במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג והשרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, ח”כ מאי גולן, הוענק השבוע ‘אות השרה למניעת אלימות כלפי נשים לשנת 2024’ לשלושה ארגונים הפועלים למיגור האלימות.
על רקע המלחמה הקשה, בחרה הוועדה המייעצת להעניק אות הוקרה ליחידות, לתאגידים או לקבוצות בעלי מחויבות בלתי מתפשרת ותרומה ייחודית בתחום המאבק באלימות כלפי נשים במהלך מלחמת ‘חרבות ברזל’.
במעמד נשיא המדינה, יצחק הרצוג, העניקה השרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, ח”כ מאי גולן, את האות למיזם ‘איתך לאורך כל הדרך’ של עמותת ‘אישה לאישה’, ל’פורום מיכל סלה’, ול’ויצו מניעת אלימות כלפי נשים אשדוד’, שנבחרו על ידי חברי הוועדה המייעצת, בראשות מנכ”לית הרשות לקידום מעמד האישה מירב שטרן; הדס שון לוי סמנכ”לית אגף פנים, תכנון ופיתוח במשרד ראש הממשלה; עמי כהן – סגן בכיר למזכיר הממשלה; ח”כ לשעבר ד”ר עליזה לביא – מייסדת ‘120 מנהיגות מחברות’; אביבה חזן – סגנית יו”ר נעמת מרחב פתח תקווה; ואושרה פרידמן – סגנית מנהלת הרשות לקידום מעמד האישה.
מקבלי “אות השרה למניעת אלימות כלפי נשים לשנת 2024” הם:
פורום מיכל סלה – הזכייה ניתנה על הרחבה משמעותית של מערך ההגנה לנשים מאוימות במהלך המלחמה, שכלל חבילת הגנה מקיפה הכוללת מצלמות, לחצני מצוקה וסיור אבטחה 24/7, שירות חינמי שהגן על כ-2,000 נפשות (445 נשים ו-1,504 ילדים), פיתוח פתרונות חדשניים כמו לחצן מצוקה קולי עם זיהוי GPS, מיזם “כלבי מיכל סלה” למתן כלבי הגנה ולהגברת המודעות הציבורית לאלימות בזוגיות בתקופת המלחמה.
מיזם ‘איתך לאורך כל הדרך’ של עמותת ‘אישה לאישה’ – הזכייה ניתנה על יצירת מודל ייחודי המחבר בין נשים יוצאות מקלטים למנטוריות מתנדבות, הרחבת מעטפת התמיכה בתקופת המלחמה, מתן מענה מקצועי ואישי לנשים שחוו טראומה כפולה – גם מהאלימות וגם ממצב החירום והפעלת קבוצות תמיכה שבועיות לנשים יוצאות מקלטים.
ויצו מניעת אלימות כלפי נשים אשדוד – הזכייה ניתנה על הקמת 9 מרכזי קהילה לנשים יוצאות מעגל האלימות, המשרתים כ-600 נשים וילדיהן, פיתוח מענה הכולל מפגשים שבועיים לנשים ולילדים, ליווי סוציאלי מקצועי, סיוע כלכלי וחלוקת סלי מזון ותוכנית שיקום תעסוקתי ייחודית – הכל במהלך בתקופת המלחמה.
נשיא המדינה: “היום מוענקים כאן אותות הערכה לנשים וארגונים שהעשייה שלהם בנושא מעוררת בכולנו המון השראה, ואני אומר את זה מתוך היכרות מעמיקה – עם הארגונים ועם המובילות שלהם ובמעמד של הרבה נשים שעוסקות בתחום הזה. הארגונים הללו הוכיחו עשייה מלאת השראה; עשייה שמדגישה את האמת הפשוטה – שהאחריות למאבק החשוב הזה היא על כולנו, נשים וגברים כאחד.
“המילה ‘בית’, באוזני רובנו, היא מילה נרדפת לשלווה ולביטחון. הבית הוא המקום בו ניתן להשיל הגנות, להרגיש עטופים, אהובים, בטוחים. אך למרבה הכאב המציאות מלמדת אותנו שעבור נשים רבות, הבית אינו מרחב בטוח ואיננו חוף מבטחים, ראינו זאת גם במלחמה.
הנתונים המחרידים על עליה מתמדת בגילויי האלימות כלפי נשים, הם נתונים המלמדים על משבר אמיתי, מסוכן ורחב היקף המתרחש סביבנו ממש עכשיו ותובע את תיקונו. אני מודה לכל מי שעמלו על המעמד והאירוע החשוב הזה. תודה לכולכן ולכולכם, עלו והצליחו״.
השרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, ח”כ מאי גולן: “אני עומדת כאן הבוקר מתוך תחושת שליחות ואחריות עמוקה, מתוך מחויבות אישית וציבורית – ובעיקר תחושת אחריות גדולה, אחריות להבטיח כי נשים במדינת ישראל תוכלנה לחיות בביטחון. אלימות כלפי נשים – חוצה מגזרים, עדות וגילאים ויכולה לקרות לכל אישה באשר היא. המאבק באלימות לא יכול להתנהל בנפרד – אלא רק באמצעות עבודה משולבת שבה נוכל לייצר מעטפת כוללת של מניעה, טיפול ואכיפה. תפקידנו הוא לא רק לשמש קול עבור הנשים הנפגעות, אלא גם לפעול במרץ ליצירת תשתיות שיאפשרו מניעה וטיפול אפקטיביים”.
השרה הציגה את סיפורה הטרגי של מאיה גלוגובסקי ז”ל, סטודנטית לרפואה שנרצחה על ידי בן זוגה לאחר שלושה חודשי היכרות, כדוגמה מצערת לחומרת התופעה ולצורך במניעה. היא הדגישה את המחויבות האישית והציבורית למאבק באלימות כלפי נשים, וציינה את הפעילות הנעשית ברשות לקידום מעמד האישה: מחוון אלימות מגדרית: כלי חדשני לניטור נתונים על אלימות כלפי נשים בזמן אמת, במטרה לשפר את המענה והטיפול, תוכניות מניעה: שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה, במטרה לפתח וליישם תוכניות מניעה יעילות למאבק באלימות כלפי נשים, חיזוק שירותי הרווחה: הרחבת תוכניות השיקום לנשים נפגעות אלימות וחיזוק שירותי הרווחה, על מנת להעניק לנשים את התמיכה והסיוע הנדרשים.
מנכ”לית הרשות לקידום מעמד האישה, מירב שטרן, אמרה בדברי הברכה למקבלות האות: “נשים רבות חוות בריונות מקוונת באופן שמוביל לפגיעה חמורה בביטחון ובדימוי העצמי, לעיתים עד כדי הימנעות מהשתתפות בשיח ברשתות מחשש לפגיעה נוספת. אלימות כלפי נשים אינה רק פגיעה בנשים עצמן; היא פגיעה בחברה כולה, בערכים ובזכות הבסיסית לחיות בביטחון ובכבוד. המחוון מציג לראשונה בישראל תמונת מצב על היקפי האלימות כלפי נשים בישראל, תמונת מצב המתבססת על מידע שנאסף מארבעה משרדי ממשלה, ופעם ראשונה בעולם, גם משני ארגוני חברה אזרחית. המאבק באלימות כלפי נשים הוא מאבק של כולנו. רק יחד, נוכל להבטיח שכל ילדה, אישה, וכל אדם באשר הוא, יוכלו לחיות בחברה בטוחה, שוויונית וצודקת”.