מינוי רבני ערים: הקלטה של השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי, שפורסמה היום (שלישי) על ידי יובל שגב בגל”צ, חושפת את המתרחש מאחורי הקלעים של התקנות חדשות לשינוי מנגנון בחירת רבני ערים – ועל השליטה הבלעדית של יו”ר ש”ס אריה דרעי במינויים.
התקנות החדשות משנות דרמטית את אופן בחירתם של רבני הערים ואורך הכהונה שלהם.
מלכיאלי בהקלטה: “נושא של מינוי רבני ערים נתון לידיו של יושב ראש התנועה בלבד (דרעי). לא אני, לא הצוות אצלנו, ולא אף אחד מהרשויות המקומיות. ולמה אני מדגיש את זה? כי באים אלינו רבנים, ואומרים – ‘ישבתי עם הנציג המקומי’. והוא מקצוען, הוא מכיר את העיר, והוא חושב שזה הרב הכי נכון שיש. להבנתו.
“עכשיו מה קורה? מגיעים למצב של אי נעימות. מתחילים להחתים רבנים בשטח, ובסוף יש למינוי רבנים הרבה מאוד שיקולים שאני לא יודע אותם, וגם הנציגים בשטח לא יודעים אותם.
“ישבנו אצל ראשי ערים להתחיל לקדם דברים, והוא (-ראש הרשות) אומר: ‘רגע, הנציג המקומי שלך אמר לי את ההוא’. ואז אתה חלילה לא תחלוק על נציג מקומי, בסוף אתה חייב לחזק אותו. אז אתה אומר: ‘כן, הייתה איזו אי הבנה’.
“יו”ר התנועה דרעי רואה את כל השיקולים, מתייעץ עם מועצת החכמים באופן קבוע, ושם הנושא הזה נמצא. וחשוב שתדעו מה התקנות החדשות מדברות”.
מינוי רבני ערים, זוכרים?
הקלטה מעניינת של שר הדתות מלכיאלי שהבאנו הבוקר אצל @RinoZror חושפת קצת מהמנגנון מאחורי הקלעים. על התקנות החדשות, ועל השליטה הבלעדית של דרעי במינויים:“נושא של מינוי רבני ערים נתון לידיו של יושב ראש התנועה בלבד. לא אני, לא הצוות אצלנו, ולא אף אחד מהרשויות… pic.twitter.com/cSGrZ8HfEm
— יובל שגב | Yuval Segev (@Segev_Yuval) February 4, 2025
בימים אלו מתנהלת עתירה בבג”ץ נגד התקנות החדשות למינוי רבני ערים, בין השאר בטענה שהמנגנון שיצר השר מיכאל מלכיאלי, מעניק שליטה מלאה לש”ס על המינויים.
בשבוע שעבר הוציאו שופטי בג”ץ עדי מינץ, אלכס שטיין וחאלד כבוב, ‘צו על תנאי’ נגד השר מיכאל מלכיאלי, לאחר שהוגשה עתירה נגד התקנות החדשות למינוי רבני ערים, בין השאר בטענה שהמנגנון שיצר השר מלכיאלי, המעניק שליטה מלאה לש”ס על המינויים.
ההחלטה של השופטים מגיעה אחרי עתירה של ארגוני ‘עתים’ ו’רבני צוהר’ נגד אותן תקנות בטענה שהן “הופכות את הליך המינוי לפוליטי לחלוטין ולוקחות את כל הכוח מידי השלטון המקומי”.
השופטים הורו למדינה להשיב עד ה-20 בפברואר לטענות, כאשר המשמעות של “צו על תנאי” היא שהשופטים מאותתים שהם נוטים לקבל את העתירה, והנטל של הוכחה מתהפך: כעת המדינה צריכה לשכנע את בית המשפט מדוע לא יקבלו את העתירה נגד השר מלכיאלי.
לדברי שני הארגונים, התקנות החדשות הופכות את הליך מינוי רבני ערים להליך פוליטי בו למפלגות החרדיות ולש”ס יש רוב מוחץ בגוף שיבחר אותם, ומנטרל לחלוטין את כוחן של הרשויות המקומיות בהן ינתנו אותם שירותי הדת.