מבוכה: החוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית עלה בטעות – ונפל

הצעת חוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית עלתה בטעות להצבעה על ידי האופוזיציה - ונפלה ברוב של 53 מול 45 • המשמעות: האופוזיציה תוכל להגיש שוב הצעת חוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית - רק בעוד חצי שנה • השרה גמליאל: "ועדת החקירה צריכה להיות מוסכמת על רוב העם"
אריה ריבקינד
כ"ב טבת התשפ"ה / 22.01.2025 15:33

הצעת חוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון 7 באוקטובר של ח”כ אורית פרקש-הכהן מהמחנה הממלכתי, עלתה היום (רביעי) להצבעה בטעות על ידי האופוזיציה – ונפלה במליאת הכנסת.

ההצעה נפלה ברוב של 53 מתנגדים מול 45 תומכים. חברי עוצמה יהודית הצביעו עם הקואליציה נגד.

מדובר בתקלה של האופוזיציה, שבהמשך ניסתה למשוך את ההצעה ברגע האחרון, אחרי שהבינה שאין שום סיכוי שההצעה תעבור היום, אך ביקשו זאת מאוחר מדי והקואליציה החליטה להעלות את ההצעה להצבעה.

המשמעות: הפעם הבאה שבה תוכל להגיש האופוזיציה את הצעת החוק – רק בעוד חצי שנה.

“אני עומדת פה ומתביישת בשם 10 מיליון ישראלים”, אמרה ח”כ פרקש-הכהן בפתח דבריה, “ראש הממשלה והממשלה מסרבים לקבל החלטת ממשלה פשוטה שהייתה צריכה להתקבל מזמן. זה פשוט מדהים שעד לרגע הזה, ביום ה-474 למלחמה, מעל לשנה ושלושה חודשים, לא ראתה הממשלה לנכון מקום להקים ועדת חקירה בלתי-תלויה שתחקור את האסון הכי גדול שנפל על עם ישראל במדינתו”.

היא פנתה לחברי הקואליציה: “איך ייתכן שאירוע כזה שהפך את חיינו לא ייבדק ושהלקחים לא יופקו? צריך שכל מי שנושא באחריות יישא בה. זה כל מה שאדם עם בסיס מוסרי דורש. כל התירוצים שלכם נגמרו. יש הפסקת אש, יש עסקת חטופים, הרמטכ”ל לקח אחריות, אלוף פיקוד הדרום לקח אחריות, בכירים נוספים בדרך לקחת אחריות, אז איך ייתכן שאתם, שכל היום מרוממים את המשילות בפיכם, מסתתרים בפני אחריות?”.

נציגת הממשלה השרה גילה גמליאל הגיבה להצעת החוק וקראה להתנגד לה.

לדבריה, “כפי שהיה מאז קום המדינה – הדיון בשאלה איזו ועדת תחקור, איזו תועדה של חקירה תקום היא נקבעת בסוף המלחמה ולא תוך כדי לחימה, זה היה מאז ומעולם וזה גם מה שיקרה עכשיו”.

גמליאל הוסיפה:  “ועדת החקירה צריכה להיות מוסכמת על רוב העם הזה, אני אומרת בצורה ברורה – לא יהיה לוועדה הממשלתית שהממשלה מתכננת להקים רוב קואליציוני או רוב אופוזיציוני. זו תהיה ועדת חקירה שיהיו לה סמכויות מרביות לבדוק את הדברים, בצורה שייקחו בה חלק משפחות חטופים, משפחות של הקורבנות, ועליהן בוודאות כל אחד בבית הזה יכול לסמוך.

“לא יהיה בוועדה הזאת שום שיקול זר. הבדיקות ייבדקו בצורה מצוינת. אני מדברת עם משפחות החטופים, אתם לא עושים עליי הצגות. אני מדברת איתן באופן אישי, אני מדברת עם המשפחות השכולות, ואני יודעת שהן רוצות שהוועדה שתקום תהיה ללא משוא פנים. הוועדה תראה את האמת לאמיתה, ותציג אותה לעם ישראל כי זו המציאות. לא כל דבר זה פוליטיקה, יש דברים שהם מעבר לפוליטיקה. תקום ועדה שתייצג את עם ישראל, ואת המסקנות שלה יצטרכו לכבד כולם”.

השרה גמליאל ציינה עוד: “אתם דורשים שנשיא בית משפט עליון שאפילו לא נבחר עדיין ושלא מצליח להגיע להסכמות מינימליות עם שר המשפטים על מנת לייצג את המתווה המתבקש לבחירת שופטים, עם כל התלונות שהיו עליו – ימנה ועדת חקירה ממלכתית. מספיק לחשוב שהציבור הרחב שנפגע יקבל את המסקנות של אותה ועדה, אז קצת תכבדו את עצמכם ואת הנפגעים”.

חברי מועצת אוקטובר, המונים יותר מאלף משפחות שאיבדו את יקיריהן ב-7 באוקטובר, בתגובה: “בושה וחרפה – חברי הכנסת שהצביעו נגד, ביזו את זכר הקורבנות ויביאו עלינו 7 באוקטובר נוסף. נוביל את המאבק הגדול מקום המדינה עד שתקום ועדת חקירה ממלכתית”.

עם זאת, בקרב משפחות שכולות נשמעה ביקורת חריפה נגד חברת הכנסת אורית פרקש-הכהן שהעלתה את החוק להצבעה.

היועץ האסטרטגי חיים רובינשטיין, שמלווה את המשפחות, הוסיף עוד פרטים על האירוע – וכתב: “התנהלות האופוזיציה היום, סביב העלאת החוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית, היא לא פחות מביזיונית”.

הוא חשף פרטים מאחורי הקלעים: “משפחות ‘מועצת אוקטובר’ התחננו בפני ח”כ פרקש שלא להעלות את החוק להצבעה, וביקשו ממנה להמתין ולהעלות את החוק בתיאום איתן כדי שתהיה להן הזדמנות להפעיל לחץ כבד על חברי הכנסת. אוזלת ידה של האופוזיציה הביאה לתוצאה העגומה הידועה מראש. זו התוצאה של התעלמות מבקשת המשפחות השכולות”.

הוא ציין והדגיש כי המשמעות של הפלת החוק: “בחצי השנה הקרובה לא יהיה ניתן להעלות את החוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית. ביזיון”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות