יבטל את המכרז והמסעדה תחזור לשרת את כלל האוכלוסייה של רעננה, ללא איפה ואיפה. שכן, ציבור שלא צורך אוכל כשר יכול לסעוד במסעדה כשרה ואילו מציבור שומרי הכשרות נמנעת כל אפשרות לסעוד במסעדה לא כשרה״.
מעיריית רעננה נמסר לאחר הגשת העתירה לבית המשפט: “ברעננה חיים בכפיפה אחת ומתוך ערבות הדדית דתיים וחילוניים, במרקם אוכלוסין מגוון סובלני ומכבד, המהווה מודל לרשויות אחרות. בעיר מתקיימות פעילויות שונות לכל אורך השבוע בהתאמה לקהלי היעד השונים, על מנת שכל אחת ואחד מתושבי העיר יוכל לקיים את אמונתו ואורח החיים המתאים לו מבלי לפגוע באחר, וליהנות מזמן איכות בשעות בפנאי.
“הרוב המכריע, מעל 90% מעסקי המזון, הפאבים ובתי הקפה בעיר הינם כשרים וסגורים בשבת, ובמקביל מוענקים פתרונות תרבות והסעדה גם לקהל החילוני בעיר. העתירה התקבלה במשרדי העירייה ואנו נגיב כמקובל בבית המשפט”.