“זה טירוף”: מחבלים שמשוחררים מקבלים קיצבאות ביטוח לאומי

אריה ריבקינד
|
כ"א טבת התשפ"ה / 21.01.2025 16:21
ועדת העבודה והרווחה החלה לדון בחוק שישלול קצבאות ממחבל שהורשע ברצח או ניסיון רצח • במהלך הדיון נחשף: יש מחבלים רוצחים שמשוחררים כעת בעסקה, ומקבלים קצבה • ח”כ אופיר כץ: איזו מדינה בעולם מתנהלת ככה מול מי שמבקש לרצוח את אזרחיה? • אייכלר: “אין. נשנה את החוק”

ועדת העבודה והרווחה, בראשות ח”כ ישראל אייכלר, החלה לדון היום (שלישי) בהצעת חוק של ח”כ אופיר כץ, לפיה ישללו באופן אוטומטי לצמיתות כלל הזכויות הסוציאליות, ממי שהורשע ברצח או ניסיון לרצח על רקע לאומני.

במהלך הדיון נחשף כי ישנם מחבלים רוצחים שישוחררו כעת במסגרת העסקה עם חמאס – שמקבלים קצבאות מהביטוח הלאומי.

ההצעה מתייחסת הן לתקופת המאסר והן לאחריה ולמשך כל ימי חייו, וכוללת גם גמלאות המוענקות למשפחתו של האדם שהורשע בגינו או בגין ילדיו, פרט לגמלה בגין ילד נכה.

בראשית הדיון אמר ח”כ אופיר כץ: “מדינת ישראל משלמת לאלו שבאים לפגוע ולרצוח את אזרחיה מכספי המיסים של אותם אזרחים. מחבל שרצח יהודי יכול לקבל היום: קצבת נכות, גמלת סיעוד, קצבת שאירים, דמי שאירים, מענק לימודים לילד, דמי לידה, מענק לידה, קצבת ילדים, גמלה לשמירת הריון, חיסכון לכל ילד, הבטחת הכנסה ועוד ועוד.

“זה טירוף מערכות. איזו מדינה בעולם מתנהלת ככה מול מי שמבקש לרצוח את אזרחיה? אני מאוד נחוש לחוקק את החוק הזה ותוספות נוספות, כשהמטרה העיקרית היא שהם לא יקבלו שקל – בזמן המאסר, אחרי המאסר, בין אם הוא מת בפיגוע או לא. אני אעביר את החוק הזה גם אם יהיו התנגדויות, כי זה צדק וזה הדבר הנכון לעשות”.

יו”ר הוועדה ח”כ ישראל אייכלר הביע תמיכה בהצעת החוק: “אני לא חושב שיש עוד מדינה בעולם שהייתה מקבלת מצב כזה, שבו שופטי עליון מגיעים לבדוק דווקא את התנאים של מי שניסו לרצוח את אזרחיה ולא של אסירים אחרים, ושהמדינה עוד ממשיכה לשלם להם גמלאות לאחר מכן”.

בדיון נמסר, כי על פי החוק הקיים, ממי שיושב במאסר מעל 3 חודשים בגין כל עבירה, נשללות כבר היום כל הגמלאות למשך תקופת המאסר, למעט קצבת ילדים וגמלת ילד נכה. באשר לתקופה שלאחר המאסר – החוק הקיים שולל 50% מחלק מהגמלאות המשולמות למי שהורשע בעבירות טרור החל משנת 2007 ונגזרו עליו מעל 10 שנות מאסר.

לאור הדברים הבהיר ח”כ כץ, כי מטרת ההצעה הנוכחית היא להרחיב את השלילה לכלל הגמלאות, למעט גמלת ילד נכה, ולשלול 100% מהן, ולא 50%.