אחרי התלונה שלך המבקר: שר הביטחון ישראל כ”ץ הנחה היום (רביעי) את הרמטכ”ל הרצי הלוי, לשתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה, הבודק את אירועי ה-7 באוקטובר.
שר הביטחון מורה לרמטכ”ל לאפשר למבקר המדינה גישה לכל חומר שיידרש, ולשתף פעולה באופן מלא עם הליך הביקורת.
“לא ייתכן מצב בו יצטייר שצה”ל חושש מביקורת ומשקיפות ציבורית נדרשת נוכח חומרת האירועים שאירעו ב-7 באוקטובר בעת פיקודו של הרמטכ”ל על צה”ל”, אמר כ”ץ.
בנוסף, שר הביטחון הזכיר לרמטכ”ל את הנחייתו לסיים את התחקירים שמבצע צה”ל עד לסוף החודש הנוכחי ולהציג לו בקצב מהיר יותר את התחקירים שכבר מוכנים, כדי שיוכל לבחון אותם ולעמוד על השפעתם על סבבי המינויים המתוכננים בצה”ל.
בהמשך להודעתו כי לא יאשר מינויי אלופים בצה”ל עד לסיום התחקירים, הוסיף שר הביטחון: “בשל העיכוב בהצגת התחקירים והעובדה שתחקירים מהותיים, בין היתר אירועי ה-6 וה-7 באוקטובר, טרם הוצגו – ישנו קושי גדול לאשר גם מינויים בדרגים נמוכים יותר, להם השפעה כוללת על פעילות צה”ל”.
בלשכת שר הבטחון אומרים כי בשל כך החליט השר לאשר בשלב זה רק מינויים עד דרגת אל”מ שיוצגו בפניו וייבחנו על ידו, וכי בכוונתו לזמן את הרמטכ”ל לפגישה כדי לדון בנושא.
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שיגר ביום שני מכתב להרצי הלוי ובו התייחס להתנהלות לשכת הרמטכ”ל בהליך הביקורת על 12 הנושאים שסוכמו בין השניים שייבדקו בשלב זה – וטען כי “צה”ל מהלך אימים על עדים בתחקיר על ה-7 באוקטובר”.
במכתב לרמטכ”ל פירט המבקר את ההתנהלות הפוגעת והמשבשת את הליכי הביקורת, בניגוד לנוהג של ביקורות המדינה בכל הגופים המבוקרים ובכללם צה”ל במשך עשרות שנים.
המבקר אמר: “פניתי לרמטכ”ל ואמרתי לו שאני מצפה שכל מי שמגיע לביקורת המדינה, יאפשרו לו לתת את המענים בלי להליך עליו אימים, במיוחד בצבא זה דבר שהוא מאוד חשוב. גם לדוגמא הסוגיה של התחקירים הצבאים – עדיין לא קיבלנו אותם לרבות אלו שהוגשו לשר הביטחון, ויש חומרים שנאספו ואנחנו מצפים לשיתוף פעולה שהוא הרבה יותר משמעותי גם מהצבא, מתוך תובנה שזה חשוב מאוד למדינת ישראל”.