נתניהו דפק על השולחן ותקף את ראש שב”כ: ‘מדובר בפקיד’

כשמיארה העירה שעמדת רונן בר לא מונחת מול השרים - נתניהו תקף: "מה הוא קשור?" • כשהכריזה ש"צריכים להקים ועדת חקירה ממלכתית עכשיו" , נתניהו הגיב: "בלתי ייאמן" • סמוטריץ': "גלי, דעתך שווה לסימונה מדימונה" • קרב צרחות בין סער ליועמ"שית: "תני לי לסיים דבריי!"
חרדים 10
י"א שבט התשפ"ה / 09.02.2025 21:47

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף הערב (ראשון) בישיבת הממשלה המיוחדת שדנה על הקמת ועדת חקירה לאירועי 7 באוקטובר – את ראש השב”כ רונן בר.

רוצים הרצאות עם ינון מגל? השנה בחופשת הפסח הכל יהיה אחרת

לפי דיווח ב’כאן חדשות’, בר ביקש להשתתף בישיבה ובקשתו נדחתה.

היועמ”שית גלי בהרב מיארה אמרה כי עמדתו של ראש שב”כ לא מונחת מול השרים, ונתניהו דפק על השולחן ואמר: “מדובר בפקיד. זה ממש אבסורד באיזו סמכות הוא מביע עמדה מבלי שהתבקש, מה הוא קשור להחלטה על ועדת חקירה ממלכתית?”

במהלך הדיון הורתה בהרב-מיארה לממשלה להקים ועדה ממלכתית אשר תחקור את מחדל ה-7 באוקטובר: “אתם צריכים להקים ועדת חקירה ממלכתית עכשיו. אם אתם לא עושים את זה, נטל ההוכחה הוא עליכם. אתם צריכים לנמק ולהסביר למה לא עושים את זה”.

בתגובה לדבריה, השיב  ראש הממשלה במילה אחת באנגלית: “unbelievable” – בלתי ייאמן.

סמוטריץ‘ הגיב: “גלי, דעתך שווה לסימונה מדימונה או לחיה מתל אביב. או גלי בהרב מיארה מאיפה…?”

היועמ״שית: “תשכנעו אותי, שאדע איך לייצג אתכם בבית משפט”.

מזכיר הממשלה, יוסי פוקס: “את לא מייצגת אותנו, עו״ד ראבלו מייצג”.

היועמ״שית: “אבל זה עדיין ישפיע על העמדה שלי”.

קרעי: “מה איכפת לנו מהעמדה שלך? פוקס, מה היא עושה פה בכלל?”

נתניהו התייחס לנושא הדיון ואמר כי קביעת העיתוי של סיום המערכה היא בסמכות הממשלה, העומד בראשה והקבינט. “אנחנו בעיצומה של מערכה היסטורית”, הוסיף. “היא לא נגמרה בשתי הפסקות אש שמלכתחילה הוגדרו כזמניות. אנחנו במלחמה של 7 חזיתות. השגנו הרבה, התקדמנו בצורה מרשימה בנושא החטופים ובהשגת שאר מטרות המלחמה – אבל המערכה טרם הסתיימה, ויש לה השפעה אדירה על עתיד ביטחון ישראל”.

ראש הממשלה הדגיש: “אף פקיד זה או אחר יקבעו לנו מתי היא תסתיים. מי שמנהל את המלחמה, וגם את השגת השלום, זה לא הפקידים. זו ממשלת ישראל הנבחרת”.

נתניהו ציין כי זו לא העת לוועדת חקירה וכי ישנם עוד אתגרים רבים בפני המדינה. “אי אפשר להיכנס לאירוע בו כל הגורמים הרלוונטיים עסוקים עם עורכי דין במקום לעמוד ביעדים הגדולים בפניהם ניצבת מדינת ישראל”.

לגבי ההרכב של הוועדה שתחקור את המחדל, אמר נתניהו כי הוא מסכים עם אלו שאומרים שצריך שהוא יהיה בהסכמה רחבה ככל האפשר. “מוכרחים לחקור את מה שקרה – אבל עד הסוף! עד הסוף. לא באופן חלקי, ולא באופן מוטה. אני עומד על כך ולא אסתפק בפחות מזה”.

עם תום הישיבה, נתניהו ושרי הממשלה החליטו לשוב ולדון על הקמת ועדת חקירה בעוד שלושה חודשים. כעת ישוב הדיון  לבג”ץ.

שר החינוך יואב קיש תקף בדיון את היועמ”שית: “את יועצת פוליטית ואופוזיציה לכל דבר ועניין, את חד צדדית לחלוטין, את מועלת בתפקידך! אין לי אמון בך!” הוא נטש את הדיון בזעם.

שר המשפטים יריב לוין טען בדיון שבג”ץ לא יכול להיות מעורב בוועדת חקירה, משום שצריך לחקור גם את התנהלות בית המשפט העליון במסגרת הוועדה. “אי אפשר להתעלם מהמעורבות המשפטית לאורך השנים וגם בסוגיית הטבח האחריות שלו חייבת להיבחן”.

לפי דיווח של מיכאל שמש, במהלך הישיבה פרץ קרב צעקות בין שר החוץ גדעון סער לבין גלי בהרב מיארה, לאחר שהאחרונה קטעה אותו.

סער: “נהיה לך מנהג להפריע לכל שר שמדבר. את מאמצת את המנהג של קריאות ביניים בכנסת, שם אני מוכן לקבל את זה, כאן בישיבת ממשלה זה לא מקובל עליי,  פה לא היה דבר כזה מעולם, תני לי לסיים את דבריי”.

בהרב מיארה: “לא ראיתי שהיה אכפת לך ששרים אחרים הפריעו לי”.

סער: “אני לא שרים אחרים. לי את תתני לדבר”.

סער, בצרחות: “את אומרת שאת רוצה לחקור. אני לא מבין את מי את אומרת לחקור”.

בהרב מיארה: “אגיד לך בסוף דבריי את מי אני רוצה לחקור”.

השר חיים כ”ץ טען כי מדובר במשחק מכור ורמז על המינוי של השופט יצחק עמית לנשיא העליון שעורר מחלוקת בגלל ‘העננה’ שמעל ראשו: “את יודעת טוב מאד מה תהיה תוצאה של ועדת חקירה אם יקים אותה השופט עמית”.

גם שר הביטחון ישראל כ”ץ תקף את היועמ”שית בפני חברי הממשלה: “את לא מאפשרת ליועמ”שית משרד הביטחון לדבר איתי”. כ”ץ גם טען שעמדת הייעוץ המשפטי על ועדת חקירה ממלכתית “היא לא עניינית”.

שר התקשורת שלמה קרעי איים בישיבת הממשלה: “גם אם שופטי בג”ץ יחליטו בכוח הזרוע להקים ועדת חקירה מטעמם, כמו שהחליטו ללא סמכות להניח את הכתר על ראשו של השופט עמית, אסור לנו לשתף פעולה. יש ממשלה נבחרת בישראל והיא לא תניח את גורל החקירה בידיים של מי שצריך להיחקר בעצמו”.

מנגד, שר החוץ גדעון סער, הביע תמיכה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית, והציע לבחון תיקון חקיקה שלפיו תוכל הממשלה להסמיך כל אחד מהנשיאים והמשנים לנשיא של בית המשפט העליון בעבר לקבוע את הרכב הוועדה.

סער המליץ שהממשלה תקים צוות שרים שישקול וימליץ לגבי מנדט החקירה וטווח הזמנים של האירועים שייחקרו. לדבריו, אם מלחמת ‘חרבות ברזל’ תיכלל במנדט החקירה, ההיגיון מחייב כי הוועדה תוקם עם תום המלחמה. אולם, אם החקירה תכלול רק את אירועי 7 באוקטובר ואת מה שהוביל אליהם, ניתן להקימה כבר כעת.

לפי הדיווח, מקורבי נתניהו שוחחו עם שרים על  ההתנגדות הצפויה לוועדת חקירה ממלכתית בישיבת הממשלה הערב – והמסר היה: “לא נאפשר כיפה אדומה לראש הממשלה”.

המקורבים אמרו כי ועדת חקירה ממלכתית תנסה להפיל את כל המחדל על ראש הממשלה נתניהו. במקום זאת, הכוונה היא להקים ועדה פוליטית בהמשך.

הממשלה התכנסה הערב באופן חריג לקיום דיון על ועדת החקירה בעקבות החלטת בג”ץ. הפסיקה ניתנה בחודש דצמבר, כשפרק הזמן שניתן לקיום הדיון היה חודשיים מיום ההחלטה. “הממשלה צריכה להודיע תוך 60 יום על דיון בהקמת ועדת חקירה”, נקבע.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות