מתווה לוין-סער: שינוי בחירת שופטים, פסילת חוקים תוגבל
כמעט שנתיים אחרי הכישלון: שר המשפטים יריב לוין מחדש את המהלך לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, הפעם לא בקואליציית ה-64 אלא בהסכמה עם כל מרכיבי קואליציית ה-68 – ובראשם שר החוץ גדעון סער.
זאת, במקביל, לכך שהשר לוין יקבל את פסיקת בג”ץ, ומינוי יצחק עמית לנשיא העליון הקבוע.
הנוסח החדש שעליו הוסכם בין לוין וסער שונה מהמקורי, שמונח עדיין על שולחן הכנסת, וכבר אינו כולל רוב לקואליציה בוועדה. במקום זאת, מדובר בהוצאת נציגי לשכת עורכי הדין והחלפתם בשני עורכי דין שייבחרו על ידי חברי הכנסת, אחד לקואליציה ואחד לאופוזיציה.
על פי המתווה החדש, לא יהיה בוועדה נציג של לשכת עורכי הדין ובמקומו יכהנו בוועדה שני עורכי דין. הוועדה החדשה תכלול שני שרים, שני ח״כים, שני עורכי דין ושלושה שופטים.
באופן כזה לקואליציה יהיו 4 נציגים בוועדה ולאופוזיציה 2. הרוב הדרוש לבחירת שופטים יעמוד על 5, בתנאי שלפחות אחד מהם חבר קואליציה ואחד חבר אופוזיציה. באופן כזה מחד יאבד הווטו של השופטים על מינוי ממשיכיהם. מאידך, לא ימונה לעליון שופט שלא בהסכמת האופוזיציה.
הפרשן הפוליטי עמית סגל, שפרסם לראשונה את המתווה החדש, מסביר שהשינוי מתכתב עם החשש המקורי של השר לוין – והוא העובדה שכאשר הימין בשלטון יש וטו הדדי אך כאשר הוא באופוזיציה יש לאקטיביסטים רוב מוחלט. כעת מקבלים שני המחנות ‘תעודת ביטוח’ מפני מינוי סיטוני של שופטים מהצד השני.
המפסידה העיקרית היא לשכת עורכי הדין, ואחריה – שופטי העליון שפעלו לרוב כבלוק.
סגל כותב, כי כל מרכיבי הקואליציה הסכימו לתמוך בשיחות חשאיות שנערכו בימים האחרונים, לרבות החרדים – הם הסכימו לתמוך למרות שחוק הגיוס טרם עבר.
בהודעה משותפת לשרים לוין וסער נמסר: “ברקע חוסר ההסכמה בשנתיים האחרונות על בחירת שופטים חדשים לבית המשפט העליון, נוכח האחריות המוטלת על כתפי כולנו למנוע משבר חוקתי ולפתור את המחלוקת בסוגיית החקיקה המשפטית ודרך בחירת השופטים, ובעקבות שיחות שקיימו עם השר לשעבר יזהר שי ותא”ל במילואים דדי שמחי – סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו”ר הימין הממלכתי ושר החוץ גדעון סער הגיעו להסכמה על פשרה שתהווה תיקון היסטורי לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועל עקרונות לחקיקת חוק יסוד: החקיקה . המתווה מובא לאחר שיח של כשנה וחצי בין השניים”.
מתווה ההסכמה:
הוועדה לבחירת שופטים:
• שינוי אבולוציוני: החלפת נציגי לשכת עורכי הדין לצד שמירה על רוב של אנשי המקצוע בוועדה והתבססות על המבנה הקיים: ההרכב יכלול: 2 שרים, 2 ח״כים, 2 עורכי דין ו-3 שופטים.
• מקצועיים – ללא ניגודי עניינים: במקום נציגי לשכת עורכי הדין יכהנו בועדה שני עורכי דין, אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה. עורכי הדין יהיו בעלי נסיון של לפחות עשר שנים בליטיגציה בבתי המשפט. בתקופת כהונתם כחברי הוועדה הם לא יוכלו להופיע בבתי המשפט. יישמר הרוב המקצועי בוועדה.
• מינויים יבוצעו רק בהסכמה חוצת מחנות: יידרש רוב של חמישה מקרב חברי הוועדה לבחירה בכלל הערכאות. בערכאות הנמוכות הרוב יהיה חייב לכלול לפחות חבר קואליציה אחד, חבר אופוזיציה אחד ושופט אחד.
• נציגי בית המשפט העליון בוועדה לא יוכלו להטיל וטו על בחירת שופטים לבית משפט זה כאשר יתגבש בוועדה רוב לכך: מינוי שופט לבית המשפט העליון ידרוש תמיכת לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד. המשמעות היא שלא תהיה בחירת שופטים ברוב קואליציוני ובד בבד לא תהיה בחירת שופטים ברוב שאינו כולל אף נציג מטעם הקואליציה. בהתחשב בתפקידי בג״צ, לרבות ביקורת שיפוטית על חקיקה, נכון שבסיס ההסכמה לערכאה זו יורכב מנציגי קואליציה ואופוזיציה.
• מנגנון להתגברות על שיתוק בבחירת שופטים: על מנת למנוע שיתוק בהיעדר הסכמות על מינויים לעליון, במקרה בו ישנם שני תקנים פנויים וחלפה שנה ללא מינוי, יופעל ההסדר הבא: נציגי הקואליציה/האופוזיציה יציגו כל אחד 3 מועמדים – מהם יבחר הצד השני (יחד עם נציגי השופטים) אחד.
• יעוגן בחוק כי נציגי הכנסת בוועדה יהיו אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה. זאת, בניגוד למצב הקיים בו החברות חוצת המחנות אינה מוסדרת ואינה מובטחת.
• התיקון יהיה פרוספקטיבי וייכנס לתוקפו החל מהכנסת הבאה.
עקרונות לחוק יסוד: החקיקה:
• יקודם חוק יסוד החקיקה שיקבע בין היתר את ההסדרים הנוגעים לחוקי יסוד.
• חוקי יסוד יעסקו בנושאים מוגדרים בלבד: זהות המדינה כמדינת הלאום של העם היהודי ואופיה הדמוקרטי, זכויות האדם וסדרי המשטר.
• הליכי החקיקה של חוק יסוד, תיקונו או ביטולו יהיו שונים מחקיקת חוק רגיל ויבטיחו שלא ניתן יהיה לחוקק חוק יסוד במחטף או בשל דרישות קואליציוניות.
• לא תהיה ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד, למעט חוקי יסוד הפוגעים בשוויון בבחירות שיוכלו להיפסל ברוב של שלושה רבעים משופטי בית המשפט.
• ביקורת שיפוטית על חקיקה ראשית תיעשה רק על ידי ביהמ״ש העליון, והרוב הדרוש לפסילה יהיה לפחות מחצית מכלל שופטי בית המשפט העליון. הרכב לעניין זה יהיה מתשעה ומעלה.
• זכויות האזרח הפלילי: כן סיכמו השניים כי יחוקק חוק יסוד שיהפוך לזכויות חוקתיות את זכויות האזרח בהליך הפלילי (חקירה ומשפט).
הפרשן עמית סגל כתב: “הקנאים משני הצדדים סיכלו אשתקד כל פשרה. האם כעת האופוזיציה תיכנע שוב לשקמה ברסלר ואחים לנשק? או שתושג תמיכה משני הצדדים?”
ח”כ מתן כהנא היה הראשון מהאופוזיציה להגיב: “בעניין הועדה לבחירת השופטים. אם זו ההצעה, היא אכן נראית הצעה טובה שאפשר לגבש סביבה הסכמה רחבה. כל זה בתנאי ששר המשפטים יקיים את פסק הדין של בג”צ וימנה נשיא קבוע לפני יום חמישי הבא”.
הרשות השופטת הגיבה: “יובהר כי הרשות השופטת שמעה על ההצעה של שר המשפטים ושר החוץ לראשונה מהתקשורת, במקביל לדיון המתקיים בשעה זו בוועדה לבחירת שופטים.
“מטעמים מובנים אין באפשרות הרשות השופטת למסור התייחסות בנושא”.
תגובות
אין תגובות