חוק הגיוס, תפוח אדמה לוהט כבר כמה עשורים, מטלטל את הקואליציה – ונתניהו ואנשיו פועלים בכמה מסלולים שהמשותף לכולם הוא שימור הקואליציה.
לפי טורו של אמיר אטינגר ב’ישראל היום’ – שפורסם בכותרת הראשית של העיתון – הכדור החדש שנזרק השבוע לחלל האוויר בלשכת נתניהו הוא בידוד של האדמו”ר מגור, והעברת החוק יחד עם שאר הסיעות החרדיות – דגל התורה וש”ס.
בסביבת נתניהו סבורים כי השבוע, בקרב על חוק ‘הרווחים הכלואים’, הוכח שכוחו של הרבי מגור מתבטא בח”כ אחד, אולי שניים. השר גולדקנופף ויועצו מוטי בבצ’יק הודיעו כי אגודת ישראל תתנגד לחוק בגלל שחוק גיוס לא קודם, אך לבסוף נשארו עם אצבע אחת – לאחר שנתניהו הצליח לגרום לישראל אייכלר ומשה רוט מאגודת ישראל להימנע.
לפי ‘ישראל היום’, בליכוד מפרשים זאת כאיתות להמשך, אך הצלחתו של תרחיש הצבעה על חוק גיוס נתונה בספק. אמנם גפני ודרעי משדרים קו יותר מפויס באשר לאפשרות לתמוך בחוק עם יעדים וסנקציות, אולם מנגד קשה להאמין שהרבנים הליטאים והספרדים יסכימו להיות ‘הגוי של שבת’, כאשר האדמו”ר מגור מקצין עמדות, ואותם יציגו כמי ש”פגעו בעולם התורה”.
•
הקרב הגדול, לפי ‘ישראל היום’, צפוי להתחולל דווקא בקרב הרבנים הספרדיים. מועצת חכמי התורה של ש”ס הקצינה עמדות, בשל החשש כי הציבור הספרדי יהיה הראשון להיפגע מהחוק החדש, וכי רוב מי שלמעשה יתגייסו במסגרת חוק גיוס עם יעדים וסנקציות כלכליות – יהיו בחורים ספרדים.
במקרה שדרעי יסכים לנקוט קו עצמאי מהאדמו”ר מגור, יש כבר מי שמכין את הקמפיין כדי לחשק אותו מול הרבנים של ש”ס, כך שהוא לא באמת יוכל לתמוך בחוק שלא מוסכם על כל המפלגות החרדיות.
לנוכח הקשיים הרבים מתחדדת בקואליציה ההבנה: קיים סיכוי נמוך להעביר חוק שיזכה להסכמת הח”כים בליכוד ובציונות הדתית, שגם החרדים יצביעו בעדו באופן אקטיבי במליאת הכנסת.
לכן, תוכנית המגירה שעליה עמל נתניהו במקביל היא למעשה לדחות את הסוגיה הנפיצה כמה שיותר, ולהנציח את המצב הקיים – ללא חוק גיוס.
לפי ‘ישראל היום’, ב’דגל’ מוכנים לתרחיש הזה. הרבנים הליטאיים תמיד תמכו בגישה של דחיית הקץ, וגם דרעי לא סוגר את הדלת על הרעיון. בפועל, החרדים לא יגיעו לצה”ל.
נכון, המשך היעדר סבסוד המעונות, קיצוץ בתקציבי הישיבות ומעמד עריק ללומדי תורה, יוצר בעיה קשה – אך חוק גיוס אמיתי, לתפיסתם, ייצור בעיה גדולה יותר.
לפי ‘ישראל היום’, גם בנושא הזה יש פיצול באגודת ישראל: בעוד שבגור דוחפים לחוק שיסדיר את מעמד לומדי התורה, אדמו”רים מחסידויות אחרות – שגם להם יש נציגים בכנסת – כבר העבירו מסר שעדיף להמשיך בלי חוק, מאשר חוק עם יעדים גבוהים וסנקציות.
המשמעות: אם יימשך הפיצול במפלגות החרדיות, נתניהו מקווה שגם ללא חוק גיוס הוא יצליח להעביר תקציב, והאיום בפרישה מהממשלה יצטמצם לגולדקנופף.